Téma: Vlastnosti blesku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v látkách
Advertisements

Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Elektřina.
Elektrický proud, elektrické napětí
Slunce.
Modrá planeta Země.
Energie uvnitř planety Země
Nauka o elektrických vlastnostech těles
Vedení elektrického proudu v plynech
Přepětí v elektroenergetických soustavách
Elektrostatika II Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
OZON.
Statická elektřina Elekřina má tendenci proudit z jednoho předmětu na druhý. Jestliže z nějakých důvodů nemůže, nazývá se statická elektřina. Existuje.
Bleskojistky.
Země ve vesmíru.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ60 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Kyslík – prvek nezbytný pro život
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Elektrické vlastnosti III.
Seminární práce Ekologie Blesky
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co a jak měříme?
Blesk, aneb co o blesku ještě „nevíte“ ?
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Ozon a vše kolem něho Jan Bajaja.
ENERGIÍ NABITÁ ATMOSFÉRA
Vedení elektrického proudu v plynech
Vedení proudu v plynech
Krausová, Ničová, Jirotková
Elektrická energie.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Petr byl u Pavla na návštěvě a překvapila ho bouřka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_194_ Elektrický proud a napětí AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_135_Kyslík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Víchová Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v plynech. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno vedení.
Fyzika Blesk.
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Základní elektrické veličiny
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Ionizační energie.
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Základy Elektrotechniky
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
Zemětřesení a ničivá vlna tsunami v Asii
Atmosféra Země a její složení
7.4 Elektrostatické pole v látkách 7.5 Energie elektrostatického pole
Vedení proudu v plynech
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Hydrosféra Vodní obal země.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
BLESK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_FYZIKA TÉMA: Jak vzniká blesk ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad zdrojů a veřejného rozvodu elektrické energie.
Venuše
Elektrický proud, elektrické napětí
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
Země – podmínky života.
Vedení elektrického proudu v plynech
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Elektrický proud v plynech
BLESK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu ISSN
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
Vedení el. proudu v plynech (za normálního tlaku)
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Co je pohyb?.
Transkript prezentace:

Téma: Vlastnosti blesku Fyzika prezentace Téma: Vlastnosti blesku

Jak a proč blesky vznikají? Co je to blesk? Jak blesk vzniká? Jaké má vlastnosti, elektrické napětí či proud? Blesk je obyčejný elektrický výboj mezi dvěma centry elektrického náboje s rozdílnými polaritami. Blesk (elektrický výboj) může vzniknout mezi centry kladných a elektrických nábojů v jednotlivém mraku, mezi jednotlivými mraky (tady mohou blesky dosáhnout extrémní délky až 50 km), mezi mrakem a povrchem země či vzácně mezi mrakem a stratosférou.

Co by jste měli vědět o bouřce a) Na naší dosud modré planetě probíhá v každém okamžiku asi 2 000 bouřek. Tj. 16 milionů bouřek ročně neboli 44 tisíc denně. b) Každou vteřinu do zemně udeří asi 100 blesků. c) Blesk během svého života o délce jedné tisíciny vteřiny zahřeje okolní vzduch až na 20 tisíc stupňů Celsiových. d) Kanálem o průměru 5 až dvacet centimetrů protékají proudy až 200 tisíc ampér při napětí jednoho milionu voltů. e) Vlastní blesk si to sviští jednou desetinou rychlosti světla. f)Bouřkový mrak o průměru 5 kilometrů obsahuje 500 000 tun vody. g) Skrývá v sobě energii srovnatelnou s atomovými bombami svrženými americkým bratrem na Hirošimu a Nagasaki. h) Každou sekundu udeří z mraku do naší planety sto blesků. Fyzikové spočítali, že každý z nich vládne průměrně energii kolem 250kWh. Při naší domácí sazbě za elektřinu přijde každý téměř na tisícikorunu. Ročně šlehne do země kolem tri miliard blesku.

Dělení blesků podle tvaru Podle charakteru a tvaru elektrického výboje rozlišujeme blesk čárový, kulový blesk, perlový blesk, blesk plošný, blesk rozvětvený a výjimečně blesk stuhový.

Čárové blesky Čárový blesk představuje dlouhý elektrický výboj bez postranních větví jako je tomu např. u rozvětveného blesku. Čárový blesk se nejčastěji vyskytuje mezi mrakem a zemským povrchem. Viditelná část kanálu blesku není rozvětvena. Čárový blesk bývá ale značně klikatý, neboť elektrický výboj si vybírá cestu nejmenšího elektrického odporu (dráhu s nejlepší elektrickou vodivostí).

Konec prezentace Vytvořil: Martin Rajchl Zdroje: wikipedia.org treking.cz/ Prezentace online 6-a.eu