Protipovodňová ochrana a její organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hydrologická předpovědní služba v rámci CPP/RPP
Advertisements

Činnost jednotek požární ochrany při povodních
Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Asociace bezpečnostních poradců
Kategorizace, zvláštní povodně
Průběh povodně 2. – 5. června 2013 Výrovka
Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS
Provoz a údržba vodních toků
Povodňová služba Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka.
Právní úprava ochrany vod
Sophie Bartošíková Septima B Modelování pražských povodní.
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Ochrana před přirozenými a zvláštními povodněmi
Koncepce environmentální bezpečnosti
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy hydrauliky a hydrologie
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Seminář synoptků - Radostovice HODNOCENÍ SIVS Arnošt Šír Centrální předpovědní pracoviště - ČHMÚ Praha.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ON Anotace: Seznámit s nebezpečím povodní a záplav.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Modelování stoku přívalových srážek v povodí
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Informační podpora při krizovém řízení
Říční inženýrství 141RIN (3+0) zk pondělí 10,00 -13,00 v B880
PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD Filip Dienstbier, 2006.
Plány pro zvládání povodňových rizik
Krizové řízení Seminář.
Předpovědní povodňová služba ČHMÚ Tomáš Vlasák Regionální předpovědní pracoviště ČHMÚ, pobočka České Budějovice Hydroprognózní služba ČHMÚ, Antala Staška.
Bezpečnostní systém ČR Zákonné normy pro podporu řešení MU a KS Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového.
Český hydrometeorologický ústav Hlásná a předpovědní povodňová služba ČHMÚ.
Ochrana před povodněmi a povodňové orgány obcí Krajský úřad kraje Vysočina odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství oddělení vodního hospodářství.
Ochrana před povodněmi Krajský úřad Kraje Vysočina odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství.
Rozložení srážek od :00 do :00 SELČ a doba opakování kulminačních průtoků ve vybraných vodoměrných stanicích.
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky Základní informace.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Povodňová ochrana Ing. Eva Valterová odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství tajemník krajské povodňové komise KRAJSKÝ ÚŘAD.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Hlásná předpovědní a povodňová služba ČHMÚ Tomáš Vlasák Regionální předpovědní pracoviště ČHMÚ, pobočka České Budějovice Hydroprognózní služba ČHMÚ, Antala.
P O V O D N Ě a O B C E Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů.
Městský úřad Nový Bydžov Povodně Oddělení krizového řízení.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Hydrologické stanice - měří množství vody v řekách, vydatnost pramenů a hladiny podzemních vod Monitorování aktuální hydrologické Automatizace: nižší zranitelnost.
Povodně v jižních Čechách a jejich předpovídání Tomáš Vlasák ČHMÚ.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Hlásná předpovědní a povodňová služba a odborné pokyny pro její provádění Tomáš Vlasák Regionální předpovědní pracoviště ČHMÚ, pobočka České Budějovice.
Přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda již zaplavuje území mimo koryto vodního toku a může způsobit.
ÚVOD: Činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS (3)
OCHRANA PŘED POVODNĚMI § 63 ZÁKONA 254/2001 Sb.. Ochrana před povodněmi jsou opatření k předcházení a zamezení škod při povodních na životech a majetku.
Hlásná předpovědní a povodňová služba ČHMÚ
Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie
Základní pravidla chování
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
lokální varovný systém
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
Nabídka témat referátu – modul Řízení povodní
Realizace logistiky při povodních ve vybraném okrese
Revitalizace vodních toků
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Sladká voda na kontinentech
Jednotky požární ochrany
Ochrana člověka za mimořádných událostí
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Transkript prezentace:

Protipovodňová ochrana a její organizace

HLÁSNÁ STANICE – stanice (vodočetná, srážkoměrná, aj HLÁSNÁ STANICE – stanice (vodočetná, srážkoměrná, aj.), která zjištěné jevy nebo změřené hydrologické prvky hlásí v daných časových intervalech nebo na výzvu do sběrných středisek (musí být vybavena telekomunikačním zařízením) HYDROLOGICKÁ PŘEDPOVĚDNÍ SLUŽBA – jejím úkolem je vydávání všech druhů hydrologických předpovědí, zejména varovných informací za mimořádných odtokových situací HLÁSNÁ SLUŽBA – systém organizací a orgánů, které předávají nebo zajišťují varovné zprávy za povodní podle předem dohodnutého postupu POVODŇOVÁ SLUŽBA – systém organizací a orgánů, které provádějí preventivní technické zásahy, jakož i záchranné práce za povodní PŘEDPOVĚDNÍ PROFIL – profil toku, pro který se vydává předpověď HLÁSNÝ PROFIL – ke kterému hlásná stanice získává údaje

Terminologie k povodním a povodňovým nebezpečím POVODEŇ – přechodné výrazné zvýšení hladiny toku, způsobené náhlým zvětšením průtoku nebo dočasným zmenšením průtočnosti koryta LEDOVÁ POVODEŇ – povodeň způsobená zmenšením průtočnosti koryta v důsledku chodu ledu a tvoření ledových zácp nebo nápěchů HISTORICKÁ POVODEŇ - významná povodeň známá z historie NEJVĚTŠÍ ZNÁMÁ POVODEŇ – největší povodeň, která se vyskytla na toku za dobu pozorování INUNDACE – jev zaplavení území přilehlého k toku INUNDAČNÍ ÚZEMÍ – území zaplavované při povodních ZÁPLAVOVÁ ČÁRA – průsečnice hladiny vody s terénem při povodni ZÁTOPOVÁ ČÁRA – průsečnice uměle vzduté maximální hladiny s terénem PRŮTOKOVÁ VLNA – 1. přechodné zvětšení a následující pokles průtoků a vodních stavů, vyvolané dešti, táním sněhu nebo umělým zásahem

Terminologie k povodním a povodňovým nebezpečím –pokračování 2. časový průběh jevu podle bodu 1 v určitém profilu toku – znázorňuje se graficky 3. Průběh jevu podle bodu 1 v trati toku v daném okamžiku - znázorňuje se graficky

POVODŇOVÁ VLNA – průtoková vlna s charakterem povodně PRŮLOMOVÁ VLNA – průtoková vlna způsobená havárií hydrotechnické stavby

KATEGORIE HLÁSNÝCH PROFILŮ kategorie A – základní hlásné profily (ČHMÚ, Povodí) kategorie B – doplňkové hlásné profily (zřizují OÚ, provozují obce) kategorie C – pomocné hlásné profily (obce, závody) Základní hlásné profily – většinou profesionálně pozorované vodoměrné stanice ČHMÚ nebo podniků Povodí, které jsou nebo budou automatizovány. Informace z těchto profilů jsou nezbytné pro řízení opatření k ochraně před povodněmi na regionální nebo národní úrovni a jsou využívány pro předpovědní a povodňovou službu. Doplňkové hlásné profily – profily jsou pozorovány pouze při nebezpečí povodně a za povodně. Pomocné hlásné profily – jsou účelové profily, které si mohou zřídit a provozovat pro své potřeby obce nebo vlastníci povodní ohrožených nemovitostí.

NETERMÍNOVANÁ PŘEDPOVĚĎ – není v ní stanoveno konkrétně datum a uskutečnění předpovídané události (jev nemusí ani nastat), příkladem jsou stanovení N-letého průtoku v určitém profilu toku TERMÍNOVANÁ PŘEDPOVĚĎ – obsahuje konkrétní stanovení doby a místa předpovídaného jevu (očekávaný stav hladiny při průchodu vlny) HYDROMETRICKÁ PŘEDPOVĚĎ – je založena na zákonitostech, jimiž se řídí hydrologické procesy probíhající v říční síti, podklady jsou hydrometrické údaje (vodní stavy, průtoky) HYDROMETEOROLOGICKÁ PŘEDPOVĚĎ – je založena na zákonitostech hydrologických a meteorologických procesů, podklady jsou: odtok, srážky, teplota vzduchu, výpar, rozbor synoptických situací) VODOČETNÝ VZTAH – graficky nebo analyticky vyjádřená závislost mezi odpovídajícími si vodními stavy na dvou nebo více vodočtech v téže říční soustavě

RYCHLOST POSTUPU PRŮTOKOVÉ VLNY (w) – rychlost, kterou se pohybuje vrchol průtokové vlny v toku nebo nádrži ČELO PRŮTOKOVÉ VLNY – část průtokové vlny v trati toku, charakterizovaná rychlým vzestupem průtoku VELKÁ VODA – všeobecné označení pro průtoky za stavu povodně, v užším významu pro kulminační průtoky ČÁRA HLADINY VELKÉ VODY – spojnice nadmořských výšek odpovídajících kulminačním vodním stavům téže velké vody v podélném profilu HYDROLOGICKÁ PŘEDPOVĚĎ – vědecky opodstatněné stanovení hydrologických prvků nebo jevů na určitou dobu dopředu DOBA PŘEDSTIHU PŘEDPOVĚDI – doba, která uplyne od okamžiku vydání předpovědi do okamžiku uskutečnění předpovídaného jevu

Hromadné sdělovací prostředky Povodňové služby sousedních států Schéma přenosu informací hlásné a předpovědní služby Základní hlásné profily kategorie A Doplňkové hlásné profily kategorie B Doplňkové hlásné profily kategorie C OPIS HZS HÚCO RÚCO VD TBD MŽP ČR ÚPK ČR PKUP OkÚ-OPK CPP/RPP ČHMÚ VHD Povodí Hromadné sdělovací prostředky Povodňové služby sousedních států Obecní úřad Přenos informací za normální situace (první informace o nebezpečí povodně) při nebezpečí povodně a za povodně

Použité zkratky OPIS HZS- Operační a informační středisko hasičských záchranných sborů VD TBD –Technicko-bezpečnostní dohled na vodních dílech HÚCO –Hlavní úřad civilní ochrany ÚPK – Ústřední povodňová komise RÚCO – Regionální útvar civilní ochrany PKUP – Povodňové komise ucelených povodí CPP/RPP – Centrální (regionální) předpovědní pracoviště ČHMÚ VHD – Vodohospodářské dispečinky podniků Povodí

STUPNĚ POVODŇOVÉ AKTIVITY 1. STUPEŇ „BDĚLOST“ – nastává při nebezpečí povodně, vodnímu toku je věnována zvýšená pozornost, svojí činnost zahajují hlídková a hlásná služba, tento stav vzniká i varováním předpovědní povodňovou službou ČHMÚ. 2. STUPEŇ „POHOTOVOST“ – příslušný povodňový orgán jej vyhlašuje pokud nebezpečí povodně přejde ve skutečný jev, nedochází však k větším rozlivům a škodám mimo koryto. Vývoj situace se pozorně sleduje a aktivizují se povodňové orgány a složky povodňové služby, prostředky zabezpečovacích prací jsou v pohotovosti, jsou činěna opatření ke zmírnění průběhu povodně. 3. STUPEŇ „OHROŽENÍ“ – příslušný povodňový orgán jej vyhlašuje při bezprostředním nebezpečí nebo při vzniku větších škod, ohrožení životů a majetku v záplavovém území. Provádějí se zabezpečovací a podle potřeby i záchranné práce.