TECHNOLOGICKÉ PARKY V KASTILII A LEÓNU Původ a úspěch Myriam García Mazorra Vedoucí oddělení vnějších vztahů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
CzechInvest Koncepce podpory investic
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Marketingové prostředí
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Závěrečná konference projektu
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Transkript prezentace:

TECHNOLOGICKÉ PARKY V KASTILII A LEÓNU Původ a úspěch Myriam García Mazorra Vedoucí oddělení vnějších vztahů

Technologické Parky v Kastilii a Leónu VYMEZENÍ PODLE APTE - IASP Je to projekt, který vyžaduje územní oblast s následujícími charakteristikami: úřední a pracovní styky s univerzitami a vědeckými centry zaměření na podporu vytváření a růstu podniků založených na znalostech Stabilní řízení orgánu, který propaguje: –Transfer technologií –Inovaci mezi podniky

Technologické Parky v Kastilii a Leónu Proces výstavby technologických parků ve Španělsku začal v 80. letech s příchodem nově vytvořených autonomních společností. První parky ve Španělsku: Baskitsko, Catalonie, Madrid, Galicie, Andalusie, Asturias, Valencie a Kastilie a León. Podpořeny regionálními vládami, aby se zlepšily technologické možnosti, vytvořilo bohatství a zvýšila zaměstnanost. ÚVOD A HISTORIE PROSTŘEDÍ

Technologické Parky v Kastilii a Leónu CÍLE –Rozšíření místní ekonomiky se zaměřením na vysoce konkurenceschopné sektory. –Se záměrem vytvořit adekvátní podmínky pro přilákání investic se značným technologickým potenciálem. –Zkonsolidovat základní průmysl a zvýšit jeho konkurenceschopnost posílením technologie. –Propagovat univerzální průmyslovou spolupráci. –Vytvořit stabilní pracovní místa pro kvalifikované pracovníky. –Propagovat Vědu+Výzkum+Inovace.

Technologické Parky v Kastilii a Leónu ŘÍZENÍ A PROPAGACE PRVNÍHO PARKU OD JEHO ZAČÁTKU od 1990 do 1995 V roce 1990 byl založen 100% státní podnik pro řízení a propagaci Technologického Parku Boecillo. V roce SPRINT Program Evropské komise (D.G. XIII). Studie proveditelnosti. Všechna doporučení navržena experty EU byla přijata řídící radou Technologického Parku Boecillo, S.A. V roce 1992 byla dokončena první fáze výstavby Technologického parku a ten byl slavnostně otevřen v dubnu Bylo vytvořeno pět technologických center, které byly začleněny do Technologického parku Boecillo do následujících odvětvích: Automobilový průmysl, Energie, Lasery, Robotika a Telekomunikace.

Technologické Parky v Kastilii a Leónu HODNOCENÍ ŘÍZENÍ - od 1995 do státní podnik (Technologický Park Boecillo, S.A.) podal podruhé žádost v rámci programu Sprint, D.G. XIII. Poté bylo vypracováno finální hodnocení, monitoring a závěrečná zpráva Technologického parku Boecillo a prezentovány závěry a doporučení. Od 1996 do 1997: 1. rozšíření –K původnímu Technologickému parku bylo přidáno 16 nových pozemku, což vytvořilo celkovou plochu o velikosti 61 hektarů (z počátku to bylo koncipováno jako průmyslová půda) 2004: 2. rozšíření –Při druhém rozšíření bylo přidáno dalších 57 hektarů, což vytvořilo plochu o velikosti 118 hektarů.

Technologické Parky v Kastilii a Leónu Výstavba nového Technologického Parku v Leónu a Burgosu: Regionální vláda vytvořila pod hlavičkou jednou společnosti dva nové Technologické Parky v Burgosu a Leónu. V roce 2005 zahájil Technologický Park v Leónu svou činnost. Otevření Technologického parku v Burgosu na ploše 128 hektarů se předpokládá v roce 2008.

Technologické Parky v Kastilii a Leónu Současná situace v Technologickém Parku Boecillo Rozloha: 118 hektarů 130 firem a 3 technologické centra Celková zaměstnanost: –Ženy 45% –Muži 55% –Průměrný věk: 32 –Zaměstnanost ve V+V: 26% –Vysokoškoláci: 60% –Univerzitní učitelé: 70 Celkový obrat: €429m Investice: €382m Zapojené odvětví: aeronautika, automobilový průmysl, elektronický průmysl, ICTs, chemický průmysl, farmaceutický průmysl, energie a životní prostředí.

Technologické Parky v Kastilii a Leónu

Současná situace v Technologickém Parku v Leónu Rozloha: 32 hektarů 7 firem (v příštích 2 měsících se předpokládá nárůst na 25 firem). Investice: €30 (million of euros) Zapojené odvětví: aeronautika, automobilový, elektonický, ICTs, chemický, farmaceutický průmysl, energie a životní prostředí.

Technologické Parky v Kastilii a Leónu

1991 – 1995 PROGRAM SPRINT Platná doporučení pro úspěšnost technologického parku POLITICKÁ SFÉRA ·Je nutno uvažovat o parku jako o dlouhodobém projektu (Neočekávejte výsledky již za 4leté období, protože se tato doba shoduje s nutným obdobím pro legislativu.) ·Politická podpora ze strany regionální vlády – před 15 lety byl Park považován za hlavní nástroj politiky modernizace regionální ekonomiky ·Všeobecný souhlas a podpora úspěšného rozvoje regionu v budoucnu ze strany všech ekonomických a společenských odvětví · K náležitému řízení Parku je nutný rozpočet na každý rok a kvalifikovaní zaměstnanci

Technologické Parky v Kastilii a Leónu 1991 – 1995 PROGRAM SPRINT Platná doporučení pro úspěšnost technologického parku PRÁCE S PŘILÁKÁNÍM PODNIKŮ Všechna snaha je vkládána do propagace těch odvětví, ve kterých je nejvíce firem, jež by mohly mít o technologický park zájem. Důležité je to, že jeden nebo dva podniky mohou přilákat několik satelitních společností na ně napojených. Vytvoření systému Inkubátoru k podpoře nových firem pro podnikatele (zajištění prostorů k pronájmu a poradenských služeb). Vytvoření určité strategie pro podporu vztahů mezi Univerzitou a firmami v rámci Parku. Těmto firmám jsou zároveň nabídnuty moderní výrobní služby. Aspekty rozvoje. Ve stádiích. Důležitá je ekonomická stránka a udržitelnost, ale vždy jsou vázány na potřeby firem.

Technologické Parky v Kastilii a Leónu 1991 – 1995 PROGRAM SPRINT OBLAST MARKETINGU Kampaň pro podporu image regionu, Aktivity, které podporují změnu mentality ve společnostiy Projekty související s Parkem Inovace a technologie (Univerzitní vědci a firmy. Otevřené komunikační kanály). IASP - APTE Tyto sítě radí s monitoringem zakládání nových technologických parků.

Technologické Parky v Kastilii a Leónu ÚSPĚCH TECHNOLOGICKÉHO PARKU BOECILLO Strategické politické plánování s vhodným technickým řízením. Jasná vstupní kritéria a přísný proces výběru firem. Zapojení veškerých ekonomických, společenských, vědeckých a správních subjektů do rozvoje parku.

Technologické Parky v Kastilii a Leónu ÚSPĚCH TECHNOLOGICKÉHO PARKU BOECILLO Neustálá spolupráce mezi místní správou, firmami, univerzitami a technologickým parkem. Vysoká kvalita průmyslových služeb a infrastruktury. Důsledné respektování životního prostředí. Služby s přidanou hodnotou. Podnikatelské informační a poradenské sítě. Individuální péče v závislosti na specifické požadavky firem.

Kontaktní údaje DĚKUJEME VÁM ZA POZORNOST! Parques Tecnológicos de Castilla y León, S.A. Boecillo - Valladolid - Spain Tel Fax