2 – 3. přednáška Finanční trh. Banka. Bankovní systém. Bilance obchodní banky. Bankovní rizika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská
BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Ekonomická gramotnost
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Bilance a bilanční princip
Hospodářská politika státu
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Rozvaha banky.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
FINANCE 2014/2015.
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
Ekonomika a podnikání ve službách
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Kapitálové trhy Finanční systém Finanční investování
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
Hypoteční úvěr Stavební spoření
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 19. března 2014.
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
1. přednáška FINANCE II.
137 Štojdlová Marie Ekonomika, 3. ročník, obchodník
Obchodní banka v ČR. Bilance obchodní banky. Bankovní rizika.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.
Česká národní banka.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Finanční výkazy obchodních společností
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_95 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Regulace bankovního sektoru
Bankovní systém, centrální banka
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Komerční bankovnictví 1 Přednášející: Filip Novotný Externí člen katedry bankovnictví, finančního investování.
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
Obchodní banka v ČR. Bilance obchodní banky. Bankovní rizika.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Struktura finančního trhu
Řízení vztahu podniku k věřitelům
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_62_INOVACE_ – Komerční (obchodní) banky
Peníze a měnová politika
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Transkript prezentace:

2 – 3. přednáška Finanční trh. Banka. Bankovní systém. Bilance obchodní banky. Bankovní rizika

PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za výrobní faktory tok příjmů za výrobní faktory tok příjmů za zboží a služby tok výdajů za zboží a služby zboží a služby

PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) FINANČNÍ TRHY DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ toky úspor toky příjmů a finančních nároků výrobní faktory tok výdajů za výrobní faktory tok příjmů za výrobní faktory tok příjmů za zboží a služby tok výdajů za zboží a služby zboží a služby

FINANČNÍ TRH = systém setkávání a střetávání dočasně volných peněžních fondů a po nich. = systém a zajišťujících pohyb peněz a kapitálu ve všech formách mezi různými ekonomickými subjekty na základě nabídky a poptávky.

FINANČNÍ TRH Vlastníci vstupují na finanční trhy s nabídkou volných ,přičemž usilují o získání atraktivních finančních . Finanční aktivum = na příjem nebo jmění, představovaný určitým peníze, majetkové cenné papíry, dluhopisy.

Schéma finančního trhu financování DLUŽNÍCI VĚŘITELÉ FINANČNÍ ZPROSTŘEDKOVATELÉ obchodní banky, spořitelní a úvěrová sdružení, investiční a finanční společnosti, investiční a jiné peněžní fondy,...

VÝVOJ BANKOVNICTVÍ Slovo banka – původ v italském „banco“ (lavice, na níž středověcí peněžní obchodníci provozovali svou činnost), první banky vznikaly na křižovatkách obchodních cest a na místech trhů (S i J Evropa), Banka sv. Jiří (Casa di S. Giorgio) 1408, V Rakousku-Uhersku bankovnictví zaznamenalo rozvoj až s nástupem Marie Terezie, v Praze jen detašovaná pracoviště bank sídlících ve Vídni.

VÝVOJ BANKOVNICTVÍ V ČSR / ČR únor 1919 – Bankovní úřad - A. Rašín, 1926 – Národní banka Československá jako CB státu + soukromé banky, lidové peněžní ústavy, spořitelní a úvěrní družstva, do 1945 fungovala v Praze též burza, po roce 1938 byla Národní banka Československá rozdělena na Národní banku pro Čechy a Moravu a Slovenskou národní banku, ve všech bankovních institucích – německý bankovní dohled,

VÝVOJ BANKOVNICTVÍ V ČSR / ČR 1945 – obnovena Národní banka Československá, v říjnu 1945 převedena na veřejný ústav (podílela se na přípravě znárodnění) 1950 – Státní banka Československá – plně podřízená státu, Investiční banka, Československá obchodní banka (1965), Živnostenská banka, Československá státní spořitelna, 1990 – nové bankovní zákony – založena KB, Všeobecná úverová banka, Investiční banka (obnovena činnost)

VÝVOJ BANKOVNICTVÍ V ČSR / ČR 1991 – Konsolidační banka (státní peněžní ústav) – založena za účelem oddlužení bank, 1992 – Českomoravská záruční a rozvojová banka – pro podporu malého a středního podnikání, 1992 – novela zákona o bankách, SBČS již není závislá na státu, zřízen bankovní dohled, základní kapitál banky 300 mil. Kč, 1993 – Česká národní banka, oddělení bankovních soustav ČR a SR, 1993 – stavební spořitelny,

VÝVOJ BANKOVNICTVÍ V ČSR / ČR 1994 – zvýšení ZK banky na 500 mil. Kč, pojištění vkladů, 1995 – po více než 50 letech bylo obnoveno hypoteční bankovnictví, 1995 – Česká exportní banka, přípravy a vstup ČR do EU – unifikace bankovních předpisů.

BANKA druh , jehož hlavní činností je mezi jednotlivými ekonomickými subjekty, je podnikatelským subjektem se rysy (druh činnosti, pravidla podnikání,...), základním cílem činnosti banky je maximalizace / maximalizace .

ZÁKLADNÍ FUNKCE BANK 1) Finanční zprostředkování – banky provádějí transformaci peněz z různých hledisek: transformace, transformace. 2) Emise . 3) Provádění . 4) Zprostředkování finančního .

BANKOVNÍ SYSTÉM je způsob uspořádání bankovního sektoru (část ekonomiky, kde základní jednotkou je banka), je tvořen , souhrnem v zemi, vztahy mezi nimi a vztahy k okolí.

BANKOVNÍ SYSTÉM podle postavení centrální banky lze rozlišovat bankovní systémy podle rozsahu poskytovaných služeb lze rozlišovat bankovní systémy

ČESKÝ BANKOVNÍ SYSTÉM jde o systém s existencí určitých specializovaných bank. centrální banka: Česká národní banka univerzální banky: ČS, ČSOB, KB,... specializované banky: stavební spořitelny, ČMZRB - http://www.cmzrb.cz/, ČEB - http://www.ceb.cz/content/view/1/2/, k 30.6.2011 působilo v ČR celkem 44 bank, mimo bankovní sektor – spořitelní a úvěrní družstva (upravena zákonem č. 87/1995 Sb., o spořitelních a úvěrních družstvech), pozn.: ke 30.6.2011 – 14 subj.

OBCHODNÍ BANKA v ČR v ČR je vymezena zákonem č. 21/1992 Sb., o bankách, těmito podmínkami: 1) jde o právnickou osobu se sídlem v ČR založenou jako , 2) přijímá od veřejnosti, 3) poskytuje , 4) k výkonu bankovních činností má .

OBCHODNÍ BANKA v ČR minimální výše základního kapitálu banky je mil. Kč, o udělení licence rozhoduje ČNB. Pro udělení licence musí být splněny tyto podmínky: průhledný a nezávadný původ základního kapitálu a jeho dostatečnost, splacení základního kapitálu v plné výši, odborná způsobilost, důvěryhodnost a zkušenost osob, které jsou navrženy na výkonné nebo řídící funkce, technické a organizační předpoklady pro výkon navrhovaných činností banky, …

Pojištění pohledávek z vkladů K 31 Pojištění pohledávek z vkladů K 31. prosinci 2010 Fond disponoval částkou cca 18 mld. Kč Zákonem o bankách se zřizuje Fond pojištění vkladů (je právnickou osobou); všechny banky a pobočky zahraničních bank jsou povinny do tohoto Fondu přispívat. (http://www.fpv.cz/cs/) Pojištěny jsou včetně úroků v české i cizí měně. Roční příspěvek banky do Fondu činí 0,04 % z průměru objemu pojištěných pohledávek z vkladů za předchozí rok. Roční příspěvek stavební spořitelny do Fondu činí 0,02 % z průměru objemu pojištěných pohledávek z vkladů za předchozí rok. Náhrada je oprávněným vkladatelům poskytována ve výši , nejvýše částka odpovídající pro jednu oprávněnou osobu u jedné banky.

Jednotná bankovní licence od 1.5.2004, možnost podnikání zahraničních bank na území ČR a podnikání našich bank na území členských států EU a EFTA, na základě bankovní licence vydané v domovském státě, banka podléhá dohledu země, ve které má sídlo, hostitelský orgán dohledu (ČNB) dohlíží pouze na dodržování zákona o bankách (nemá možnost odejmout licenci), vklady klientů pojištěny dle předpisů domovské země.

Účetní rozvaha (bilance) banky AKTIVA (umístění zdrojů) PASIVA (zdroje) Pokladní hotovost Závazky vůči centrální bance Vklady u centrální banky Závazky vůči jiným peněžním ústavům Vklady u peněžních ústavů a úvěry peněžním ústavům Závazky vůči nebankovním klientům = Přijaté vklady Státní pokladniční poukázky Závazky z emitovaných vlastních dluhopisů Státní dluhopisy Účelové rezervy Jiné cenné papíry Podřízený dluh Pohledávky za klienty = Úvěry klientům Základní kapitál (akciový) Majetkové účasti Zákonné rezervní fondy Hmotný a nehmotný majetek Ostatní fondy a nerozdělený zisk Pohledávky za akcionáři Ostatní pasiva Ostatní aktiva

Česká spořitelna, a.s., Výroční zpráva 2005

Česká spořitelna, a.s., Výroční zpráva 2005

Vlastní kapitál banky Tvořen: (investoři nakupují akcie); (z vytvořeného zisku). Funkce vlastního kapitálu: zdroj refinancování aktivních obchodů, krytí ztrát (zabezpečení solventnosti banky), ukazatel kapitálové síly banky.

Kapitálová přiměřenost potřeba VK alespoň v minimální výši, 1987 – Basilejský výbor bankovního dohledu působící v Bance pro mezinárodní platby (BIS) – Cookův standard autorizace (Cooke-ratio), propočet poměru VK k souhrnu rizikově vážených aktiv (cca 8%), váhy rizikovosti, v ČR požadované min. 8 % (v 3/2011 15,6 %) Basel, Basel II. (The New Basel Capital Accord), Basel III princip řízení kapitálového rizika

Bankovní rizika riziko (riziko, že klient či obchodní partner banky nedodrží sjednané podmínky finanční transakce a bance tím vznikne ztráta), zdokonalování systému poskytování úvěrů, stanovení limitů pro dané typy úvěrových operací, využívání Centrálního registru úvěrů (i dalších registrů)

Registry v ČR Centrální registr úvěrů (provozuje ČNB) – od r. 2002 shromažďuje a poskytuje info o úvěrovém zatížení a platební morálce klientů bank, Bankovní registr klientských informací (BRKI) zaměřen na fyzické osoby, není úplný (24 zúčastněných bank), od roku 2002. Sdružení SOLUS (Sdružení na ochranu leasingu a úvěrů spotřebitelům) - www.solus.cz/ cca 37 členů, info o FO i PO, které neplní své povinnosti (negativní info).

Bankovní rizika riziko (riziko ztráty vyplývající ze změn ), přizpůsobit strukturu aktiv a pasiv tak, aby jejich úroková citlivost na změny tržních úrokových sazeb byla přibližně shodná, pomocí derivátových obchodů.

Bankovní rizika riziko (riziko ztráty vyplývající ze změn ), přizpůsobit strukturu aktiv a pasiv, pomocí derivátových obchodů.

Bankovní rizika riziko (riziko, že banka nedostojí v každém okamžiku svým ), udržování souladu časové struktury aktiv a pasiv, držba dostatečného množství rychle likvidních aktiv (pokladní hotovost, vklady u CB, státní pokladniční poukázky, atp.)

Bankovní rizika riziko (provozní riziko) (riziko selhání lidského faktoru, SW, technického zařízení apod.), výběr a výchova zaměstnanců, efektivní vnitřní kontrola.

Bankovní rizika riziko (riziko ztráty plynoucí z neochoty / neschopnosti zahraničních subjektů / země uhradit své závazky), politická situace dané země / regionu, přírodní katastrofa, ekonomická krize, stanovení limitů pro angažovanost vůči jednotlivým zemím / regionům a klientům z těchto zemí.