Platební / obchodní bilance

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Advertisements

Platební bilance, zahraniční zadluženost
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Mezinárodní měnový systém Ing. Vojtěch Jindra
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
Systémy měnových kurzů Platební bilance
Hospodářská politika státu
Analýza peněžních toků – cash flow
Účetnictví.
Agregátní poptávka a nabídka
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Příjmy a výdaje v daňové evidenci
FINANCE 2014/2015.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD A VNĚJŠÍ OBCHODNÍ A MĚNOVÁ POLITIKA
Rozpočtové deficity a dluhové krytí Rozpočtové deficity jsou běžné, přebytky vyjímečné. Chyby v minulosti podporují nezodpovědnost v současnosti. Za co.
PLATEBNÍ BILANCE – 5. ukazatel úrovně ekonomiky
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Platební bilance Statistický účetní záznam (dle pravidel podvojného účetnictví), který sumarizuje všechny ekonomické transakce mezi subjekty domácí země.
HDP= hrubý domácí produkt
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Platební bilance,
Zahraniční obchod Bilance v zahraničním obchodě. Bilancování Bilancování v zahraničním obchodě znamená porovnávání dovozů národního hospodářství ČR s.
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Mezinárodní trh peněz.
EVIDENCE PŘÍJMŮ A VÝDAJŮ
Mezinárodní měnová politika
3.př. Majetková a kapitálová výstavba podniku
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
3. Kurzové systémy a platební bilance
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
Bankovní systém a trh peněz
Platební bilance N MF A Cvičení č. 1 ZS Témata seminárních prací N_MF_A 1. Vývoj běžného účtu platební bilance ČR od r. 2004, hlavní trendy a disproporce.
N_ZMF Základy mezinárodních financí Magisterské studium VŠFS Letní semestr 2009 přednášející Ing. Arnošt Klesla Katedra bankovnictví, finančního investování.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Rozvahové a výsledkové účty
Vnější hospodářská politika
Peníze na cestě Nikola Fenclová. Účet peníze na cestě může být aktivní i pasivní Účtuje se na účtu 261 Slouží k překlenutí časového nesouladu mezi účtováním.
Mezinárodní ekonomie.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Finanční výkazy obchodních společností
Charakteristika a členění bankovních produktů
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Soustava veřejných rozpočtů Finanční toky ve veřejném sektoru představují příjmy a výdaje veřejných rozpočtů, a to jak uvnitř soustavy veřejných rozpočtů,
Základy firemních financí
Téma 3-4 Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Charakteristika finančních účtů Členění finančních účtů 1)Aktivní účty 211 pokladna 213 ceniny 221 bankovní účet 251 majetkové cenné papíry k obchodování.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Náklady podniky 2.Výnosy podniku 3.Hospodářský výsledek podniku 4.Použití zisku z hlediska podniku 5.Použití.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Makroekonomie II Petr Musil Krátkodobá rovnováha v otevřené ekonomice, model IS-LM-BP, Mundell-Fleming model.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomika– národní hospodářství
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Majetková a kapitálová výstavba podniku
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Princip účtování.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Transkript prezentace:

Platební / obchodní bilance

Struktura platební/obchodní bilance Příjmy Výdaje Běžný účet platební bilance Obchodní bilance Vývoz zboží, nehmotný vývoz, aktivní zušlechťovací styk Dovoz zboží, nehmotný dovoz, pasivní zušlechťovací styk Ostatní části běžného účtu Prodej služeb – mezinárodní doprava, ostatní služby, aktivní turistika   Výnosy – přijaté úroky, dividendy z majetku v zahraničí, kultura, sport, vládní příjmy (členství v mezinárodních institucích, provoz velvyslanectví) Nákup služeb – mezinárodní doprava, ostatní služby, pasivní turistika Náklady – placené, dividendy z majetku cizinců, kultura, sport, vládní výdaje (členství v mezinárodních institucích, provoz velvyslanectví) Kapitálový účet platební bilance Investice zahraničních firem, přijaté úvěry, zvýšení devizových rezerv Investice do zahraničí, poskytnuté úvěry, snížení devizových rezerv

Pojmy Obchodní bilance = zachycuje pohyb zboží a služeb s ním souvisejících Platební bilance = navazuje na obchodní bilanci a doplňuje ji všemi dalšími peněžními platbami do státu a ze státu Devizové rezervy = rezervy zlata a rezervy volně směnitelných měn (USD, EUR), které slouží k vyrovnávání platební bilance

Saldo platební bilance rozdíl mezi příjmy a výdaji v bilanci Vyrovnané (nulové) platební saldo, příjmy jsou stejně vysoké jak výdaje, je to nejpříznivější situace  Aktivní saldo = příjmy jsou vyšší než výdaje, je z krátkodobého hlediska příznivé, neboť rostou devizové rezervy, dlouhodobě mohou vést k růstu cen Pasivní saldo= příjmy jsou nižší než výdaje, je nepříznivé, rozdíl je nutno krýt z devizových rezerv, nebo z úvěrů