ŽIVOT IGELITKY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otáčivé účinky síly PÁKA
Advertisements

Desetinná čísla Sčítání
Poznáš, kolik je právě hodin?
ÚVOD DO DĚJEPISU II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Logopedické pexeso M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Projekt z OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost: „Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka - základní krok do života Základní škola praktická,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Matuzsková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Savana Obr. 1 – Savana – Gambie
Tundra a polární pustina
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS)
Pracovní listy HODINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
PETS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Rita Náplavová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VÝVOJ ZEMĚ I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ROVINNÉ ÚTVARY A JEJICH OBVODY
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
FYZIKÁLNÍ KUFR Pohyb tělesa (7. ročník)
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Puzzle – jehličnaté stromy
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS SAPIENS)
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
PŘIŘAĎ FOTOGRAFII K OBRÁZKU aktivita
ČLOVĚK ZRUČNÝ (HOMO HABILIS)
ČLOVĚK VZPŘÍMENÝ (HOMO ERECTUS)
Pesticidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Průšová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
PYTHAGOROVA VĚTA PŘÍKLADY
(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
První setkání Pravidla a zákony
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
Název učebního materiálu Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Kde je rybka? V p rezentaci si děti procvičí prostorovou orientaci. Návod: 1) Otázka je u každého obrázku stejná: Kde je rybka? 2) Dítě se snaží co nejpřesněji.
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Evropa – státy a hlavní města
Všude samá voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Jezera, bažiny a rybníky
ČÍSLOVKY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Před, za, pod, nad aktivita
Dobře se podívej na obrázky v horní řadě.
Nový Zéland Obr. 1: Nový Zéland
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tematický okruh: CHEMIE A SPOLEČNOST Název učiva: „ŽIVOT IGELITKY“
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
HODINY − pexeso Pexeso je navržené tak, aby si každý dle potřeby vytiskl ty snímky, které je třeba procvičit. Ať už celé hodiny, minuty nebo ve tvarech.
HODINY − pexeso Pexeso je navržené tak, aby si každý dle potřeby vytiskl ty snímky, které je třeba procvičit. Ať už celé hodiny, minuty nebo ve tvarech.
ROČNÍ OBDOBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Na které písmenko začíná obrázek?
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
WHAT IS RED? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
WHAT IS ORANGE? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Transkript prezentace:

ŽIVOT IGELITKY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Víš, co se děje s igelitovou taškou předtím, než si v ní odneseš nákup? PŘEMÝŠLEJ: A co se s ní stane potom, když ji jako použitou vyhodíš?

Igelitka bezplatně rozdávaná ve velkých supermarketech nám na cestě mezi obchodem a domovem slouží zhruba půl hodiny. Od její výroby až po zánik však velmi často uplynou desítky až stovky let.

A osud igelitové tašky může být mnohdy velmi zajímavý. Začíná u ropných vrtů někde v Asii a skončit může třeba až u australských břehů v zažívacím traktu ptáků.

Výroba igelitové tašky Igelitové tašky se vyrábí z ropy. Z různých přísad vznikají granule a z nich následně tašky a sáčky. Jen v prodejnách Albert se ročně rozdá zadarmo 60 milionů takovýchto igelitových tašek. Z čeho se vyrábí igelitové tašky? Dovedeš si takové množství představit?

Od výrobce ke spotřebiteli Pro velké řetězce je výhodnější igelitové tašky dovést až z Asie. Vzhledem k jejich vysoké spotřebě se musí do těchto obchodů rozvážet často a pravidelně. Nezdá se ti na tom něco špatně? Dlouhá životnost není jediný problém igelitové tašky!

Použití igelitové tašky Jak jednoduché je vzít si u pokladny vždy novou a novou igelitovou tašku. Ale co doma? Kdo je tak pohotový, aby si ji složil na další použití? Málokdo! Vždyť zítra na dalším nákupu dostanu novou a zase zadarmo! Napadá tě nějaké řešení?

Kam s nimi? Poté, co si lidé v igelitce odnesou nákup domů, existují tři varianty, co se s ní bude dít dál. Nejčastější variantou je, že končí ve směsném odpadu v popelnicích. Takové tašky se pak již nedají znovu využít! Končí ve spalovnách nebo na skládce!

Kam s nimi? Další možnost je nechat tuto igelitku kdekoli ležet – třeba na zahradě nebo v lese. Problém je v tom, že je lehká a volně létá. Velmi často ji pozřou ptáci, kterým tato taška poškodí vnitřnosti a oni umírají. Může se také stát pastí, která je udusí!

Kam s nimi? Ideální řešení je odložit použité igelitové tašky do recyklačního kontejneru. Tašky se mohou využít např. k výrobě laviček, protihlukových stěn a zatravňovacích ploch /parkoviště, prostory v kolejích tramvají.../ Jak to děláte u Vás doma?

PAMATUJ SI! IGELITOVÁ TAŠKA NÁM SLOUŽÍ DESET AŽ ČTYŘICET MINUT, ALE JEJÍ ROZLOŽENÍ V PŘÍRODĚ TRVÁ 100 AŽ 400 LET! IGELITOVÁ TAŠKA NÁM SLOUŽÍ DESET AŽ ČTYŘICET MINUT, ALE JEJÍ ROZLOŽENÍ V PŘÍRODĚ TRVÁ 100 AŽ 400 LET!

Použité zdroje: snímek 1.: [cit ]dostupné pod licencí Clker com na - [cit ] dostupné pod licencí Wikimedia Commons. na – snímek 2.: [cit ] dostupné pod licencí Wikimedia Commons. na – snímek 4.: [cit ] dostupné pod licencí Wikimedia Commons. na – [cit ] dostupné pod licencí Wikimedia Commons. na – snímek 5.: [cit ]dostupné pod licencí Wikimedia Commons. na – snímek 6.: [cit ]dostupné pod licencí Clker com na – [cit ]dostupné pod licencí Wikimedia Commons. na – snímek 7.: [cit ]dostupné pod licencí Wikimedia Commons. na – snímek 8.: [cit ] dostupné pod licencí Wikimedia Commons. na – snímek 9.: [cit ] dostupné pod licencí Wikimedia Commons. na – snímek 10.: [cit ] dostupné pod licencí Wikimedia Commons. Na- [cit ]dostupné pod licencí Clker com na - Použitá literatura: SUCHOMEL. P., Igelitky ročně zabijí milion ptáků, rozkládají se až sto let. MF Dnes