2) Povodně Mimořádné události Živelní pohromy. Vznik povodní Povodně vznikají následkem zvýšení říční nebo mořské hladiny působením atmosférických poruch.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost jednotek požární ochrany při povodních
Advertisements

pplk. Ing. Rudolf Konečný HZS Moravskoslezského kraje
jmenuji se dráček HASÍK
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
KONFERENCE AKTIVNÍ STÁRNUTÍ Stop kriminalitě páchané na seniorech a zdravotně a tělesně postižených občanech Lenka Hofmanová Útvar situační prevence Městská.
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
Evakuace obyvatelstva
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Integrovaný záchranný systém v Moravskoslezském kraji
Ochrana před přirozenými a zvláštními povodněmi
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Přírodní katastrofy.
20.1 Vím, jak se chovat v krizových situacích.
Přírodní katastrofy.
MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI A MIMOŘÁDNÉ SITUACE
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra, větry autor VM:Ondřej.
OCHRANA OBYVATEL ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
13.1 Krizové stavy, varovný signál, evakuace, ukrytí
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ON Anotace: Seznámit s nebezpečím povodní a záplav.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Mimořádné události – co dělat!
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ON Anotace: Seznámit s různými druhy živelných pohrom.
O TRESTNÉM ČINU O PŘESTUPKU O UDÁLOSTI
12.1 Mimořádné události, IZS
Chování v případě nebezpečí
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍ
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI 7. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_251.
3) Atmosférické poruchy, sesuvy půdy
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Traumatologický plán ÚSZS
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
Zvýšení akceschopnosti Policie ČR při řešení mimořádných událostí CZ.1.06/3.4.00/ Aktualizace dne:
NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ VE SPOJENÍ SE ZMĚNAMI KLIMATU JUDr. Václav Hönig, člen Sekce neživotního pojištění ČAP Konference k projektu Adaptace sídel na změnu.
PODPORA SPECIFICKÝCH SKUPIN OBČANŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH Magistrát města Olomouce Odbor ochrany.
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
Mimořádné události. OBSAH: Právní základ Vymezení základních pojmů Příčiny, následky pohrom /MU, (dominoefekt) Typy pohrom / MU Analýza rizika (identifikace.
Zvýšení akceschopnosti Policie ČR při řešení mimořádných událostí CZ.1.06/3.4.00/ Aktualizace dne:
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ III EVAKUACE ZÁSADY OPUŠTĚNÍ BYTU EVAKUAČNÍ ZAVAZADLO IMPROVIZOVANÉ ÚKRYTY.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_0505_evakuace Téma: Evakuace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_17_02_mimořádné situace 1 Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Řešení ochrany obyvatelstva při povodních Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.
Přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda již zaplavuje území mimo koryto vodního toku a může způsobit.
OCHRANA PŘED POVODNĚMI § 63 ZÁKONA 254/2001 Sb.. Ochrana před povodněmi jsou opatření k předcházení a zamezení škod při povodních na životech a majetku.
Základní pravidla chování
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ V.
Bezpečnost hostů v hotelu, ochrana jejich zdraví a majetku
Evakuace VY_32_INOVACE_03_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_1_EVAKUACE
Ochrana hostova zdraví a života
Anotace Objasnit žákům, co je mimořádná událost a jak funguje integrovaný záchranný systém. Vysvětlit, co je evakuace, jak se při jejím vyhlášení chovat.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ X
Evakuace obyvatel Autor: Bc. Balonová Soňa.
Přehled živelních pohrom
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Nové typové plány v roce 2018
Transkript prezentace:

2) Povodně Mimořádné události Živelní pohromy

Vznik povodní Povodně vznikají následkem zvýšení říční nebo mořské hladiny působením atmosférických poruch (prudké lijáky a bouře, silné větry atd.).

Povodně způsobují obrovské škody Rok 1997 – 63 miliard, 60 lidí zemřelo Rok 2002 – 73 miliard, 17 lidí zemřelo

Dělení povodní Přirozené (jarní, letní, zimní povodně) Zvláštní (umělé vlivy – přehrady)

Stupně povodňové aktivity 3 stupně: –1. stupeň – stav bělosti –2. stupeň – stav pohotovosti –3. stupeň – stav ohrožení

První stupeň (stav bělosti) Co dělat při vyhlášení prvního stupně? –Průběžně sledujeme vývoj povodňové situace. –Posloucháme hromadné informační prostředky, kde se dozvíme vše o vyhlášených stupních povodňové aktivity, případně od orgánů samosprávy nebo orgánu státní správy

Druhý stupeň (stav pohotovosti) Co dělat při vyhlášení druhého stupně? –Zahájíme vlastní činnost k ochraně zdraví, života majetku a k případné evakuaci. –Aktivně se zapojíme do ochrany před povodní podle pokynu povodňových orgánu, policie a záchranářů. –Zjišťujeme informace o místě a způsobu případné evakuace

Třetí stupeň (stav ohrožení) Co dělat při vyhlášení třetího stupně? –Připravíme si evakuační zavazadlo pro celou rodinu a připravíme rodinu a hospodářská zvířata k evakuaci. –Přestěhujeme cenný nábytek, potraviny a nebezpečné látky do vyšších pater. –Při zaplavování domu odpojíme přívod elektrického proudu, uzavřeme hlavní přívod plynu a vody

Evakuační zavazadlo Co vše si vezmeme sebou při evakuaci? Ve dvojici vypracuj seznam a zapiš si ho do sešitu!

Podle obrázku popiš, co máš udělat při evakuaci!

Použité zdroje home.vicnet.net.au/~hmwkhelp/hwh_natdis.htm aktualita.jpghttp:// aktualita.jpg d0303aca56b927b.jpghttp:// 1d0303aca56b927b.jpg