Podnikání na Internetu internet - zdroj informací Letní semestr 2005 Jana Holá III.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tutoriál EDS možnosti přizpůsobení Pro administrátory support.ebsco.com.
Advertisements

Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
JSTOR Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Školení internetového vyhledávače
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu,která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu, která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Vyhledávání na Internetu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Základy práce s počítačem – lekce V.
Informace – vyhledávání informací
Podnikání na Internetu organizace internetu letní semestr 2004 Jana Holá II.
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Seznámení s internetem Autor:
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Internet.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
MS Internet Explorer Prohlížeč – zobrazuje www stránky Obsahuje:
HTML jazyk Označovaný zkratkou HTML, je značkovací jazyk pro hypertext. Je jedním z jazyků pro vytváření stránek v systému World Wide Web, který umožňuje.
Informační zdroje GEOLOGIE.
European Computer Driving Licence Modul 7 – Služby informačních sítí Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně.
European Computer Driving Licence Modul 7 – Služby informačních sítí Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně.
Vyhledávání informací na internetu
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
WWW – hypertextový informační systém
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Elektronické informační zdroje Přírodovědecká fakulta.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: únor 2012,
Základy internetu. Základy internetu Historie začátek 60. let 20. století - zakázka americké armády na vybudování sítě, která by byla schopná fungovat.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
INTERNET VE VZDĚLÁVÁNÍ
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Využití Souborného katalogu knihovnami NPÚ v systému Tritius
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Internet Využití sítě Internet ve vědě. Způsoby využití sítě FAX Telnet (SSH) FTP (FTPS) Telefon,ICQ, Videokonference Prohlížeče sítě WWW.
Link server – přidané služby v portálech knihoven Jiří Pavlík Univezita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven, Jinonice 2004.
MICROSOFT OFFICE 2007/2010. Důvod změny Inovace technologií Nové možnosti použití Kompatibilita Ukončení tech. podpory starších verzí Office 2003 –
Internet a informace MIS - Manažerské informační systémy Internet a informace Ing. Jan Luhan
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Miroslava Tomanová Číslo VY_32_INOVACE_3466 NázevInternet - úvodní pojmy Téma hodinyInternet – úvodní.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Název: Internet DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_11 Šablona číslo: VII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:11. Autor:Mgr. Milan Žižka.
Tvorba WWW stránek. Hyperlink Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Reaguje na událost myši – Reaguje.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Vyhledávání v Internetu
Rozdělení software podle účelu 2
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
TIPY A RADY PRO PRÁCI S WEB OF SCIENCE – SLUŽBY DOSTUPNÉ PO REGISTRACI
Národní knihovna v Praze
Software Počítače Rozdělení podle účelu 2. část
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ENS122
Internet 3 – prohlížeč a služby
PRŮBĚH DOKUMENTACE UNIVERZITNÍHO INFORMAČNÍHO SYSTÉMU MZLU V BRNĚ
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Národní knihovna v Praze
Národní knihovna v Praze
Národní knihovna v Praze
Transkript prezentace:

Podnikání na Internetu internet - zdroj informací Letní semestr 2005 Jana Holá III.

Služba www Přenos a prohlížení stránek (hypertextové dokumenty uložené na serverech a propojeny hypertextovými odkazy- linky, tvoří vícerozměrnou síť) Uživatelsky orientována, s multimediálními prvky Nadstavbou je prohlížeč – browser

Globální elektronický archiv „Internet je knihovnou, která je spravována anarchisty“ –bez centrální autority –bez centrálního katalogu –bez systému třídění Denně přibývá cca 2 mil hypertextových dokumentů Na Internetu cca 10 mld stránek Obsah je tvořen –80 % komerčních informací –6% vědecký charakter informací –3% zdravotnických informací –vládní dokumenty, instituce, náboženství, osobní stránky a další Využívání informací uložených na Internetu vždy řeší 2 základní problémy –Zobrazení dokumentu (vývoj jazyka HTML) –Vyhledatelnost informace (meta informace – zřizování databází o dokumentech, pravidla v indexování hypertextových dokumentů)

Vyhledatelnost dokumentu Standartizace procedury indexování stránek (vyhledávací služba provozuje databáze metainformací – informace o informacích uložených v primárních dokumentech – hypertextové soubory) Rozvoj hypertextu a sdílení informací The HTML Writers Guild Při návrhu a vytváření stránky se přikládá site map (struktura a obsah celé stránky)

Prohlížeče Základní programové vybavení pro využívání aplikace www, zajištění navigace a přístupu, navazující další funkce –(Mosaic – první 1993, Opera, Netscape Navigátor…MS Explorer..) Vyhledávání dokumentů Ukládání, tisk, šíření Adresy a adresáře Nastavení…. Zobrazování zdrojových kódů, Kompatibilita (složitější dokumenty nemusí vždy kompatibilní se všemi prohlížeči!) Další programy pro čtení PDF a jiných formátů (WYSIWYG, PostScript..), snahy o standartizaci

Vyhledávání informací Vyhledávací služby Portály, databáze Vyhledávače Slovníky a encyklopedie Knihovny Strukturované a indexované databáze např. Rešerže využívají software pro metahledání např. program umožňuje sledovat průběh rešerže, využívá jednoho formátu dotazu (querry)-kombinace klíčových slov a booleovských operátorů, zvyšuje tak relevanci nalezených dokumentů

Efektivní hledání Vyhledávání –Formulace dotazu –Orientační hledání –Získání seznamu nálezů –Orientační prohlídky – eliminace falešných odkazů –Stahování a prohlídka dokumentů Minimum nerelevantních nálezů a maximum relevantních Přesná formulace volba správných klíčových slov Používání indexačních polí při vytváření dokumentů

Nejpoužívanější vyhledávače Mil.návštěvníků (počet unikátních návštěvníků za měsíc) Čas v minutách (prům.čas strávený na vyhledávači za měsíc) Google53,126:40 MSN42,306:53 Yahoo!41,309:56 AOL Search!22,329:55 Ask Jeeves11,511:50