TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu 18.7.2015 Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze
Advertisements

E-prezenčka na Univerzitě Karlově v Praze
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Systém dlouhodobé archivace z dílny Ex Libris - Rosetta Univerzitní knihovna v Bratislavě | Mgr. Eliška Pavlásková.
DIGITÁLNÍ MAPOVÝ ARCHIV -moderní přístup k informacím (archiv ČGS) Alena Čejchanová Klára Jančová Archiv České geologické služby.
Open source vs. Komerční řešení pro digitální repozitáře
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
Internetový průvodce po fondech
E-VŠKP v roce 2006 na Přírodovědecké fakultě UK v Praze Na PřF UK se řeší problematika e-VŠKP v rámci rozvojového projektu UK na rok 2006 „Archivace a.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
5. setkání českých uživatelů systému DSpace 16. května setkání českých uživatelů systému DSpace 16. května 2012 Dspace na UTB aneb 3 ve 2 Ing.
Diplomový seminář úvodní přednáška
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
Digitální knihovna AV ČR a vývoj nové verze systému Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Digitální zdroje a jejich budoucnost Projekt digitálního repozitáře na UK Andrea Fojtů, Pavel Krbec, Jan Pokorný ÚVT, Univerzita Karlova v Praze.
Historické fondy VKOL - ukázky
Digitalizace knihovních dokumentů Jiří Polišenský.
Digitální repozitář eVŠKP na Univerzitě Karlově v Praze v roce 2007 Mgr. Eva Březinová Brno,
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Projekt FRVŠ 1547/2007/E/b Budování digitální knihovny starých a vzácných dokumentů Řešitel: Ing. Věra Svobodová Ústav vědecko-pedagogických informací.
SU Aleph Repozitáře, archivy, a dlouhodobá ochrana digitálních informací Mgr. Eliška Pavlásková Ústav výpočetní techniky Univerzita Karlova.
Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.
1 Dspace na AMU – Ostrava 2012 AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU Jakub Ivanov PhDr. Iva Horová.
Informační kulturní portál
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
Vaše jistota na trhu IT Architektura informačních systémů paměťových institucí ► Ing. Petr Vršek ►ICZ a.s. ► , Praha
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Projekt MEMORIA MEMORIAE MUNDI SERIES BOHEMICA databáze MANUSCRIPTORIUM Národní knihovna ČR AiP Beroun s.r.o.
Projekt Digitální knihovna AV ČR a vývoj systému Kramerius Martin Lhoták, Knihovna AV ČR AMK v digitálním světě 2005, Praha.
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
Možnosti spolupráce při vytváření digitálních sbírek Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR.
Dana Mazancová Databáze Sage ÚK FSS MU, 25. a Ústřední knihovna FSS MU.
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
INTERNETOVÉ ŘEŠENÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU MĚSTA NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU Vedoucí práce: doc. RNDr. Vít Voženílek, CSc. Univerzita Palackého v Olomouci Přírodovědecká.
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
EBooks on Demand – projekt evropské kooperace Věra Pospíšilíková – MZK, Kateřina Kamrádková – NTK AKM 2010.
Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně Možnosti technického řešení.
Digitální zpřístupnění knihovních sbírek Adolf Knoll Národní knihovna České republiky
Open access v rámci Nakladatelství Karolinum Jan Havlíček Vít Krobot
Odbor digitálních fondů Zuzana Kvašová,
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. ledna 2016.
Manuscriptorium Evropská digitální knihovna historických fondů.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Diplomový seminář úvodní přednáška
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Sbírka evangelických časopisů z 19. a přelomu 20
Irena Baranayová Knihovna společenských věd T.G. Masaryka
Možnosti spolupráce: e-VŠKP v rámci systému šedé literatury
Historické fondy VKOL - ukázky
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Jak jsme na Slovensku prováděli “audit” Centrálneho dátového archívu podle ISO Zdeněk Hruška Moravská zemská knihovna v Brně.
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Digitalizace knihovních dokumentů
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Transkript prezentace:

TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě 2009

Historie DUR Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě 2009  2006 – pilotní provoz  2007 – kvalifikační práce vybraných fakult dostupné v rámci UK   Zhruba 8000 kvalifikačních prací  Zhruba 350 odborných publikací  Zhruba 350 digitalizovaných map  Digitalizované rukopisy, listiny…  Časopisy, výroční zprávy, fotografie…

DTL – současný vzhled Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě 2009

Softwarové řešení Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě 2009  DigiTool – ExLibris  Komerční řešení  Pravidelné updaty SW, uživatelská podpora, uživatelská komunita  Kompatibilita – široké spektrum používaných formátů (DC, MARC XML, MODS)  Hromadné vkládání do systému – vstupní transformace/obohacení objektů  Práce s komplexními objekty (METS)

Elektronické verze vysokoškolských kvalifikačních prací Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě 2009

eVŠKP – archivace, zobrazení a přístup Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě 2009  Současnost  Archivováno v nativním formátu (doc, odt…)  Zobrazení - PDF  Centrální katalog UK – záznam včetně provázání na plný text  Dostupné pro studenty a zaměstnance UK  IP adresy univerzity  EZ proxy  Informace -

eVŠKP – členění sbírek  Dle fakult  Tématicky  Bakalářské práce Diplomové práce …  Chronologicky  2006  2007  2008  … Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě 2009

eVŠKP – současné workflow Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě 2009 Záznam práce je synchronizován s centrálním katalogem (z39.50) Práce je vložena do DUR (nativní formát + PDF + přílohy, posudky…) Práce je zkatalogizována v rámci centrálního katalogu Práce je obhájena Práce je odevzdána v papírové i elektronické podobě

eVŠKP – plánované workflow Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě 2009 Dodatečná synchronizace záznamů Archivace vysokoškolské kvalifikační práce Odeslání katalogizačního záznamu (MARC XML generované IS) do DUR a centrálního katalogu Vložení elektronické verze práce včetně příloh a posudků (komplexní objekt) do repozitáře Akvizice tištěné verze knihovnou Obhájení práce Práce je odevzdána v elektronické podobě prostřednictvím IS Kontrola původnosti (dle zájmu fakult)Extrakce plného textu pro indexaci

eVŠKP jako komplexní objekt Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě 2009

Mapová sbírka Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě 2009

Mapová sbírka Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě 2009  Přírodovědecká fakulta UK  Založena 1920  Jeden z nevýznamnějších kartografických fondů v ČR  přes atlasů (od 16. století), 60 glóbů, zhruba mapových listů

Mapová sbírka Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě 2009  Digitalizace od roku 2008  Digitalizační pracoviště v rámci Přírodovědecké fakulty UK  Zhruba 350 digitalizovaných map archivováno v repozitáři  Formát tiff – archivní kopie  Formát jpeg2000 – kopie pro zobrazení?

Economists Online CERGE - EI Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě 2009

CERGE EI Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě 2009  CERGE  Univerzita Karlova + Akademie věd  Ekonomické zaměření  Zaměřeno na postgraduální vzdělávání  Economists Online   Open access  Evropský grant NEEO ▪ Shromažďování výsledků evropského ekonomického výzkumu

CERGE EI - workflow Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě 2009 Export záznamů knihovny CERGE EI (UNIMARC) Konverze UNIMARC – MARC XML Import záznamů do repozitáře Export záznamů – OAI – PMH Konverze záznamů do formátu MODS/DIDL

Další sbírky Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě 2009

Knihovny osobností kultury Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě 2009  Projekt UISK  Zpřístupnění knihovních celků osobností kultury  Výjimečné individuální památky – vpisky, exlibris, věnování…   Archivováno v DUR  Nástroje dlouhodobé ochrany  Nástroje pro export a sdílení (OAI-PMH)  MODS/METS

Archiv UK Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě 2009  Historické prameny z Archivu UK  Listiny, matriky, protokoly…  Formát METS (hierarchické struktura)  Doplněno záznamem ve formátu MASTER

Otázky? Komentáře? Děkujeme za pozornost! Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě 2009