Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Advertisements

Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Změny v pravidlech trhu s elektřinou
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Obchodník, výrobce a distributor elektrické energie
Změny v pravidlech trhu Úprava systému zúčtování odchylek
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Změny v pravidlech trhu pro rok 2007 Stanislav Trávníček ERÚ AEM
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Marek Dvořák Zajištění bezpečnostního standardu dodávky plynu.
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Optimalizace nákupu elektřiny pro oprávněného zákazníka.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
1 Sdružení velkých spotřebitelů energie Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce ČEZ, co odběratelé mohou očekávat, jak.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
SUBJEKT ZÚČTOVÁNÍ A OBCHODNÍK
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Pohled ERÚ na energetickou legislativu, příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Ing. Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Svaz průmyslu a dopravy ČR. I. OZE Svaz průmyslu a dopravy ČR.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
MARKETING 4 Distribuce a Cena. Prodejní cesty spotřebního zboží Výrobce Spotřebitel agent velkoobcho dník maloobcho dník velkoobcho dník maloobcho dník.
Webové portály účastníků energetického trhu
Webové portály LDS/MDS
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Transkript prezentace:

Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek, požadavky na změny ve vyhlášce o stavech nouze. 13. června 2007, Praha Vliv změn z pozice obchodníka, dopad na zákazníky

MORAVIA ENERGO, a.s. 1 Obchodník, výrobce a distributor elektrické energie a tepla

›Obchod s elektrickou energií od roku 2000 ›Dodávky elektřiny pro oprávněné zákazníky ve více než 700 odběrných místech ›Distribuce 500 tis. MWh / rok od vvn po nn ›Zahraniční obchod s elektřinou ›První nezávislý obchodník pro konečné odběratele v ČR MORAVIA ENERGO, a.s. 2

3 * plán

Cena odchylky 4 V roce 2002  závislá na ceně na OKO,  přenesení nákladů na spotovém trhu do ceny odchylky. Do roku 2006  závislá na ceně nasazených regulačních zdrojů,  přenesení nákladů na spotřebitele regulační energie,  tržní princip.

Cena odchylky 5 Od roku 2007  minimální cena odchylky dána regulátorem,  cena závislá na velikosti systémové odchylky,  v případě nasazení dražších regulačních zdrojů cena závislá na ceně nasazené regulační energie,  uplatnění principu regulace. Poznámka: v případě nasazení drahého regulačního zdroje na pět minut ovlivněna cena odchylky v celé hodině.

6

Co bylo příčinou změny ceny odchylky? 7  Vyšší cena odchylky v zahraničí?  Vyšší cena elektřiny v zahraničí?  Spekulativní vývoz energie nakoupené v odchylce?

8

Systémová odchylka – leden 9 Zdroj: Operátor trhu s elektřinou

Čeho mělo být dosaženo? 10  Snížení záporné odchylky, odchylky vůbec.  Zamezení vývozu regulační energie?  Zabezpečení dostatečného regulačního. výkonu pro potřeby domácí soustavy,  Vyšší příjmy za platby na odchylkách použity na snížení ceny za systémové služby.

Systémová odchylka – únor Zdroj: Operátor trhu s elektřinou 11

12

Zúčtovací cena odchylky ,- Kč/MW h

Zúčtovací cena odchylky – 1.Q/ ,- Kč/MW h

16

17

Postřehy obchodníka 18  Nový model zaměřený proti spekulaci s vývozem elektřiny nakoupené v odchylce ovlivní všechny účastníky trhu kromě klasických obchodníků, kteří mají vyrovnanou pozici.  K „vývozu“ odchylky nedocházelo z důvodu nízkých spotových cen a jejich srovnání s okolními státy.  Spekulace je i nadále možná a závisí na spotových cenách v okolních zemích.

Postřehy obchodníka 19  Statistiky ovlivněny extrémně teplou zimou a dalšími aspekty.  Vyšší cena odchylky může znamenat vyšší náklady obchodníka.  Možnost přenesení těchto nákladů na původce odchylek.  Změna strategie řízení odchylky portfolia v důsledku hrozby vysoké ceny odchylky?

Postřehy obchodníka 20  Výhodnější „dlouhá“ pozice? Jestliže je celý systém „dlouhý“ platíme výrobci a současně za odchylku.  Výhodnější „krátká“ pozice? Jestliže je celý systém “krátký“ platíme vysokou cenu.  Predikce odchylky systému v podstatě nemožná.  Predikce ceny odchylky v podstatě nemožná.  Motivace odběratelů, ale i dodavatelů na dodržování sjednaných hodnot.  Důslednější využití vlastních zdrojů pro regulaci.  Rozhodující je ekonomický aspekt.

Co na to odběratel? 21  Případné zvýšení nákladů na odchylku u dodavatele bude znamenat zvýšení nákladů za odchylku i u odběratele.  Odběratelé s odchylkou nespekulují, protože platí za skutečně odebrané množství sjednanou cenu.  Předpokládá se další snížení ceny za systémové služby jako důsledek diference mezi náklady na podpůrné služby a příjmy z odchylek.

Jsou i jiné možnosti? 22  Je vůbec možné spekulativní vývoz odchylky definovat?  Velmi vysoká cena odchylky nad stanovený limit při současném exportu?  Jiná cena odchylky pouze pro klasické obchodníky?

MORAVIA ENERGO, a.s. VÁŠ STABILNÍ PARTNER NA TRHU S ENERGIEMI Děkuji Vám za pozornost