Řešení domácího úkolu DÚ v 1 = 40 kmh -1 v 2 = 30 kmh -1 v 3 = 50 kmh -1 Tři rybářské lodě vyrazily na moře. První (červená), vyplula rychlostí 40 km/h.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výuka anglického, německého jazyka a matematiky na středních školách ve třídách s integrovanými žáky se specifickými poruchami učení pomocí informačních.
Advertisements

Slovní úlohy o pohybu.
nerovnoměrného pohybu tělesa
Slovní úlohy o pohybu Varianta 2: Pohyby stejným směrem.
Dráha, rychlost, čas.
Slovní úlohy o pohybu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Slovní úloha o pohybu Zadání příkladu: V 6 hodin 40 minut vyplul z přístavu parník plující průměrnou rychlostí 12 . Přesně v 10 hodin za ním vyplul motorový.
Kinematika 6. ROVNOMĚRNÝ POHYB II. Mgr. Jana Oslancová
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (1. část)
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Pohyb a jeho druhy Co je to pohyb? Co všechno lze nazvat pohybem?
Kinematika 3. RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0203.
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (2. část)
Matematika – 9.ročník Slovní úlohy o pohybu - 2
Nerovnoměrný přímočarý pohyb
Pohyb tělesa rychlost,dráha, čas – příklady.
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
C) Slovní úlohy o pohybu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
ÚLOHY O POHYBU.
Řešení domácího úkolu ● Ultralehké letadlo se pohybuje rychlostí 360 km/h. Jaká je jeho rychlost v metrech za sekundu (m/s) ? 1 km = 1000 m 1 h =
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Kinematika 5. ROVNOMĚRNÝ POHYB I. Mgr. Jana Oslancová
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
Slovní úlohy o pohybu Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Mgr. Iva Vrbová, SINOVÁ A KOSINOVÁ VĚTA Řešené slovní úlohy Mgr. Iva Vrbová,
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
1 Pohybové úlohy 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno Výzkumným ústavem.
Hra – Riskuj – slovní úlohy o pohybu – 2.
Hra – Riskuj – slovní úlohy o pohybu – 1.
1 Pohybové úlohy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_11C_17_Slovní úlohy o pohybu.
SLOVNÍ ÚLOHY O POHYBU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_02_B_20_Slovní úlohy o pohybu Téma:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Lineární funkce v praxi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Pel_II_18 Soustavy rovnic – slovní úlohy6
SLOVNÍ ÚLOHY O POHYBU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
5. Kinematika – vyjádření neznámé ze vzorce, práce s grafy
Slovní úlohy o pohybu 2 postup na konkrétním příkladu
PRŮMĚRNÁ A OKAMŽITÁ RYCHLOST
Grafické znázornění pohybu
Slovní úlohy o pohybu Pohyby proti sobě s časovým posunem.
Slovní úlohy o pohybu postup na konkrétním příkladu
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Průměrná rychlost ZŠ Velké Březno.
Název úlohy: 5.2 Volný pád.
Grafické i matematické řešení příkladu na pohybující se tělesa proti sobě. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín.
Nerovnoměrný pohyb.
Autor: Ing. Jitka Michálková
Fyzika – vyhledávání hodnot z grafů.
Slovní úlohy o pohybu IV. (2 úlohy)
Pohybové úlohy 3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (1. část)
PŘEVODY JEDNOTEK ČASU 60 minut 60 sekund 1 hodina 1 minuta 1 h 1 min
Rychlost, dráha a čas Autor: Lukáš Polák.
Slovní úlohy O pohybu 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Slovní úlohy o pohybu.
Pohybové úlohy 3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Pohybové úlohy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
průměrnou rychlostí se pohyboval?
Slovní úlohy o pohybu.
Slovní úlohy o pohybu Varianta 2: Pohyby stejným směrem.
Pohyb tělesa rychlost,dráha, čas – příklady.
Transkript prezentace:

Řešení domácího úkolu DÚ v 1 = 40 kmh -1 v 2 = 30 kmh -1 v 3 = 50 kmh -1 Tři rybářské lodě vyrazily na moře. První (červená), vyplula rychlostí 40 km/h. Druhá (modrá), vyplula v ten samý čas rychlostí 30 km/h, ale protože kotvila u majáku a nikoliv u mola, měla nad první náskok 7 km. Kapitán třetí lodě (zelené) se trochu zpozdil a vyrazil o 15 minut později - ze stejného místa jako první loď. Jeho člun má ale silný motor a může plout rychlostí 50 km/h. Zakreslete do jednoho grafu závislost ujeté dráhy na čase pro všechny lodě a zjistěte, kdy přibližně se čluny na moři setkají (odečtěte z grafu). Která z lodí bude nejdál po 30 minutách? Která bude nejdál po 2 hodinách? Pro machry : doby setkání vypočítejte a určete přesně.

Řešení domácího úkolu t [min] s [km] 7

Řešení domácího úkolu v 1 = 40 kmh -1 v 2 = 30 kmh -1 Kdy se střetnou? Co znamená, že lodě se setkají? Jsou na stejném místě, tedy dráhy, které do té doby urazily, musí být shodné. Tento fakt lze vyjádřit rovností dvou výrazů. s0s0 Je důležité si uvědomit, že veškeré fyzikální veličiny jsou určeny nejenom hodnotou, ale i jednotkou. Samotné číslo nemá smysl.

Řešení domácího úkolu v 1 = 40 kmh -1 v 3 = 50 kmh -1 Jak započítat, že zelená loď vyjela později než červená?

Řešení domácího úkolu v 2 = 30 kmh -1 v 3 = 50 kmh -1

Příklady ● Zloděj který vykradl trafiku se vydal na útěk rychlostí 7 km/h. Po jedné minutě za ním vyrazil policista rychlostí 7.5 km/h. Kdy policista zloděje chytí? Jak daleko od trafiky to bude? Zakreslete do grafu závislost uběhlé vzdálenosti na čase obou aktérů. ● Pes šel se svým pánem na procházku. Pán jej nejprve držel na vodítku, po 15 minu- tách dostal pes volno a byl z vodítka puštěn. Člověk se celou dobu pohyboval rych- lostí 5 kmh -1, pes puštěný z vodítka vyrazil vpřed rychlostí 10 kmh -1. Zakreslete do grafu závislost polohy psa i pána na čase. Jak daleko od sebe byl pán a pes po 5 minutách od okamžiku, kdy opustili dům? Jak daleko od sebe byli po 16 minutách? Jak daleko byli v těchto okamžicích oba daleko od domova? ● Dva piloti bojových letounů se utkali v cvičném souboji. První z nich začal prchat rych- lostí 1150 kmh -1 v okamžiku, kdy byl od svého kolegy vzdálen 5 km. Jakou rychlostí musí letět stroj druhého pilota, aby dostihl první právě za jednu minutu? ● Popište jaké pohyby vykonává těleso, jehož závislost polohy na čase je zo- brazena na grafu. t [min] s [km]