Tvorba mapy pro orientační běh s použitím GPS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Advertisements

Kresba MTBO map a tratí.
MĚŘENÍ POSUNŮ STAVEBNÍCH OBJEKTŮ
Fotogrammetrie 1 Průseková metoda přednášející Jindřich Hodač JH_13.10.
8 Průseková metoda - nejstarší fotogrammetrická metoda
Využití výškových dat.
Aplikace GNSS v IG Grečnár Jiří.
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1. -Síť splňující konkrétní konfigurační a kvalitativní požadavky daného inženýrského či jiného projektu. -Důvody vzniku účelové.
VÝUKA V TERÉNU V. Zaměření části povrchového lomu Eurovia Jakubčovice nad Odrou Zpracovaly: Plucnarová, Sobotíková, Šindlerová, Zahumenská.
Terénní cvičení V. Jakubčovice nad Odrou
Vedoucí bakalářské práce : ing. David Vojtek Student : Jakub Baborák
Způsoby přesné družicové navigace
MAGNET – NOVÁ ŘADA PROGRAMŮ TOPCON
Obor: Geodézie a katastr nemovitostí
Vytyčení polohy - metodika, přesnost
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Kristýna LEIMEROVÁ Katedra geoinformatiky
Seminář trenérů a rozhodčích - Kouty Generalizace skal Kytlice vs. Kost Jan Langr Základní otázka Dvě klasiky – dvě protichůdná řešení.
7. Polohové vytyčovací sítě
Činnost odboru centrální dokumentace v rámci SŽG Praha
GPS.
Zdroje dat, měření, konverze
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Informační systém cykloturistických stezek těšínska Bakalářská práce Zpracovatel: Pilchová Gražyna Vedoucí práce: Doc. Ing. Petr Rapant, CSc.
Porovnání tvorby DKM a KM-D pro katastrální území Antošovice
doc. RNDr. František STANĚK, Ph.D.
Archeologie a GIS Jan Mařík Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.
Datová fúze satelitní navigace a kompasu
Vytvoření 3D modelu vybrané výletní trasy po turistických zajímavostech Moravskoslezského kraje zpracovává : Petr Vavroš Vedoucí projektu : Mgr. Ivana.
Analýza rozmístění prodejen a služeb na vybraném území
Výzkum uplatnění dat laserového skenování v katastru nemovitostí
Bc. Ivana Řezníková ČVUT Fakulta stavební Praha 6 Thákurova 7
Komunikace MOS s externími informačními systémy Lucie Steinocherová Vedoucí práce: Ing. Václav Novák, CSc.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Nástroje pro prostorovou analýzu srážek v GIS
10. Vytyčování oblouků Vytyčování oblouků
Modelování hluku ze silniční dopravy v oblasti městské zástavby
8. Prostorové vytyčovací sítě - Běžně se polohová a výšková složka určuje odděleně (obzvláště při vyšších požadavcích na přesnost). -Souřadnicový systém.
Navigace a mapování pomocí GPS
Autor: Lukáš Kalousek Vedoucí projektu: Dr. Ing. Bronislava Horáková
Vedoucí bakalářské práce: Dr. Ing. Jiří Horák Konzultant: Mgr
Program přednášky ,, Kalibrace “ - snímkové souřadnice
Zpracovatel: Bc. Roman Pavlištík
Princip určování polohy pomocí satelitu
DIPLOMOVÁ PRÁCE Vedoucí: Doc.Ing.Petr Rapant,CSc. z VŠB-TU Ostrava
„ Rozšíření možností vizualizace geodat
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Mělnické podzemí 3D Historická dokumentace Nové měření Použité metody
Název projektu: Ostrava a okolí Zpracovatel projektu : Michal Popiolek Vedoucí projektu : Dr. Ing. Jiří Horák Odborný konzultant :Ing. Aleš Poláček Analýza.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Satelitní měření polohy
Zpracovatel: Pavlištík Roman Vedoucí práce: Ing. Stankovič Jan
Geografické informační systémy Prezentace bakalářské práce: Vedoucí : doc.Ing. Petr RAPANT, CSc. Autor : Tomáš HERMAN - G362 DETEKCE ZMĚN V MAPÁCH S VYUŽITÍM.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
CAD V - GIS Mgr. Jiří Čtyroký Ph.D Ing. Martin Šilha.
Obsah prezentace Princip fungování Technické parametry Proces realizace Závěrečné zhodnocení 4.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_02_TVORBA MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Navigační systémy Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
Speciální projekty založené na principu HÚL
Úvod do Globálních Navigačních Satelitních Systémů
Dokumentace památkových objektů
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_19-11
Geografické informační systémy
8. Prostorové vytyčovací sítě
Transkript prezentace:

Tvorba mapy pro orientační běh s použitím GPS Bakalářská práce Název tématu: Tvorba mapy pro orientační běh s použitím GPS Vedoucí bakalářské práce: Ing. Oldřich Vlach Ph.D. Michal Pivka G 363 Zpracovatel bakalářské práce:

Zadané úkoly: Seznámení se s metodikou tvorby mapy pro orientační běh klasickou cestou Zpracování metodiky tvorby mapy pro orientační běh s použitím GPS Ověření metodiky zmapováním zadané testovací oblasti Porovnání výsledné mapy s existující digitální mapou zadané oblasti pro orientační běh Přenos výsledků měření do OCADu Zhodnocení výhod a nevýhod použití GPS

Použitelné datové zdroje: existující digitální mapa zadané testovací oblasti pro orientační běh (M 1:10000) testovací oblast: prostor lesoparku Myslivna (Ostrava-Poruba)

Tvorba mapy pro orientační běh klasickou cestou Měření vzdáleností: krokováním (krok = 0,75 m) Měření směru: buzolou Záznam měření: pastelkami na papír

- terénní tvary prvky ovlivňující volbu postupu běžce - skalní formace - povrch - základní využití půdy vodopis jednotlivé budovy síť pěšin a cest ostatní komunikační linie a útvary využitelné pro orientaci.

Mapování pomocí GPS Mapování bylo prováděno diferenční metodou s kódovým dělením. při měření se používá referenční stanice umístěná na bodě o známých souřadnicích (x,x,z), která poskytuje korekční údaje pro zpřesnění polohy měřeného bodu kódové dělení: každá družice používá pro přenos signálu nosné vlny stejného kmitočtu s rozdílným dálkoměrným kódem

Kvalita signálu Měření je ovlivněno kvalitou přijímaného signálu z družic do přístroje GPS Kvalita signálu je určena hodnotou PDOP (zhoršení přesnosti určení polohy), která je ovlivněna: množstvím a rozmístěním viditelných družic hustotou porostu nad měřeným bodem tvarem terénu omezujícím příjem signálu Přístroj GPS zaměřuje polohu bodu při hodnotách PDOP v intervalu 1 – 7 (při měření se tato hodnota pohybovala v intervalu 2 – 7).

Vytvoření datového slovníku Nejprve jsem si rozdělil mapované prvky podle typu na body, linie a polygony. Typ objektu Objekt bod kupka, malá prohlubeň, jáma, jáma s vodou, studna, vývrat, výrazný strom, krmelec, umělý objekt, rozcestí, jiný objekt linie silnice, silnička, vozová cesta, pěší cesta, pěšina, nevýrazná pěšina, hranice porostu polygon plot, budova, parkoviště

Výsledná mapa po měření Měření bylo prováděno v období vegetačního klidu na jaře roku 2003

Určení odchylky měření Zaměření stejných bodů dvěmi metodami: Pomocí GPS Geodetickou metodou (trigonometricky) -přesnost měření na 0,1 m Odchylky měření GPS: Poloha: 0,55m až 3,71m Nadmořská výška: 1m až 4,9m

Zhodnocení výhod a nevýhod použití GPS Rychlá a přesná metoda, vysoké pořizovací náklady na přístroje a software Přesnost měření v otevřeném prostoru je velmi dobrá Podstatně nižší přesnost při měření v lese (průběh linií není plynulý) Výsledná přesnost a rychlost měření je nedosažitelná pochozí metodou s využitím krokování a buzoly

Použitá literatura Pravidla orientačního běhu (platná od 1.1.1985). Olympia, Praha 1985 Lenhart, Z. a kolektiv, Základní příručka o tvorbě map pro orientační běh Mapová rada ČSOB, Praha 2000 Rapant, P.: Družicové polohové systémy, Ostrava 2002 Rapant,P.: Úvod do geografických informačních systémů. Geoinfo, ročníkII,č.1/99,Ostrava

Použitý software ArcView 3.2 – úprava, zpracování a vizualizace dat ArcMap – rektifikace datového zdroje Pathfinder Office 2.11 – korekce naměřených dat a převod do S-JTSK OCAD verze 6 – používán pro kresbu map pro orientační běh

Internetové zdroje http://www.trimble.com http://www.esri.com http://www.ocad.com http://www.shocart.cz http://igdm.vsb.cz

Děkuji za pozornost.