Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Regionální rozvojová agentura Egrensis „Partnerství pro budoucnost“ Karlovy Vary konference 14. – 15. června 2005.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Krajský úřad Karlovarského kraje
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
I T I Plzeňské metropolitní oblasti
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
Projekt MISTER Military and Industrial SiTes Reuse Opětovné využití vojenských a průmyslových areálů.
Projekt sociálně-ekonomický rozvoj Hradce Kralové VNG-GST-projekt ve spolupráci měst Hradec Kralové (CZ) aArnhem (NL) Mezinárodní konference Praha, 16.
KONFERENCE „MÍRA REGULACE V ÚZEMNÍCH PLÁNECH VE STŘEDOEVROPSKÉM PROSTORU“ ČESKÝ TĚŠÍN 8. A ING. ARCH. PETR GAJDUŠEK.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
UK Regeneration Experience CzechInvest a jeho role v oblasti regenerace Brownfields Ing. Lenka Jarkovská Oddělení rozvoje trhu nemovitostí.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Aktivní inovační podpora malých a středních firem v koridoru od Baltického po Středozemní moře.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovační potenciál ČR Technologický profil ČR Cena Inovace roku 2011 Pavel Švejda Seminář Inovace a technologie v rozvoji.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
ESPON POLYCE Metropolizace a polycentrický rozvoj ve střední Evropě
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Integrované projekty měst
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
Závěrečná konference projektu
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Transkript prezentace:

Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“ Praha, RNDr. Milan Svoboda

projekty CityRegio –3 města a regiony –Lipsko - Plzeň – Linec –LP Město Lipsko CityRegio II 2006 – 2008 –širší územní rámec –Plzeň - Lipsko – Gdaňsk – Boloňa – Jižní Zadunají – Varna –LP - ÚKRMP Plzeň Gdaňsk Leipzig Linz Pécs Bologna Varna

cityregio cíle –mezinárodní kooperaci při přípravě investic, podporujících ekonomický rozvoj –řešení ekonomického rozvoje center a souvisejících regionů hlavní cíle partnerů –Horní Rakousy (Linec) – lokalizace firem –Lipsko – klastry, sítě firem jejich management a marketing –Plzeňský kraj (Plzeň) – zkvalitňování portfolia lidských zdrojů

cityregio okruhy aktivit –analýzy a hodnocení specifických potenciálů měst a jejich okolí ve vazbě na obory, prostorové charakteristiky a lidské zdroje –profilování a iniciace kompetencí ve vazbě na regionální klastry a sítě –návrh kroků pro řešení regionálního lokalizačního managementu –vznik regionálního informačního systému na pomezí měst a regionů jako základu pro plánování, klíčové rozhodovací procesy a marketing –mezinárodní výměna informací o regionálním plánování a podpoře podnikání a zkušeností ohledně iniciace oborových sítí a vztahů město a okolí

struktura projektu - work packages – WP 1 – koordinace a management projektu – WP 2 – výměna zkušeností, doporučení, konference – WP 3 – ekonomický sektor a budování klastrů – WP 4 – lidské zdroje a budování kapacity – WP 5 – rozvoj lokalit a jejich management cityregio

Plzeňský kraj –Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje –ÚKRMP –BIC Plzeň –Západočeská univerzita –Plzeňský kraj –Sdružení měst a obcí PK cityregio

rozpočet v EURO –celkem –z toho ERDF –RRA PK –z toho PHARE cityregio

konkrétní výstupy v PK –Studie proveditelnosti Vědeckotechnický park –Centrum dalšího vzdělávání –Studie proveditelnosti centra strategických služeb v Plzni –inventarizace průmyslových nemovitostí v kraji –marketingové materiály cityregio

VTP Plzeň Borská pole

cityregio VTP Plzeň Borská pole

cityregio VTP Plzeň Borská pole

cityregio II cíle –pokračování předchozího projektu –regionální rozvoj díky spolupráci regionálního centra a jeho regionu

cityregio II okruhy aktivit –srovnávací analýza jednotlivých měst a regionů –identifikace potřeb pro zlepšení infrastruktury pro rozvoj –strategie lokalizace nových malých a velkých investic –vytváření clusterů mezi malými a středními podniky –nástroje na podporu clusterů a výměny inovací –komplexní analýza zdrojů pracovních sil –mezinárodní výměna informací –závěrečná zpráva

struktura projektu - work packages – WP 1 – posílení městských regionů jako distributorů rozvojového potenciálu – WP 2 – intenzivní rozvoj lokalit strategického regionálního významu – WP 3 – regionální spolupráce při vytváření SME clusterů a podpora přenosu inovací – WP 4 – regionální spolupráce v oblasti rozvoje lidských zdrojů – WP 5 – koordinace, výměna zkušeností, hodnocení cityregio II

Plzeňský kraj –Útvar koncepce a rozvoje města Plzně (LP) –Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje cityregio II

rozpočet v EURO –celkem –z toho ERDF –ÚKRMP –z toho ERDF –RRA PK –z toho ERDF cityregio II

konkrétní výstupy v PK –srovnávací analýza měst – demografie, lidské zdroje, rozvojový potenciál –analýzy rozvojového potenciálu města – volný čas, výstavnictví, životní prostředí apod. –návrhy na urbanistické řešení potenciální rozvojové zóny Plzeň - jižní město – urbanistická soutěž –územní studie potenciální rozvojové zóny Plzeň - jižní město jako podklad pro změnu ÚP –hodnocení vlivu rozvoje zóny Plzeň jižní město z hlediska udržitelného rozvoje –analýza lidských zdrojů pro znalostní odvětví služeb –konference k otázce lidských zdrojů cityregio II

Plzeň – jižní město

cityregio II Plzeň – jižní město

cityregio II Plzeň – jižní město

RNDr. Milan Svoboda Útvar koncepce a rozvoje města Plzně Škroupova 5, Plzeň tel: Děkuji za pozornost