Břízovité (Betulaceae)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LISTNATÉ LESY Skupina: Elicerová a Hrubý Téma: Listnatý les.
Advertisements

HOW MUCH CHEESE HAVE YOU GOT? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Dožívá se vysokého věku až 1000 let
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Bukovité a Břízovité.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ROD: SMRK
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: LÍSKOVITÉ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BŘÍZOVITÉ I.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“; Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Břízovité (správné zbarvení pro dvouděložné r.)
VYŠŠÍ ROSTLINY III. – jejich znaky krytosemenné rostliny Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Šáchorovité (Cyperaceae)
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Listnaté stromy a keře Mgr. Jana Brázdová.
Rostliny rybníka a jeho okolí
Krytosemenné rostliny
Vrbovité ( Salicaceae )
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Čeleď: Bukovité (Fagaceae)
M1: LESNICKÁ BOTANIKA KRYTOSEMENNÉ DŘEVINY ČELEĎ: BUKOVITÉ I.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Lilkovité (Solanaceae)
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Břízovité Vypracovali: Vojta Čech – zpracování prezentace, . .
BŘÍZOVITÉ - Betulaceae
Čeleď: Břízovité Mají řapíkaté listy, s pilovitým okrajem čepele
NázevRostliny malpighiotvaré, bukotvaré Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s fotkami, lze použít i jako materiál.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“; Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ROZKVETLÉ ZAHRADY, LOUKY A POLE
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
POZNEJ PLODY LISTNATÝCH STROMŮ STROMŮ
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
Lískovité, habrovité Corylaceae Carpinaceae Čeleď
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae) č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Zpracovala: Mgr. Z. Pavlů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Přírodopis.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Čeledi: břízovité, bukovité, vrbovité Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Lískovité, habrovité Čeleď Corylaceae Carpinaceae
Vstavačovité čeleď: (Orchidaceae)
Leknínovité (Nymphaeaceae)
Šáchorovité (Cyperaceae)
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Liliovité (Liliaceae)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_04-49 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
Leknínovité (Nymphaeaceae)
VY_32_INOVACE_04-47 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Najdi dva stejné obrázky
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Hrušeň obecná. Úvod Opadavý listnatý strom hybridogenní druh se složitým vývojem Významný především ovocnářsky kvůli plodům Bývá pravidelně napadána rzí.
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Betulaceae – břízovité
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
BŘÍZOVITÉ.
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Transkript prezentace:

Břízovité (Betulaceae) Čeleď: Břízovité (Betulaceae) Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Klasifikace Říše: rostliny (Plantae) Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší dvouděložné (Rosopsida) Řád: břízotvaré (Betulales) Čeleď: břízovité (Betulaceae)

Charakteristika dvouděložné větrosnubné dřeviny listy – jednoduché střídavé, opadavé květy – jednopohlavné, se silně redukovaným okvětím, uspořádány v jehnědovitých květenstvích plod – nažka semena nemají endosperm výskyt – severní polokoule, vyhýbají se tropickým oblastem dožívají se až 200 let

Zástupci břízovitých Výjimečně sem řadíme i: rod Olše (Alnus) olše lepkavá (Alnus glutinosa) olše šedá (Alnus incana) rod Bříza (Betula) bříza bělokorá (Betula pendula) Výjimečně sem řadíme i: rod Habr (Carpinus) rod Habrovec (Ostrya) rod Líska (Corylus) (dnes patří spíše k čeledi habrovitých, resp. lískovitých) olše lepkavá

Bříza bělokorá (Betula pendula) též bříza bradavičnatá, bílá nejhojnější typ břízy v Evropě, díky své odolnosti a nenáročnosti výskyt prakticky ve všech lesích výška až 25 metrů, v extrémních podmínkách může být zakrslá borka je v mladí hnědá, postupně zbělá, dobře hoří květenství - jehnědy špičaté lepkavé pupeny trojúhelníkovité zaoblené listy s pilovitými okraji plody – drobné lehké nažky, šíří se větrem

Bříza bělokorá (Betula pendula)

Olše lepkavá (Alnus glutinosa) výška až 30 metrů, kuželovitá koruna černohnědá borka střídavé okrouhlé listy široce vejčitého tvaru se zubatým okrajem jednopohlavné květy uspořádány v jehnědách, samičí se od samčích liší nafialovělou barvou listy opadávají ještě zelené plody – ploché nažky, uložené v černohnědých šišticích alergologicky významná dřevina dožívá se 200 let

Olše lepkavá (Alnus glutinosa)

Zdroje informací: Zdroje obrázků: strana 2 strana 3 strana 4 strana 5 http://cs.wikipedia.org http://www.priroda.cz učebnice Biologie rostlin, nakladatelství Fortuna Zdroje obrázků: strana 2 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Betula_rezniczenkoana_4.JPG strana 3 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5c/Betula-utilis-leaves.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b5/Alnus_incana_rugosa_catkin.jpg strana 4 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/European_black_alder.jpg strana 5 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07/Betula_leaf_457.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c0/Betula_verrucosa_a1.jpg strana 6 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/46/Betula_pendula_001.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/78/Illustration_Betula_pendula0.jpg strana 7 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/Alnus_glutinosa_tervaleppä_lehti.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/Alnus_glutinosa_003.jpg strana 8 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1a/Alnus_glutinosa_011.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c1/Illustration_Alnus_glutinosa0.jpg