Odbor pro strategii a rozvoj1 Principy hodnocení studijních oborů na MU Soňa Basovníková Brno, 10.10. 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IBM … creating the future of learning Konference ISSS 2005, Hradec Králové Omyly při přípravě i realizaci distančního vzdělávání dospělých RNDr. Jana Pradlová,
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
MU začala budovat systém zajišťování kvality v roce 2006
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Hodnocení škol a školských zařízení
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
Jak se stát dobrým právníkem?
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Výstupy z učení u ekonomických oborů.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Zkušenosti se zaváděním moderních metod.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Environmentální výchova a
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Olomouc 5. října 2006 Stojíme na začátku: ÚVODNÍ KONFERENCE k projektu „Střední školství v přechodu ČR na novou politiku EU pro zemědělství a venkov “
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
1 Poslání univerzity a péče o kvalitu: „fit for purpose“? Mikuláš Bek prorektor pro strategii a vnější vztahy 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Assessment centrum.
Personální plán pro podnikatelský plán
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ EUR. Ing. Petra Bednářová, Ph.D.
Sdružení poradců Požadavky ISO 9001:2015 a ISO 14001:2015
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Assessment centrum.
Projekt Impuls / Seminář
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Projekt Impuls / Seminář
Ekonomika malých a středních podniků
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Podpora začínajících učitelů ze strany ředitele školy Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) reg. číslo projektu: CZ /0.0/0.0/17_052/
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Cíle, obsah a prostředky polytechnického vzdělávání
Transkript prezentace:

Odbor pro strategii a rozvoj1 Principy hodnocení studijních oborů na MU Soňa Basovníková Brno,

Odbor pro strategii a rozvoj2 Hodnocení studijních programů představuje kontinuální proces monitorování a zlepšování studijních programů, v němž akademičtí pracovníci formulují explicitní cíle o tom, co by se studenti měli naučit (tzv. student learning outcomes), ověřují zda studijní program podporuje tyto cíle, sbírají empirická data o výsledcích studentů a využívají je ke zlepšení studijních programů. kultura kvality

Odbor pro strategii a rozvoj3 Learner centred-approach přenesení důrazu ze vzdělávání (teaching) na učení se (learning) a představuje přístup nazývaný také jako tzv. learner-centred approach tvorba studijních programů a kurzů s použitím výstupů z učení znamená posun důrazu od obsahu vzdělávání (seznam toho, co učitel učí) směrem k výsledkům vzdělávání (co student umí po úspěšném ukončení kurzu/programu)

Odbor pro strategii a rozvoj4 Sebehodnotící zpráva a strategie dalšího rozvoje Vnitřní hodnocení představuje první krok procesu hodnocení, realizují jej zaměstnanci podílející se na hodnocené jednotce - studijním oboru. Výsledkem vnitřního hodnocení je sebehodnotící zpráva, která v etapě dalšího hodnocení slouží jako základní dokument, jehož prostřednictvím získají externí hodnotitelé zásadní informace o studijním oboru, obecné souvislosti, identifikaci silných a slabých stránek a další potřebné informace. bude dodržovat doporučenou strukturu a měla by kombinovat popisnou a analytickou funkci. Součástí sebehodnotící zprávy se stanou explicitně formulované strategické cíle oboru a vzdělávací cíle oboru

Odbor pro strategii a rozvoj5 Struktura sebehodnotící zprávy: úvodní část – seznam osob zodpovědných za přípravu dokumentu informace o studijním oboru: vzdělávací cíle výstupy z učení struktura oboru konkurenceschopnost studenti personální zabezpečení vnější vztahy závěrečné shrnutí - SWOT analýza a nástin strategie rozvoje oboru do budoucna

Odbor pro strategii a rozvoj6 Terminologie: v mezinárodní literatuře zatím nejednotná rostoucí množství studií a „návodů“ na toto téma Zatím nejednotný překlad do češtiny Návrh hodnocení oborů na MU používá tyto termíny

Odbor pro strategii a rozvoj7 Vzdělávací cíle oboru (mission/ goals): jsou formulovány v obecné rovině, představují: základní filosofii, hodnoty a filosofie oboru; typ studentů, pro které je obor vhodný; obecný profil a charakteristiky absolventů, včetně předpokládaných možností uplatnění na trhu práce měly by být formulován jazykem, kterému porozumí potenciální studenti a jejich rodiče nejsou zpravidla měřitelné

Odbor pro strategii a rozvoj8 Příklad „Cílem bakalářského studia SPSP je aktivní zvládnutí teoretických i prakticky použitelných poznatků a dovedností, díky nimž bude absolvent schopen samostatně koncipovat a provádět intervence sociální práce, reflektovat a řešit sociální problémy a životní situace klientů. Absolvent bakalářského stupně studia se uplatní ve veřejnoprávních institucích v oblastech sociálního zabezpečení, sociální prevence, politiky zaměstnanosti, školství atd. i v soukromoprávních institucích neziskového a ziskového charakteru, např. občanských sdruženích, ústavních zařízeních nebo v poradenství. „

Odbor pro strategii a rozvoj9 Výstupy z učení (learning outcomes): operacionalizace vzdělávacích cílů konkrétní (měřitelné) znalosti, dovednosti, schopnosti, které by si student v rámci studia měl osvojit (co student umí po úspěšném absolvování oboru/předmětu) výstupy z učení mají behaviorální charakter – popisují, jak mohou studenti prokázat, že dosáhli zamýšlených vzdělávacích cílů programu. Proto jsou formulovány pomocí tzv. aktivních sloves. jejich formulace není jednoduchá – výsledkem diskuse a konsensu

Odbor pro strategii a rozvoj10 Příklady Absolvent po úspěšném ukončení studia: zná základní teoretické a metodologické poznatky z oblasti sociální politiky a sociální práce, a dalších sociálních věd, o něž se sociální politika a sociální práce opírají je schopen reflektovat hodnotová a etická východiska, ze kterých při řešení sociálních problémů a zvládání životních situací vycházejí různí účastníci procesů intervence umí aplikovat různé teoretické přístupy na reálné situace klientů sociální práce je schopen navrhnout model intervence

Odbor pro strategii a rozvoj11 Výukové metody (teaching strategies/ activities): způsob výuky, která podporuje dosažení výstupů (např. teoretická příprava, laboratorní cvičení, stáž, atd.)

Odbor pro strategii a rozvoj12 Metody hodnocení (assessment methods/tasks): metody sloužící k ověření, zda bylo dosaženo plánovaných vzdělávacích výstupů paleta metod hodnocení studentů je velmi široká a dá se říci, že vzhledem k současné rozmanitosti oborů a vědních disciplín žádný úplný výčet neexistuje (např. zpracování případové studie, esej, prezentace, týmová práce, analýza dat, apod.) průběžně či po ukončení vzdělávací jednotky

Odbor pro strategii a rozvoj13 Propojení (alignment) Propojení cílů oboru, výstupů z učení s metodami výuky, metodami hodnocení činí celý proces transparentnějším jak pro studenty, tak pro další zainteresované subjekty a dává vzdělávací jednotce koherentní a konzistentní charakter. Proces utváření vzdělávací jednotky by proto měl sledovat následující etapy:

Odbor pro strategii a rozvoj14 Stanovení cílů oboru a profilu absolventa Formulace zamýšlených výstupů z učení Stanovení metod výuky a hodnocení Navázání na strukturu předmětů

Odbor pro strategii a rozvoj15 Matice: výstupy z učení x předměty Výstupy z učení Název Předmět

Odbor pro strategii a rozvoj16 Jaké jsou výhody používání learning outcomes? transparentnost pomáhají studentům sledovat vzdělávací proces a reflektovat očekávání pomáhají akademickým pracovníkům zacílit obsah studia poskytují informaci potenciálním uchazečům a zaměstnavatelům o klíčových kompetencích absolventů jednotlivých oborů

Odbor pro strategii a rozvoj17 Pilotní hodnocení Byly(budou) vybrány obory z různých fakult tak, aby byly reprezentovány jak obory přírodovědné, tak humanitní - celkově proběhne pilotní evaluace na třech oborech (bakalářské studijní programy v prezenční formě). Na základě pilotáže dojde k „vyladění“ procesní i obsahové části hodnocení Formativní charakter Výsledkem není rozdělení na obory „dobré“ a „špatné“, ale reflexe, zpětná vazba, návrh doporučení Podpora

Odbor pro strategii a rozvoj18 Děkuji za pozornost