Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška 23.9.2008 Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Daňový systém – realita a vize konference vydavatelství EURONEWS Martin Novák – ředitel divize finance ČEZ, a. s.
Vliv vývoje energetiky do podnikatelského prostředí v ČR
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Světová energetika a návrh české ekologické daňové reformy Brno Ing. Jiří Jíše CONTE spol. s r.o.
XXII. Seminář energetiků
1 Ceny plynu současný stav a další očekávání Jiří GAVOR ENA s.r.o. září 2008
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Pohled HK ČR na ceny energie a paliv. Ing.Václav Hrabák Předseda energetické sekce HK ČR.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Finanční a rozpočtové právo
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Průkazy energetické náročnosti budov Novela zákona č.406/2000 Sb, o hospodaření energií Resort školství Setkání ředitelů škol Oddělení sekretariát.
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Dostupné podklady pro výpočet úlev 11 Příspěvek na podporu OZE Dostupné podklady pro výpočet vlivu úlev.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Současné aspekty daňového práva procesního
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)
Úvod, základní principy a cíle
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Porada s obcemi s rozšířenou působností
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Spotřební a energetické daně
Transkript prezentace:

Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR

První etapa ekologické reformy byla připravována v průběhu r.2007 s platností od Vychází zejména ze dvou zákl. dokumentů a to - Evropské směrnice č. 2003/96/ES a zákona č. 261/2007 Sb. – zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů. Vzhledem ke krátké době působnosti zákona, je velice obtížné provést objektivní vyhodnocení jeho dopadů do podnikatelské sféry. Hospodářská komora ČR v rámci svojí komorové sítě provádí zmapování vlivu první etapy EDR jak do hospodářského výsledku podnikatelů,tak i do jejich administrativního zatížení.

Přesto k ekologické daňové reformě máme několik zásadních připomínek: a)Při implementaci směrnice č. 2003/96/ES vláda ČR nevyužila všech možných úlev a výhod, které bylo možné využít a které byly využity jinými státy EU. b)Implementace evropské směrnice do zákona 261/2007 Sb. byla provedena v mnoha případech nesrozumitelnou formou, a to jak pro samotné plátce daně, tak i orgány které jsou pověřeny správou těchto daní. Na základě této skutečnosti musela být MF ČR a Generální ředitelství cel za součinnosti podnikatelských subjektů, včetně HK ČR zpracován vnitřní pokyn č. 73/2007, který obsahově, bohužel ne legislativně tyto nesrovnalosti napravil. c)Dle názoru HK ČR daňová ekologická reforma by neměla dále jak nákladově,tak i administrativně zatěžovat podnikatele ČR.Jsme názoru,že je potřeba spíše hledat podpůrné a motivační metody,které povedou ke splnění stanovených cílů. d)Jako příklad můžeme uvést aplikaci tzv.“Dobrovolných dohod v energetice“,které jsou úspěšně využívány v některých zemích EU.

Přesto,že v prvém roce aplikace tohoto zákona nedochází k podstatnému zatížení podnikatelské sféry,jsou přesto v určité míře podnikatelé ČR znevýhodňovány vůči těm podnikatelským subjektům, kde daňová reforma zavedena nebyla a to zejména ze zemí mimo EU. HK ČR na základě reakcí svých členů a dalších podnikatelů je přesvědčena,že neustálý růst cen paliv a energie se stále více negativně projevuje v jejich hospodářském výsledku Růst cen paliv a energie je tak již dnes významným důvodem k hledání cest vedoucích k jejich úsporám. Pro názornost uvádím přehled vývoje cen základních paliv a el. energie od roku 2002 do pololetí r.2008.

Vývoj cen zemního plynu a komodit od roku 2002 do 2008 Legenda: lehký topný olej (LTO) energetické černé uhlí těžký topný olej (TTO) černé uhlí prodejní vzorec RWE TG Kč/MWh

Vývoj cen elektřiny v letech 2002 až 2008 pro jednotlivé kategorie odběratelů

Z uvedeného přehledu vyplývá značný nárůst cen zejména za poslední 3 roky. Vezmeme- li v úvahu výsledky studií zajišťovaných MPO ČR a zpracovaných do roku 2007, dojdeme k závěru,že pro určitá odvětví je růst cen paliv a energie doslova likvidační. Tento problém bez řešení dalších problémů energetiky však nelze úspěšně vyřešit. Daňová ekologická reforma je jedna ze součástí problematiky energetiky ČR a EU. Odtrhnout ekologii od ostatních atributů energetiky není možné. V tomto smyslu zpracovala HK ČR základní materiál svojí orientace na problematiku energetiky ČR a EU na období , což odpovídá volebnímu období stávajícího představenstva HK ČR.