Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přírodní katastrofy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přírodní katastrofy."— Transkript prezentace:

1 Přírodní katastrofy

2 Ničení Většinu katastrof si způsobujeme sami tím, že narušujeme přirozenou podobu země např. tím, že vypouštíme do ovzduší různé zplodiny nejen z aut ale třeba i továren, kácíme deštné pralesy, stavíme sjezdovky na nebezpečných svazích a regulujeme nepřiměřeně řeky.

3 Požáry Vzniká obvykle buď v důsledku technické chyby, přírodního neštěstí nebo úmyslným zapálením. Požáry pevných látek- papír, dřevo, textil,.. Požáry kapalin- benzín, nafta, barvy,.. Požáry plynů- vodík, metan, propan,..

4 Graf požárů

5 Laviny Hmota hornin, sutě, ledu nebo sněhu, která se náhle a velkou rychlostí sesune z horského svahu. Roku 1999 byla lavina v Alpách široká 400 metrů údolím padala rychlostí 230 km/h, celkem přišlo o život 31 lidí.

6 Povodně náhlé zvýšení průtoku vody a vzestup hladiny toků. Překročení množství vody, které jsou toky schopné odvádět. Povodně vznikají zejména následkem dlouhotrvajících nebo prudkých dešťů, táním sněhu, náhlým uvolněním překážky v toku (protržením přehradní hráze).

7

8 Zemětřesení krátkodobé pohyby v zemském tělese vyvolané náhlým uvolněním mechanické energie, která je nahromaděna v zemské kůře, popř. ve svrchním zemském plášti. zemětřesení jsou hlubinná, povrchová, sopečná a řítivá. Místo vzniku zemětřesení se nazývá ohnisko neboli hypocentrum.

9

10 Tornáda Mohutný vzdušný vír v atmosféře o průměru až 100 m, je charakterizován silným větrem a vertikálními pohyby a ničivými účinky, vyskytuje se v jižních oblastech USA. Jméno tornádo pochází ze španělského nebo portugalského tronada = bouřka, resp. tornar = točit se.

11 Rozlišujeme dva druhy tornád. Prvním typem je tzv
Rozlišujeme dva druhy tornád. Prvním typem je tzv. supercelární tornádo, které je vázáno na výskyt supercelární bouře.

12 Druhým typem je tzv. nesupercelární tornádo
Druhým typem je tzv. nesupercelární tornádo. To je tornádo, jehož mateřská bouře nemá supercelární charakter. To znamená, že se jedná o bouři tvořenou více bouřkovými buňkami.

13

14 Konec Autor: Martina Jaroschová Zdroje: wikipedie, seznam, Gogole.


Stáhnout ppt "Přírodní katastrofy."

Podobné prezentace


Reklamy Google