46.1 Člověk – dýchací soustava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Opakování – dýchací soustava
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Autor výukového materiálu:
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Dýchací soustava.
MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A PRAKTICKÁ ŠKOLA, HORNÍ ČESKÁ 15, ZNOJMO EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Dýchací soustava člověka
Dýchací soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Dýchací soustava.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Dýchací soustava 1.
Soustava dýchací Text: Reprodukce nálevníků.
Dýchání Filip Bordovský.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_333 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Dýchací soustava 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
dolní cesty dýchací průdušnice (trachea) průdušky (bronchy)
Zajišťuje děj, který nazýváme dýchání!
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Elektronická učebnice - I
DÝCHACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
Soustava dýchací Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Plíce (řecky pneumon, latinsky pulmones)
DÝCHACÍ SYSTÉM.
BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA
Dýchací soustava.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce:
Dýchací soustava.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dýchací soustava člověka Číslo vzdělávacího materiálu: ICT4/13 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_SOUSTAVA.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, dýchací soustava.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_586_Dýchací ústrojí I Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26 II Dýchací soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Dýchací soustava
Plíce * Jsou párovým orgánem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
Obr. 2 Dýchací systém.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Obr. 1 Dýchací soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Houšková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
Dýchací soustava
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Transkript prezentace:

46.1 Člověk – dýchací soustava Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis 46.1 Člověk – dýchací soustava Autor: Michal Burian

46.2 Co už víš? Dýchací soustava Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis 46.2 Co už víš? Kromě živin a energie potřebuje každá buňka v těle kyslík – O2. Člověk získává kyslík ze vzduchu a dýchá plícemi. Kyslík se v nich dostává do krve. výdej CO2 příjem O2 Dýchací soustava dýchací cesty + plíce úzce souvisí s cévní soustavou Ta jej pak rozvádí společně s potřebnými živinami ke každé buňce v těle. v krvi se O2 váže na hemoglobin

46.3 Jaké nové věci se dozvíme? Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 46.3 Jaké nové věci se dozvíme? - stěny – sliznice s řasinkami - vzduch se zvlhčuje, zahřívá a zbavuje prachu - v horní části – čichové ústrojí 1 dutina nosní - zde mandle (ochranná fce) 2 nosohltan 3 - trubice z chrupavek: největší – štítná (u mužů – tzv. ohryzek) - na zač. – hrtanová příklopka – při polknutí se uzavře a zabrání tak vniknutí potravy do dýchacích cest hrtan 4 průdušnice - 10-12cm dlouhá trubice zpevněná chrupavčitými prstenci - vystlána sliznicí s řasinkami – ochranná fce - v oblasti 4.-5. hrudního obratle se dělí na 2 průdušky 5 2 průdušky - rovněž chrupavčité, také vystlány sliznicí s řasinkami - vstupují do pravé a levé plíce a větví se na průdušinky 6 průdušinky - větví se a ústí do milionů plicních sklípků (alveol) – v nich pak probíhá přímá výměna plynů

46.4 Co dalšího o dýchací soustavě? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis 46.4 Co dalšího o dýchací soustavě? plicní sklípky (alveoly) - miliony - tenkostěnné váčky - probíhá v nich tzv. plicní ventilace (= výměna vzduchu v plicích) lehký kuželovitý orgán plíce v hrudní dutině kryté vazivovou blánou - poplicnicí zevnitř hrudníku další blána - pohrudnice pravá plíce - 3 laloky vitální kapacita plic - množství vzduchu vydechnuté po maximálním nádechu (malé množství vzduchu v plicích zůstává) levá plíce - pouze 2 laloky (místo pro ) * mezi nimi štěrbina - zde podtlak - při nádechu se plíce roztáhnou a naplní vzduchem X při porušení hrudníku (např. při proražení) – podtlak porušen – vzniká tzv. pneumotorax – kdy tlaky v plicích a v hrudníku jsou stejné a nelze se nadechnout plíce a hrudník se pohybují stejně

b. Zkus přiřadit jednotlivé části dýchací soustavy pomocí šipek Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis 46.5 Procvičení a příklady b. Zkus přiřadit jednotlivé části dýchací soustavy pomocí šipek a. Co vše už víš o plicích? dutina nosní nosohltan hrtan průdušnice 2 průdušky průdušinky Odpovědi zkontroluj s předchozí stránkou.

- podílí se jazyk, zuby, rty Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis 46.6 Něco navíc pro šikovné - samovolně v pravidelném rytmu - díky hlavním a pomocným dýchacím svalům - 15-20x za min. při běžném dýchání hlasové ústrojí - součástí hrtanu - hlasivkové chrupavky + hlasivkové svaly + vazy + hlasové řasy (jsou vždy 2 a mezi nimi štěrbina) - množství vzduchu na jeden nádech - asi 0,5l = dechový objem (závisí na věku, pohlaví,..) dýchání Vydechovaný vzduch obsahuje jen o něco méně kyslíku než vdechovaný. hlasivkové chrupavky hlasivky chrupavka štítná hlasivková štěrbina řeč - pouze při výdechu - podílí se jazyk, zuby, rty vnější vnitřní kašel - obranný děj při podráždění hrtanu, průdušnice, průdušek… kýchání - obranný děj při podráždění nosní sliznice *umělé dýchání - nezbytné v situacích, kdy je dýchání nedostatečné, nebo ustane *Plíce věkem šednou, v některých případech zčernají (u kuřáků). *Dýchací cesty jsou vstupní branou pro různé choroby - viry, bakterie (chřipka, TBC,…). *Pro zdravé a dobře fungující plíce je důležitý pohyb a čerstvý vzduch.

46.7 CLIL Respiratory system Here are some useful phrases for you. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Biology 46.7 CLIL Respiratory system Here are some useful phrases for you. Nemohu popadnout dech. I am out of breath. Ta zpráva mi vyrazila dech. The news took my breath away. Dýchej zhluboka. Breathe deeply. Musíme mu dát umělé dýchání. We have to give him artificial respiration

46.8 Test znalostí 1. Hlasové ústrojí je součástí …? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis 46.8 Test znalostí 1. Hlasové ústrojí je součástí …? a. hltanu b. hrtanu c. průdušnice d. plic 2. K tzv. plicní ventilaci dochází v …? a. srdci b. dutině nosní c. plicních sklípkách d. průduškách 3. ________ se dělí na 2 ________ a ty pak na hodně ________ , které vstupují do plic . a. průduška, průdušnice, průdušinky b. průduška, průdušinky, průdušnice c. průdušnice, průdušinky, průdušky d. průdušnice, průdušky, průdušinky 4. Jak se nazývá největší možné množství vzduchu, jež se vejde do plic? a. vitální kapacita plic b. vitální dechový objem c. dechový objem d. plicní objem Správné odpovědi: b c d a

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis 46.9 Použité zdroje, citace http://www.jogin.cz/Oxyterapie-lecba-kyslikem/ (slide 1) http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lungs_diagram_simple.svg (slide 2 a 6) http://cs.wikipedia.org/wiki/Pl%C3%ADce (slide 4) http://www.pe.cz/energie-a-sluzby/stlaceny-vzduch.htm (slide 6) http://en.wikipedia.org/wiki/File:Respiratory_system_complete_en.svg (slide 7) Obrázky z databáze klipart

46.10 Anotace Autor Michal Burian Období 01 – 06/2012 Ročník 9. ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis 46.10 Anotace Autor Michal Burian Období 01 – 06/2012 Ročník 9. ročník Klíčová slova Plíce, hrtan, plicní sklípky, průdušnice, průdušky, dýchání. Anotace Prezentace zabývající se dýchací soustavou člověka, popisující její jednotlivé části a jejich význam.