Helénismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pythagoras 6.století př. n. l..
Advertisements

Sochařství staré, střední a nové říše
Antické umění Starověké Řecko.
Antický Řím Malířství a mozaiky.
Mytologie a její odraz v řeckém umění
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Obecná charakteristika, periodizace VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.12/Md Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Richard Moldrzyk.
Řecké výtvarné umění.
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
Starověké Athény Dějepis
Charakteristika umělecké památky
DUM - Digitální Učební Materiál
REALISMUS CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk. SPOLEČENSKO-HISTORICKÁ SITUACE rrrrozmach a dokončování průmyslové revoluce, hospodářský vzestup rrrrozvoj.
Antické Řecko Sochařství 2. část.
Křesťanská antika. Náboženství vzniklo kolem roku 30.n.l. v Palestině – víra chudých V Římě byli křesťané pronásledováni R EDIKT MILÁNSKÝ Konstantin.
Renesance a humanismus v Itálii
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Helénistické období.
Kultura na počátku novověku
Středověk Úvod.
Autor: Vít Mika a Lubomír Kovařík
Římská vzdělanost a kultura
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Makedonská říše (301) BC.
Čínská kultura.
Helénské období Petr Machala.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_06.
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Helénistické období Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Helénistické období.
Starověké lékařství.
Starověké Řecko 6. ročník.
Starověké ŘECKO.
Klasické Řecko 5. – 4. stol. př. n. l.
Kultura starověké Mezopotámie
Vytváří se „kobercový styl“ – motivy ptáků, lvů, sfing, bájných fénixů, květinové vzory – černé a tmavě červené na světlejší podklad.
Helenismus.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
Výtvarné umění starověkého Říma Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_VYTVARNE_UMENI_STAROVEKEHO_RIMA_PR EZENTACE_18.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor : Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: listopad 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Kultura ve starověkém Římě Vzdělanost, architektura.
Helénistické umění Sochařství
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_20_Renesance a humanismus Téma:
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
KULTURA A UMĚNÍ ANTICKÉHO ŘECKA
Starověk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Od přelomu 2. a 1. tisíciletí př.n.l.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověké Řecko – Kultura a literatura.
STAROVĚKÝ ŘÍM - SOCHAŘSTVÍ
Římské výtvarné umění. Římské výtvarné umění Sochařství - jezdecká socha Marca Aurelia.
STAROVĚKÉ STÁTY - MEZOPOTÁMIE
Umění pravěku a starověku
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
Helénistické období 4. – 1. st. př. n. l.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
OBDOBÍ PO PERSKÝCH VÁLKÁCH
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Gabriela Hagarová
Renesance a humanismus
STÁTY PŘEDNÍHO VÝCHODU
Helénistická estetika
Umění starověkého Říma
Základní filozofické otázky
Helénismus Alena Peštová Třída: 1. A.
Výtvarné umění starověkého Říma - test
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Helénismus

- význam slova: •  1. období pozdního řeckého starověku •  2. umění a kultura této doby •  3. jazykový prostředek přejatý do jiného jazyka ze staré řečtiny nebo podle staré řečtiny v něm vytvořený =) termín užívaný pro epochu mezi Alexandrem Velikým a Augustem (- asi 330 – 30 př. n. l.), v níž důsledkem Alexandrova působení řec. kultura, umění, filosofie a jazyk zachvátily prostor Středomoří a Předního východu a naopak z Východu záp. svět převzal množství podnětů

- stručná charakteristika období: - vývoj velkoříší Ptolemaiovců a Seleukovců na V pod absolutistickými králi makedonského původu s makedonsko – řec. občanstvem (- většinou ve městech) a s podrobeným a daňově poplatným domorodým obyv. - staré městské státy ztrácí polit. význam (- polis) ve srovnání s teritoriálními říšemi Makedonií a Pergamem a spolkovými státy Achájů a Aitólů - prosazuje se městská civilizace (- vznik velkoměst) a v hosp. životě velkovýroba a monopoly, zostřují se sociální problémy (- otroctví) - kultura a vzdělání se zpřístupňují širším vrstvám, specializují se vědní obory, literatura a výt. u. nachází nová témata a jim odpovídající formy a techniky

- tuto kulturu můžeme označit jako první kosmopolitní kulturu na světě - uplatňuje se 1 dorozumívací řeč (- koiné), horlivá sběratelská činnost (- knihovna) a helénské umění reflektuje rozšířený zkušenostní horizont Řeků a helénských příslušníků jiných etnik - tuto kulturu můžeme označit jako první kosmopolitní kulturu na světě - hlavní disciplínou byla etika (= teorie mravnosti) a gnoseologie (= nauka o poznávání) - filosofie v tomto období ztrácí svou univerzálnost - začínají se oddělovat jednotlivé vědní disciplíny jako matematika, medicína a geografie (- definitivně ale až v renesanci) - sbližování kultur a mísení a splývání různých filosofických směrů - vliv judaismu a východních kultur

Kultura: - život lidí se soustřeďuje na soukromé radosti i starosti - uctívání bohů (- Týché, Sabazios,…) - náboženství: - individuální přístup k bohům - rozvíjí se řecká mystéria – slibuje naději v lepší osud na onom světě - komplikované zasvěcování (- podmínka účasti na kultech) - mystérion = tajemství (- zasvěceni ho nesměli prozradit) - tzv. náboženský synkretismus = prolínání řeckých a orientálních představ (- splýv. představ o bozích)

- zájem o etické problémy, lidský život, místo ve vesmírném řádu - filozofie: - zájem o etické problémy, lidský život, místo ve vesmírném řádu - oslovuje hl. vzdělané - založeny dvě filozofické školy – roku 306 v Athénách škola zvaná Zahrada – Epikúros (- atomismus - Zénón (- stoická filozofie – smysluplný řád světa =) bůh, příroda a osud spadají v jedno + všichni jsou si rovni) - básnictví: - vznik attické komedie - Menandros – v jeho hrách chybí pol. satira, zpracovává témata z každodenního života prostých lidí - určeno především vzdělaným čtenářům

- známí básníci: - Kallimachos z Kyrény - Apollónios z Rhodu - Theokritos ze Syrákús - Alexandrie: - hl. cenrum věděckého bádání - Múseion – Ptolemaios I. Sótér - poč. 3. stol. = místo k nerušenému bádání nejproslulejších vědců (- k dispozici bohatá knihovna a další) - zkoumání mnoha věd a nauk (- astronomie, zeměpis, medicína,…) + filologie (= láska ke slovu) - rozvoj techniky (- vynálezy hl. pro válečné účely)

- Archimédés – přispěl k rozvoji matematiky a objevil řadu fyzikálních zákonů - další centra: - Pergamon, Syrákúsy, Rhodos - Architektura: - pravidelná síť ulic, rozlehlé náměstí (=agora) obklopené veřejnými budovami a chrámy - výstavba kamenných divadel (- např. v Epidauru na Peloponésu) - gymnasia = střediska sportu a vzdělání - Akropolis v Pergamonu

- malířství a sochařství: - známé pouze z římských kopií (- zejména z Pompejí) a z popisů antických autorů - naprostý realismus znázornění - umění portrétu na vysoké úrovni – zobrazení panovníků, filozofů,… - na obrazech se objevovali také obyčejní lidé a děti - Diův oltář v Pergamu – 1. pol. 2. stol. - představuje zápas bohů a Gigantů - kolosální socha boha Hélia - drobná plastika, šperkařství, keramika, mozaika