JIČÍNKA řeka našeho města.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČR – Zlínský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.20 Mgr. Kosík Lukáš
Advertisements

Projekt – Zeměpis Královéhradecký kraj ZŠ Mandysova Hradec Králové
Francova Lhota Obec Francova Lhota leží v jižní části vsetínského okresu, v údolí říčky Senice.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
LIBERECKÝ KRAJ.
téměř nedotčená příroda i těžce postižená průmyslová krajina
Zlínský kraj krajské město Zlín.
Moravskoslezský kraj.
Olomoucký kraj Monika Zítková Zdroje: Wikipedia.
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město:PRAHA Počet obyvatel:
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Poznáním k udržitelnému rozvoji regionu Místo, kde žijeme
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
ICT VL Naše okolí 5.R Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
Moravskoslezský kraj.
území s nejvyšším moravským pohořím
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Kraj Vysočina.
Moravskoslezský kraj Krajské město Ostrava.
Česká Republika a její kraje
Prezentace KRKONOŠ Eva ČERNOCHOVÁ 5MB Na mateřské dovolené.
území oblíbené sportovci a turisty
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ICT VL Naše okolí 5.R.  Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět  Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět  Tematický okruh: Místo, kde žijeme  Anotace:
Příroda naší republiky
Elektronická učebnice - I
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Marie Polanská NÁZEV:VY_32_INOVACE_14_Pohoří ČR- Hrubý a Nízký.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření21.9.
Kraj Moravskoslezský Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS13 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
Metodický list Název materiálu: Poloha a povrch ČR - kvíz Autor materiálu: Mgr. Markéta Tesárková Jazyk: český Zařazení materiálu Šablona: Inovace a zkvalitnění.
Česká republika Moravskoslezský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Moravskoslezským krajem.
Zlínský kraj Vypracovali: Jan Balák a Lenka Kohoutová.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Zlínský kraj Jméno autora: Mgr. Dana.
Moravskoslezský kraj Mgr. Prchalová Zdeňka Pro 7. tř. ZŠS Zeměpisná poloha, povrch, města SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název VY_32_INOVACE_12C_14_Litva Téma: Zeměpis.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ Agáta Uchytilová, Hana Doležalová.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
KARLOVARSKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-31 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Moravskoslezský kraj.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Opakovací test – kraje ČR
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_NP Labské pískovce – České.
OLOMOUCKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-37 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Beskydy Adéla Hodboďová.
Jak se jmenuje tato část České republiky ?
Olomoucký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Frenštát pod radhoštěm
HOŘICE TURISTICKÉ ZAJÍMAVOSTI – PODZVIČINSKO – VLASTIVĚDA – 4. r
Olomoucký kraj. Olomoucký kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Česká republika - pohoří
VLASTIVĚDNÝ AZ KVÍZ Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jana Procházková Datum: 25.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_Pohoří ČR -Českomoravská.
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_ Pohoří ČR - Bílé Karpaty.
Nesovice Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Pohoří ČR - Krkonoše.
VY_32_INOVACE_VL4.08       Autor: Tereza Zástřešková   Datum vytvoření: květen 2012   Ročník: 4.   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět   Vzdělávací.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
Moravskoslezský kraj průmyslový region s těžbou černého uhlí a na ni
Linhartice - moje obec, můj domov Materiál slouží k výkladu učiva.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Kroměříž VY_32_INOVACE_13_38
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec
Transkript prezentace:

JIČÍNKA řeka našeho města

Pramen Jičínka je druhý nejvýznamnější přítok Odry na území našeho okresu. Pramení na úbočí Velkého Javorníku pod Kamenárkou a je dlouhá 26 km.

na jeho západním úbočí pramení říčka Jičínka Velký Javorník 918 m n.m na jeho západním úbočí pramení říčka Jičínka

Kousek od pramene je z hřebene krásný rozhled na Moravskou bránu a v dálce i na první vrcholky Nízkého Jeseníku

a tady je krásný pohled na okolní vrcholy Moravskoslezských Beskyd

Veřovice Obec střední velikosti při jižní hranici okresu Nový Jičín. Nachází se na horním toku řeky Jičínky, na úpatí stejnojmenných Veřovických vrchů, které jsou součástí západního výběžku Moravskoslezských Beskyd. Obec leží asi 8 km západně od Frenštátu pod Radhoštěm.

Životice u Nového Jičína Obec, která je položená 332 m nad mořem. Leží V údolí a ze severovýchodu ji obklopuje hora Jedle  (546 m n.m. ) a Hlásnice, z jihu pak Mořkovská hora ( 429 m n.m. ). Údolím protéká řeka Jičínka.

nejdříve protéká místní částí Žilina Nový Jičín nejdříve protéká místní částí Žilina

Jičínka Zrzávka

Jičínka protéká Novým Jičínem, který leží v podhůří Beskyd - krásné historické město - 1.písemná zpráva je z roku 1313 - počet obyvatel: asi 27 000 Městská památková rezervace

Nejvýznamnější památky:

Z Nového Jičína pokračuje do Šenova u NJ Šenov u NJ je samostatná obec, která těsně přiléhá k Novému Jičínu, protože byla od 1.1.1949 až do roku 1994 jeho součástí. Obec vznikla koncem 13.století. Dnes má asi 2000 obyvatel.

Nejvyšší vrchol Šenova je Panský kopec

Ze Šenova je krásný rozhled na Moravskoslezské Beskydy

Kunín je poslední obcí, kterou Jičínka protéká.

Obec Kunín byla založena koncem 13.století. Největšího rozmachu zaznamenala V 18.století, kdy na místním zámku zřídila hraběnka Walburga školu pro mládež, kterou navštěvoval také František Palacký.

Na území, které ještě patří Kunínu, ústí Jičínka do Odry

Oficiální internetové stránky: Použité prameny: Oficiální internetové stránky: Město Nový Jičín, dostupný z www.novy-jicin.cz Obecní úřad Životice u Nového Jičína, dostupný z www.zivoticeunj.cz Obecní úřad Šenov u Nového Jičína, dostupný z www.senovunovehojicina.cz Obecní úřad Kunín, dostupný z www.kunin.cz Foto na snímcích 1, 2, 3, 4, 5, 6 7, 8, 9, 10, 12, 14, 15, 16, 19, 22, 24, 25, 26, 27, 28, 29 – vlastní, fotografováno 2006 a 2007 Foto na snímcích 11, 13, 20, 21, 23 použito z výše uvedených www. stránek Hudba: Hradišťan – Motlitba za vodu Hudba: Jaromír Nohavica - Kometa

Prezentaci vytvořila jako doplněk k učivu Vlastivědy Vlasta Foltová jako doplněk k učivu Vlastivědy – učivo o místním regionu v části Místo v němž žijeme /podle Vzdělávacího programu Základní škola/ Jako doplněk vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět v tématickém okruhu Místo, kde žijeme /podle Školního vzdělávacího programu/ 2007