Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PETROLOGIE úvod a vyvřelé horniny.
Advertisements

Pohyb litosferických desek
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
Litosféra a litosférické desky
ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Strukturní geologie litosféry
HORNINY.
MAGMA A SOPEČNÁ ČINNOST
Geologie je nauka o Zemi. Zkoumá složení, stavbu a historický vývoj Země. Rovněž se zabývá pochody, které probíhají uvnitř naší planety i na jejím povrchu.
HORNINY VYVŘELÉ (magmatické)
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Vyvřelé (magmatické) horniny
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: VYVŘELÉ HORNINY
VYVŘELINY Mgr. Helena Tlapáková.
Př_137_Geologie_Vyvřelé horniny
Litosféra = pevný obal Země = zemská kůra + horní část zemského pláště
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Horniny Vladislava Zubrová.
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Dělení hornin Podle vzniku.
Vulkanismus je souhrn projevů vnitřní energie planety, který se projevuje sopečnou činností,zemětřesením, tepelnou metamorfózou či případně dalšími projevy,
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Planeta Země - Litosféra
Název Kryosféra a hydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník
Př_141_Geologie_Litosférické desky I.
Výlevné vyvřelé horniny
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Název Petrologie 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Př_136_Geologie_Petrologie
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
NázevHydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzicko-geografická sféra AnotacePovrchová voda – nádrže, podzemní voda Klíčová slovaJezera,
VÝLEVNÉ VYVŘELÉ HORNINY
Škola:. Základní škola Kladruby
Vyvřelé horniny = vyvřeliny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s tříděním vyvřelých hornin, jejich.
Zemská stavba = jako vrstvy cibule = jako vrstvy vejce
Vývoj pevniny a litosférické desky
HORNINY VYVŘELÉ (magmatické)
Zemská kůra pevnin a oceánů
Stavba zemského tělesa
HORNINY.
Horniny Filip Bordovský.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Desková tektonika Autor: Mgr. Marian Solčanský
Horniny přeměněné Autor: Mgr. Marian Solčanský
Horniny vyvřelé Autor: Mgr. Marian Solčanský
V YVŘELÉ HORNINY - MAGMATICKÉ Mgr. Michal Střeštík.
Zemská kůra a horniny. Zemská kůra Nejsvrchnější slupka pevného zemského tělesa Proměnlivá mocnost – Ø 30 – 40km Spodní souvislá vrstva – bazaltová (čedičová)
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_141_ Horniny vyvřelé TEMA:
Horniny vyvřelé Geologie vypracovala: Mgr Monika Štrejbarová.
VYVŘELÉ HORNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Sobotka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK VYVŘELÉ HORNINY Název školy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Prezentace pro výuku přírodopisu 9. ročník
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, horniny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Digitální učební materiál:
VYVŘELÉ HORNINY (MAGAMTIKÉ)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Petrologie Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
HORNINY VYVŘELÉ. HORNINY VYVŘELÉ Hornina je heterogenní směs tvořená Hornina je heterogenní směs tvořená různými minerály, někdy i organickými složkami,
Škola:. Základní škola Kladruby
Poznávačka horniny Aneta Gobernacová 9.A.
VY_32_INOVACE_19_Horniny
HORNINY PŘÍRODOPIS 9.
Transkript prezentace:

Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzicko-geografická sféra Anotace Vyvřelé horniny, vznik magmatických hornin, dělení a druhy vyvřelin Klíčová slova Petrologie, horniny, magma, žula, čedič Autor Mgr. Ivo Chytil Datum 5. 11. 2012 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221

GEOLOGIE Ukázka geologické mapy obrázek č. 1

GEOLOGIE je věda o Zemi, která zkoumá její složení, stavbu a historický vývoj. Rovněž se zabývá pochody, které probíhají uvnitř planety i na jejím povrchu. Petrologie je věda zabývající se vznikem, složením, vlastnostmi a výskytem hornin. Horniny tvoří „kamenný“ obal Země - litosféru. Horniny jsou složeny z minerálů (nerostů). Podle způsobu vzniku se horniny dělí na : vyvřelé (vulkanické - magmatické) usazené (sedimenty) přeměněné (metamorfované) Pohled na lávu obrázek č. 2.

VYVŘELÉ (MAGMATICKÉ) HORNINY Vznikají tuhnutím a krystalizací z magmatu Magma vzniká: tavením svrchního pláště nebo hornin spodní kůry. K tavení dochází za vysokých teplot (650 až 1 200 °C). magma vzniká tam, kde je dostatek tepla k tavení hornin. Teplo uniká poruchami v zemské kůře, které mohou být:

divergentní rozhraní litosférických desek - v místech rozpínání oceánské kůry (středooceánské hřbety) obrázek č. 3.

Vulkanická aktivní zóna Obrázek č. 4. Vulkanická aktivní zóna

konvergentní rozhraní litosférických desek - subdukční zóny (místa podsouvání jedné litosférické desky pod druhou - vznikají tlakem nové zemské kůry na starou) Obrázek č. 5.

Himaláje Himaláje Obrázek č. 6.

uvnitř litosférických desek např. kontinentální rifty Transformní zlom San Andreas v oblasti Kalifornie Obrázek č. 7.

Podle místa vzniku dělíme vyvřelé horniny na: 1. HLUBINNÉ 2. POVRCHOVÉ ( výlevné, sopečné) Obrázek č. 8

Hlubinné vyvřeliny Žula - granit: nejčastěji hlubinná nebo žilná vyvřelá hornina. Vzniká utuhnutím magmatu. Používá se ve stavebnictví, sochařský kámen, na dlažební kostky, štěrk a drť pro výrobu betonu, stavby komunikací. Gabro hrubozrnná tmavá vyvřelá hornina. Těží se jako silniční kámen a k dekoračním účelům - na obklady, pomníky. Obrázek č. 9 Obrázek č. 10

Povrchové vyvřeliny Čedič (bazalt) vulkanická nejčastější výlevná hornina. Používá se na štěrk. Obrázek č. 11

Povrchové vyvřeliny Andezit Znělec po bazaltu nejrozšířenější výlevná vyvřelá hornina. Těží se pro štěrk a jako stavební kámen. Obrázek č. 12 Znělec (fonolit) Je běžnou světlou vyvřelinou. Těží se pro štěrk a jako surovina pro výrobu barevného lahvového skla.

Knižní zdroje: Seznam obrázků: Demek Jaromír a kolektiv. Geografie pro střední školy 1 - Fyzickogeografická část. 2001, SPN-pedagogické nakladatelství Praha, 96 stran. ISBN 80-85937-73-5 Černík Vladimír, Martinec Zdeněk, Vítek Jan. Přírodopis 4 – mineralogie a geologie.1998, SPN-pedagogické nakladatelství Praha, 87 stran. ISBN 80-7235-044-7 Seznam obrázků: Obr. Č. 1. [cit. 2012-11-05] Dostupný pod licencí Creative Commons na www. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lyell_Principles_frontispiece.jpg?uselang=cs Obr. Č. 2. [cit. 2012-11-05] Dostupný pod licencí Creative Commons na www. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pahoehoe_lave_near_Black_Crater_in_Lava_Beds_NM-750px.jpg Obr. č. 3. [cit. 2012-11-05] Dostupný pod licencí Creative Commons na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ridge_render.jpg?uselang=cs Obr.č. 4. [cit. 2012-11-05] Dostupný pod licencí Creative Commons na www. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Volcano_Map.png Obr.č. 5. [cit. 2012-11-05] Dostupný pod licencí Creative Commons na www. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Active_Margin.svg?uselang=cs Obr. č. 6. [cit. 2012-11-05] Dostupný pod licencí Creative Commons na www. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Himalayas.jpg Obr. č. 7. [cit. 2012-11-05] Dostupný pod licencí Creative Commons na www. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sanandreasfault_srtm.jpg Obr. č. 8.   [cit. 2012-11-05] Dostupný pod licencí Creative Commons na www. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PahoehoeLava.jpg Obr. č. 9 [cit. 2012-11-05] Dostupný pod licencí Creative Commons na www. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Granite_gran_violet.jpg Obr. č. 10 [cit. 2012-11-05] Dostupný pod licencí Creative Commons na www. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gabro.jpg Obr. č. 11 [cit. 2012-11-05] Dostupný pod licencí Creative Commons na www. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Radobyl_CZ_basalt_debris_268.jpg Obr. č. 12 [cit. 2012-11-05] Dostupný pod licencí Creative Commons na www. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mineraly.sk_-_andezit.jpg