DEN a NOC.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Advertisements

VY_52_INOVACE_Z.6.06-pohyby Země-prezentace
Pohyby Země VY_32_INOVACE_Ze z 2
Fáze Měsíce.
ROČNÍ OBDOBÍ.
Sluneční soustava Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Modrá planeta Země.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Oběh Země kolem Slunce.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Planeta Země Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Země MODRÁ PLANETA.
PLANETA ZEMĚ.
Střídání dne a noci a ročních období
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Planeta Země.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_602_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Rovníkové souřadnice II.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
ZEMĚ a MĚSÍC.
POHYBY ZEMĚ Martin VRZALA.
Svět na mapě Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Tvar, velikost a pohyby Země
ZEMĚ NAŠE PLANETA Dílna 4 SKUPINOVÁ PRÁCE V CENTRECH AKTIVIT PŘI ZÍSKÁVÁNÍ POZNATKŮ PRACUJEME SPOLEČNĚ A UČÍME SE: -ROZDĚLIT SI MEZI SEBOU ÚKOLY -ZAPOJIT.
Sluneční soustava 5. ročník
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
Rovníkové souřadnice I.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Měsíc Iva Ouhelová.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Měsíc.
Sluneční soustava.
POHYBY ZEMĚ.
NÁZEV PLANETA SE VYJADŘUJE TAKÉ POJMEM
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_PLANETA ZEMĚ ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Měsíc – přirozená družice Země Pohyby Měsíce: -Obíhá kolem Země ( doba oběhu je 28 dní) -Otáčí se kolem své osy ( doba jednoho otočení je 28 dní) -Obíhá.
Proč se střídá den a noc.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Tematický okruh: VESMÍR Název učiva: JAK SE MĚNÍ MĚSÍC
Šablona VY_52_INOVACE_Z
VESMÍR.
2. POHYBY ZEMĚ A JEJICH DŮSLEDKY
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Pohyby Země.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Měsíc a jeho podoby.
Neživá příroda – roční období, střídání dne a noci
Prezentace – výklad učiva
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_02_Střídání dne a noci
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Markéta Hanzalová Náprstková N19 Sluneční soustava
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Otáčení Země kolem své osy
POHYBY ZEMĚ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_31_ ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_33_STŘÍDÁNÍ DNE A NOCI
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název : VY_32_INOVACE_18_Hodiny 2
4. Pohyby Země stream Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_01_Světadíly_a_oceány_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
PLANETA ZEMĚ POHYBY ZEMĚ A JEJÍ DŮSLEDKY Vypracovaly: Natálie Kubešová
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
VY_52_INOVACE_35_ Země ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník Ing. Hana Adamcová
Transkript prezentace:

DEN a NOC

Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 56 Autor: Vyhnálková Zuzana Ověření ve výuce: 5. třída Datum ověření: 14.5. 2012

Metodika Pomocí otázek zopakujeme předešlou látku. Na základě obrázků si vysvětlíme- proč se střídá den a noc. Při výkladu pracujeme s globusem a lampičkou. Na konci pomocí otázek a ANO a NE zopakujeme vědomosti z výkladu.

Co už umíme: Klikni pro odpověď 1) Měsíc je přirozená družice Země a Země si ho přitahuje svou……………………….? Gravitační silou 2) Jak velkou má Měsíc přitažlivost než Země? 6x menší než Země 3) Jaký tvar má Měsíc? Koule 4) Měsíc vidíme ve 4 fázích. Vyjmenuj je: Nov, dorůstá, úplněk, couvá

Pohyb Slunce na obloze Ráno vychází Dopoledne stoupá V poledne je na vrcholu Odpoledne klesá Večer zapadá To se jen zdá. Země se otáčí kolem své osy a Slunce ji osvětluje.

Proč se střídá den a noc? Pohyb Slunce během dne na obloze: poledne západ východ

Osvětlení Země Sluncem

Práce s globusem 1) Ukaž na globusu východní a západní polokouli 2) Na východní polokouli označ Evropu 3) Na západní polokouli označ Severní Ameriku 4) Otáčej globusem proti směru hodinových ručiček a popisuj: V Evropě –se stmívá- nastává noc V Americe se rozednívá – je den V Americe se stmívá – je noc V Evropě se rozednívá ...

Země se otáčí kolem své osy Proti směru hodinových ručiček tj. od západu a východ Otočí se za 24 hodin tj. jeden astronomický den Na Zemi se na většině míst vystřídá den a noc (neplatí to na zemských pólech) Na polovině Země je den – kde svítí Slunce Na polovině Země je noc – kde nesvítí Slunce

Země se otáčí kolem své osy

Zemská osa Severní pól Jižní pól

Zapamatujte si: Země se otáčí kolem své osy. Země je osvětlována Sluncem. Polovina Země, která je osvětlená Sluncem, má den. Druhá polovina Země, kde není osvětlená Sluncem, má noc. Země se otočí kolem osy jednou za 24 hodiny.

Opakování: 1) Střídání dne a noci je způsobeno….. Klikni pro odpověď 1) Střídání dne a noci je způsobeno….. že Země se otáčí kolem osy a je osvětlována sluncem. 2) Země se otočí kolem osy jednou za… 24 hodin 3) Myšlená zemská osa protíná Zemi ve dvou bodech, znáš jejich názvy? Jižní pól a severní pól 4) Jestliže se postavíme čelem k jihu, pak máme vlevo……… východ 5) Během odpoledne Slunce na obloze ………. klesá

Řekni ANO či NE Klikni pro odpověď 1) Země se otáčí kole osy ve směru hodinových ručiček. NE 2) Zemská osa je myšlená přímka, která prochází oběma póly (severním a jižním) ANO 3) Astronomický den má 12 hodin 4) Den a noc na Zemi e vystřídají za 1 astronomický den. 5) Že se střídá den a noc je způsobeno obíháním Země kolem Slunce. Klikni pro odpověď

Zdroje: Obrázky jsou vloženy s hypertextovým odkazem a ověřeny dne 14.5. 2012. Nebo jsou použity kliparty. Písemné zdroje: HOLOVSKÁ, Helena. Přírodověda pro pátý ročník. Vyd. 1. Ilustrace Antonín Rükl. Všeň: Alter, c1996, 39 s. ISBN 80-857-7554-9.