Mgr. Karolína Řípová, Univerzita Karlova v Praze, Fakulta sociálních věd Školitel: Prof. PhDr. František Ochrana, DrSc. V Praze dne 5.5.2010 Analýza klíčových.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Advertisements

1 Grantové schéma Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Národní vzdělávací fond.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
1 ČR a její praxe v oblasti VaVaI, světové trendy Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2010.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Technologické platformy a dopravní výzkum
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Aktivní inovační podpora malých a středních firem v koridoru od Baltického po Středozemní moře.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Centrum inovačního vzdělávání Liblice INOVACE 2006 Galerie inovací 7. prosince 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Technologické centrum AV ČR a projekt PACITA Zastoupení EK v ČR 10. července 2012 Lenka Hebáková Oddělení strategických studií Technologické centrum AV.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji 29. – OSTRAVICE Komercializace výsledků výzkumu a vývoje (marketing.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
- strategie pro harmonizaci politik otevřeného přístupu v Evropském výzkumném prostoru Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Mezioborová síť spolupráce pro policy development v oblasti udržitelného rozvoje Přehled aktivit COŽP 26. září 2011, Jana Dlouhá.
Zasedání uspořádané k oficiálnímu zahájení činnosti Českého centra pro mobilitu Datum konání: Místo konání: budova AV ČR, Národní 3, Praha.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Smart Cities v zemích V4 Výstupy z konference Smart Cities: The Pathway to Sustainable Development of Cities Pavla Vidanová Oddělení politiky a strategií.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Mezinárodní audit výzkumu, vývoje a inovací v ČR a implementace jeho výsledků do strategických dokumentů Jitka Moravcová Tisková konference MŠMT, Praha,
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Praha, 15. února 2016 Mgr. Filip Týc.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Úkoly TA ČR v oblasti aplikovaného výzkumu
Výroční konference OP PIK
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Přenos poznatků a technologií na UK
Transkript prezentace:

Mgr. Karolína Řípová, Univerzita Karlova v Praze, Fakulta sociálních věd Školitel: Prof. PhDr. František Ochrana, DrSc. V Praze dne Analýza klíčových faktorů a aktérů ovlivňujících úspěšný transfer technologií (TT) univerzit v České republice a zhodnocení opatření používaných v národních výzkumných a inovačních politikách

Veřejně-politická aktuálnost tématuVeřejně-politická aktuálnost tématu 1. Transformace systému financování VaV v ČR 2. Závazky plynoucí pro veřejný rozpočet na VaV ze Strukturálních fondů (OP VaVpI, OP PI) 3. Novelizace zákona 130 a existence Rámce podpory společenství 4. Část výzkumu je financována z prostředků EK v rámci projektu USEandDIFFUSE Téma práce

Transfer technologií a poznatků vedoucí k inovaci je jedním z klíčových faktorů konceptu dlouhodobě udržitelného rozvoje, postižením všech jeho pilířů (ekologický, ekonomický, společenský) TT probíhá nejčastěji mezi akademickými pracovišti a průmyslovými partnery, přičemž jeho efektivita je měřitelná ve formě registrovaných průmyslových vzorů, metodik a patentů (národní i mezinárodní) Výzkum v oblasti řízení inovací prokázal, že jde o jev, který lze koordinovat a podporovat vědomými rozhodnutími veřejných politik (přímé i nepřímé finanční nástroje, nebo nefinanční stimuly) Výzkumné hypotézy

Hlavním cílem práce je analýza (volby) monitorovacích indikátorů úspěšnosti VaVaI, které by mohly být použity jako základ pro plánovanou reformu financování národního výzkumu a vývoje a ve vazbě na aktuální implementaci Operačního Programu Výzkum a vývoj pro inovace, a v neposlední řadě i národní inovační praxi. Pro realizaci hlavního cíle práce byla definována řada operačních cílů… Cíle práce

1. Vytvoření přehledu aktuálního stavu dané problematiky 2. Vytvoření teoretického koncepčního rámce pro analýzu inovačního chování univerzit 3. Testování teoretického koncepčního rámce v rámci evropských univerzit a akademických pracovišť 4. Identifikace modelů chování a úspěšných strategií evropských univerzit 5. Případová studie tří nejúspěšnějších modelů inovačního chování národních univerzit 6. Analýza Národní inovační strategie a Národní politiky VaV s ohledem na výsledky mezinárodní výzkumu efektivních modelů inovačního chování 7. Vypracování doporučení pro další formulaci národních veřejných politik zaměřených na VaVaI Operační cíle práce

–A-A-A analýza –Případová studie –Dotazníkové šetření –Strukturované rozhovory s aktéry –Přehledová studie –Analýza národních a evropských politik a strategických dokumentů Zdroje dat a) OECD b) EUROSTAT c) EK – DG RESEARCH d) Rada vlády ČR pro VaV e) MŠMT Metodologie

Vytvoření přehledu aktuálního stavu dané problematiky (průběžně aktualizováno) Vytvoření přehledu aktuálního stavu dané problematiky (průběžně aktualizováno) Vytvoření teoretického koncepčního rámce pro analýzu inovačního chování univerzit Vytvoření teoretického koncepčního rámce pro analýzu inovačního chování univerzit Testování teoretického koncepčního rámce v rámci evropských univerzit a akademických pracovišť Testování teoretického koncepčního rámce v rámci evropských univerzit a akademických pracovišť Identifikace modelů chování a úspěšných strategií evropských univerzit Identifikace modelů chování a úspěšných strategií evropských univerzit Aktuální stav práce

 Případová studie tří nejúspěšnějších modelů inovačního chování národních univerzit  Analýza Národní inovační strategie a Národní politiky VaV s ohledem na výsledky mezinárodní výzkumu efektivních modelů inovačního chování evropských univerzit a akademických pracovišť  Vypracování doporučení pro další formulaci národních veřejných politik zaměřených na VaVaI Aktuální stav práce

Výsledky – IDO koncepční rámec

Šetření realizováno v rámci projektu 7.RP – USEandDIFFUSE (Grantová dohoda č )Šetření realizováno v rámci projektu 7.RP – USEandDIFFUSE (Grantová dohoda č ) Realizace výzkumu v rámci těchto zemí: Itálie, Portugalsko, Polsko, Česká republika, Slovensko, Velká Británie, Německo, Kypr, Francie a ŠpanělskoRealizace výzkumu v rámci těchto zemí: Itálie, Portugalsko, Polsko, Česká republika, Slovensko, Velká Británie, Německo, Kypr, Francie a Španělsko Cílová skupina šetření: sektorově specifická - omezení na sektory biomedicína a IT + komunikace, zapojena do realizace projektu financovaného z evropských zdrojů, regionální MSP a veřejní výzkumní nebo akademičtí aktéřiCílová skupina šetření: sektorově specifická - omezení na sektory biomedicína a IT + komunikace, zapojena do realizace projektu financovaného z evropských zdrojů, regionální MSP a veřejní výzkumní nebo akademičtí aktéři průběh šetření: osloveno celkem subjektů, návratnost cca 30% (viz. přehled)průběh šetření: osloveno celkem subjektů, návratnost cca 30% (viz. přehled) Výsledky – testování IDO koncepčního rámce / dotazníkové šetření

Výsledky – Testování IDO koncepčního rámce / dotazníkové šetření OSLOVENOANALYZOVÁJNO AKAMSP CELKE M AKAMSPCELKEM Česká republika Francie Itálie Kypr Německo Polsko Portugalsko Slovensko Španělsko Velká Británie Celkem

Byly identifikovány tři modely úspěšné spolupráce mezi akademickými a průmyslovými partnery: 1. TT orientace - Dohody o komercializaci výsledků, patenty, licencování a spin off firmy 2. Střední cesta - Dohody o návazné spolupráci (pozitivní CBA ze střednědobé perspektivy) 3. Akademická orientace - Publikace odborných článků a expertní hodnocení, open source know how Výsledky – Modely inovačního chování univerzit

USEandDIFFUSE manualUSEandDIFFUSE manual Analýza příležitostí lobbinguAnalýza příležitostí lobbingu Průvodce negociací Grantové dohodyPrůvodce negociací Grantové dohody Publikační výstupy práce

1. Hodnocení výsledků výzkumu a vývoje v roce Blažek, J., Uhlíř, D.: Regional innovation policies in the Czech Republic on the case of Prague: an emerging role of a regional level? Praha, PřF UK Cooke, P. (1992). Regional Innovation Systems: Competitive Regulation in the New Europe. Geoforum 23, pp Cooper, H. (1998). Synthesizing Research: A Guide for Literature Reviews 5. European Commission (2006). Smart innovation: A practical guide to evaluating innovation programmes. Luxembourg, Office for the Official Publications of the European Communities. 132 p. ISBN Fiala, P. and Schubert, K. (2000), Modeerní analýza politiky – Uvedení do teorií a metod policy analysis. Brno: Barrister et Principal. 7. Green Paper 'The European Research Area: New Perspectives', COM(2007) 161 final 8. Green Paper on public-private partnerships and Community law on public contracts and concessions /* COM/2004/0327 final */ 9. Inovační strategie pro Prahu, Technologické centrum Akademie věd ČR 10. Kadeřábková, A - Supporting Industry-Science Relations in European Regions: Good Practices – the Case of the Czech Republic; Working Paper CES VŠEM No I/ Kutvonen Antero, RANKING REGIONAL INNOVATION POLICIES: DEA-BASED BENCHMARKING IN A EUROPEAN SETTING, Research report 193, Lundvall, Bengt-Åke, National Innovation Systems-Analytical Concept and Development Tool, Industry and Innovation, Feb 2007 Lundvall, Bengt-Åke Lundvall, Bengt-Åke 13. Siegfried Lamnek. Qualitative Sozialforschung. Lehrbuch. Beltz Verlag. Weihnhein, Basel, National Programme of Research and National RTD Policy for Východiska Reformy systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR 16. Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR 17. Zákon o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací 18. Zysman J., Enlarging Europe: The Industrial Foundations of a New Political Reality (Copenhagen Business School Použitá literatura a zdroje dat

Děkuji za pozornost