PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Advertisements

Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Připojení fotovoltaických elektráren
Snižování energetické náročnosti staveb
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
„Zelená energie“ Skupiny ČEZ
Solární systémy pro aktivní topení
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Podpora výroby energie v zařízeních na energetické využití odpadů
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Česká domácí politika: nepotřebujeme Kodaň, abychom věděli, co chceme dělat Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA 3. března 2010.
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
SOUTĚŽ studentského sdružení EKONOM I. Řešitelské příklady II. Tip na kurz akcie ČEZ (BCPP, :15) III. Losování ze všech účastníků soutěže Počet.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
KONFERENCE „Česká energetika na rozcestí“ 22. – 23. června 2009, zámek Mělník Mgr. Aleš Kuták náměstek ministra životního prostředí ředitel sekce ochrany.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Tepelné elektrárny.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
PLYNOVÁ KOTELNA V BYTOVÉM DOMĚ
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
Energetická společnost ČEZ, a. s. Petr Vobořil výkonný ředitel pro strategický rozvoj Tisková konference k výsledkům hospodaření za I. – III. čtvrtletí.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Lukáš Feřt, SPŠ dopravní, Karlovarská 99, Plzeň
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Úvodní prezentace pro diskuzi o podpoře OZE z peněz spotřebitelů elektřiny.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
PRODUKTY BIOSUNTEC – DOTACE NZÚ SAMOSTATNÝ OHŘEV VODY FOTOVOLTAIKOU I. (VEŠKERÉ CENY U VŠECH PŘÍKLADŮ JSOU VČETNĚ DPH) INSTALOVANÝ VÝKON:1,5 kW.
Energie EU část 2. Budoucí vývoj ceny dodávky elektřiny ( Podle Straight Consult, s.r.o.) Cena silové elektřiny - Nepokrývá celkové výrobní náklady -
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Martin Sedlák, ředitel AliES 29. února Zvonečník, Praha.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
ENERGETICKÝ AUDIT, ENERGETICKÝ POSUDEK DLE 480/2012 SB. VE VZTAHU K DOTACÍM OPŽP A OPPIK.
FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ V EU A ČR Žofín Mirek Topolánek předseda Dozorčí rady EOP Předseda VR TSCR.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Obnovitelné zdroje energie Mýtus nebo záchrana? Petr Jeník OHK Most, odborná sekce životního prostředí, Jednatel sekce Regionální energetické fórum, Ústí.
Vysoká škola technická a ekonomická České Budějovice Návratnost investic do fotovoltaických panelů rodinného domku Autor práce: Renata Tomšovicová Vedoucí.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Energetická (ne)bezpečnost
Operační program životní prostředí
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO

Dotační politika a snižování energetické náročnosti průmyslu Ing. Karel ROJKO

Dotační politika a snižování energetické náročnosti průmyslu OSNOVA Dotace „ Zelené energie „ Kolik zaplatíme na dotacích Státní energetická politika Reálná efektivita vynucených ekologizací v hutích Úspora v energetické náročnosti efektivnější než FVE

Dotace „ Zelené energie „ Výkupní ceny elektřiny z obnovitelných energetických zdrojů a cena elektřiny na EEX Biomasa 4,2Kč/kWh Solární elektřina 12,5Kč/kWh Cena nezelené silové elektřiny na burze cca 1,25Kč/kWh Rozdíl mezi solárním businessem a biomasou neodpovídá technické využitelnosti solárního zdroje

Kolik zaplatíme na dotacích Odhad instalovaného výkonu solárních elektráren dosahuje 1.600-1.900 MW v roce 2011 Výroba solární elektřiny je na rok 2011 odhadována na 2.050.000 MWh Roční dotace solárního podnikání pak dosáhnou asi 22 mld Kč EVS přispěje cca 105 mil. Kč/ročně

Státní energetická politika „Pačesová komise“ hovoří o potenciálu energetických úspor v průmyslu na úrovni 25 až 31% Reálně je však státní politika energetických úspor v průmyslu prosazována převážně prostřednictvím „sankční motivace“ která omezuje vlastní investiční zdroje firem Příspěvek cca 600Kč/MWh na zelenou elektřinu Poplatky za CO2 povolenky Ekologické limity

Reálná efektivita vynucených ekologizací v hutích Příklad odprášení ocelárny EVS Zachycení prachového úletu se zvýši o 40t/ročně Investiční náklad dosáhne 560 mil.Kč Spotřeba elektrické energie na chod odprašovací technologie dosáhne 12.000-20.000 MWh/ročně Pro zachycení dodatečných 40t prachu ročně bude spáleno cca 6.000t uhlí na výrobu 12.000 MWh elektřiny s adekvátní emisi CO2 a ostatních polutantů

Úspora v energetické náročnosti efektivnější než FVE Hutní průmysl má potenciál úspor přesahující reálný efekt „zelené elektřiny“ Rozdíl v energetické náročnosti rudné nebo šrotové technologie výroby představuje 11GJ/t oceli. Čistý vývoz šrotu činí cca 1.000.000 t/ročně Dosažitelné snížení energetické náročnosti výroby oceli přetavbou exportovaného šrotu činí cca 3.000 GWh/ročně celková výroba FVE dosáhne cca 2.000 GWh/ročně.

Děkuji Ing. Karel ROJKO www.evrazvitkovicesteel.com