Vznik a rozvoj starověkého Říma.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se situací ve starověkém Římě ke.
Advertisements

Římské výboje Dějepis VY_32_INOVACE_311, 16. sada, D
Povstání otroků Dějepis VY_32_INOVACE_314, 16. sada, D
Chceš se stát římským občanem ?
Doba železná na našem území.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Římská republika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Co tě napadne při slově království? Pokus se vytvořit definici tohoto slova.
Starověký Egypt Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_32_INOVACE_2D.6.16 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Starověký Řím 6. ročník.
Starověký Řím.
Počátky římského městského státu
Vývoj Říma do ovládnutí Itálie
Číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Postavení.
Registrační číslo projektu:
Světadíly Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Krize římské republiky
Severní Amerika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Svět na mapě Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Románský sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Starověký Řím.
Austrálie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Střední Amerika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Gotický sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Vrchol a pád řeckých civilizací.
Rusko Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Krize a zánik republiky
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Počátek řeckých civilizací.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Oceánie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Dějepis Římská republika 1.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Etruskové a založení Říma
Počátky starověkého Říma
Jihozápadní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Starověký řím.
Jižní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ.
Od římského císařství do středověku.
Kanada Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Jižní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Božena Andrašková Název : VY_32_INOVACE_8C57D6_Starověký Řím.
Název školy: ZŠ Průhonice, Školní 191, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_D6_43 Autor: Zdeňka Matoušová Období: březen 2013.
Vývoj člověka. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: PaedDr. Dana Studničková.
Římské výboje v západním Středomoří Ovládnutí Makedonie a Řecka.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Hrádková Název : VY_32_INOVACE_18_Starověký.
Starověký řím 6. ročník NG.
Vytvořil: Jakub Řezníček
Digitální učební materiál:
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 27 př. n. l..
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Úvod
Starověký řím 6. ročník NG.
Autor: Mgr. Božena Andrašková
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_14_STAROVĚK - ŘÍM
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 31 př. n. l..
Etruskové a římští králové
Starověký Řím - počátky
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověký Řím – Počátky města TÉMATICKÝ.
Starověký Řím - počátky
Počátky starověkého Říma
Transkript prezentace:

Vznik a rozvoj starověkého Říma. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/21.3311 Autor: PaedDr. Dana Studničková ZŠ praktická a ZŠ speciální Liberec, Orlí 140/7

Vznik starověkého Říma. Město Řím vzniklo na území dnešní Itálie v 8. stol. př.n.l. O vzniku Říma vypráví příběh o dvou bratrech dvojčatech (Romulus a Remus) Ve skutečnosti založili Řím obyvatelé zemědělských osad na sedmi pahorcích kolem řeky Tiberu. Obyvatele Říma- Římany – vytvořily dva národy: Etruskové a Latinové.

Vlčice kojí Romula a Rema.

Římské království. Zpočátku byl Řím královstvím. Králové neměli neomezenou moc – volilo je shromáždění svobodných občanů (sněm) a radila jim rada starších (senát). Svobodní občané : Patricijové – měli všechna práva, potomci zakladatelů Říma Plebejci – měli jen některá práva, potomci přistěhovalců Roku 510 př.n.l. vyhnali Římané posledního krále a Řím se stal republikou.

Zasedání senátu.

Římská republika. Časté války, spory mezi patriciji a plebejci. Proto byly sepsány zákony (vydané na měděných deskách) – stejná práva pro všechny svobodné občany. Otroci žádná práva neměli. Války vedly k ovládnutí celé Itálie a postupně i celého Středomoří. Z ovládnutých cizích zemí vznikly tzv. provincie. Nejznámější: boje proti Kartágu a proti Keltům.

Římské vojsko.

Důsledky válečných tažení Římanů Vítězné války přinesly některým Římanům velké bohatství ( majitelé velkých statků ). Jiní chudli a stávali se z nich tzv. bezzemci. Nejhůře se žilo otrokům – pracovali na své pány nebo se z nich stávali gladiátoři - otroci určení k zápasům pořádaným pro pobavení římských občanů.

Zápasy gladiátorů.

Vznik císařství. Římská republika měla stále větší problémy zvládnout starosti nespokojených obyvatel – bezzemků a vzpoury otroků ( Spartakus ). Výsledkem bylo převzetí moci jedním vládcem – tím se stal roku 45 př.n.l. Julius César. Přestože byl zavražděn, k obnovení původní republiky již nedošlo.

Opakujeme. Jak vznikl starověký Řím ? Jak žili obyvatelé v římském království ? Jaký byl život v období římské republiky? Kdo převzal v republice moc ?

Správné odpovědi. Starověký Řím založili obyvatelé zemědělských osad na sedmi pahorcích kolem řeky Tiberu. V čele Říma byl král – neměl neomezenou moc. Volil ho sněm, radil mu senát. Svobodní občané se dělili na patricije a plebejce. V období římské republiky – spory mezi patriciji a plebejci ( sepsány zákony ), časté války. Některým obyvatelům přinesly války bohatství, jiní chudli ( bezzemci ). Často docházelo ke vzpourám otroků. Moc převzal jeden vládce – Julius César.

Prameny, odkazy. MŰLLER,Oldřich.Dějepis pro 2.stupeň základní školy praktické.1.díl.1.vydání.Praha : Nakladatelství PARTA,s.r.o.,2008.ISBN 978–80–7320–112– 8. File:Jean-Leon Gerome Pollice Verso.jpg. KÜHN, Stefan. Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jean-Leon_Gerome_Pollice_Verso.jpg [online]. 2004 [cit. 2014-07-17]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Wells 0706 054.jpg. . Http://en.wikipedia.org/wiki/User:Caliga10 [online]. 2008 [cit. 2014-07-17]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Maccari-Cicero.jpg. REISKOFLER, Donna. Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Maccari-Cicero.jpg [online]. 2006 [cit. 2014-07-17]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:She-wolf suckles Romulus and Remus.jpg. . Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:She-wolf_suckles_Romulus_and_Remus.jpg [online]. 2005 [cit. 2014-07-17]. Dostupné z: Wikimedia Commons  

jméno autora PaedDr. Dana Studničková název projektu Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3311 číslo šablony III/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět/ ročník Dějepis / 6. ročník pořadové číslo DUM  11 datum  31.3.2014 název DUM  Vznik a rozvoj starověkého Říma. metodická poznámka k využití Materiál je přednostně určen žákům se speciálními vzdělávacími potřebami ( LMP ). Výuková prezentace určená pro frontální výuku - lze využít pro výklad učiva i pro opakování. V závěru prezentace kontrolní úkoly - žáci mohou pracovat samostatně nebo ve skupinkách, společná kontrola. Prezentaci je možné použít i jako předlohu pro zápis učiva do sešitu.