BA-CPVŠK 2008 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická UK ZČU v Plzni 4.11.2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dostupnost a financování elektronických informačních zdrojů v ČR
Advertisements

Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Situace okolo financování informačních zdrojů pro r zasedání předsednictva Rady vysokých škol
EZB – nástroj pro přístup k elektronickým časopisům PhDr. Petra Šťastná Národní knihovna ČR Seminář Dostupnost elektronických informačních zdrojů v knihovnách.
Projekt NTK v programu LR Stav prací k Štěpánka Žižková.
CPVŠK 2006 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická – UK ZČU v Plzni
Projektové financování EIZ pro vědu a výzkum - dvoukolejnost a její důsledky Část druhá Ing. Jiří Jirát, Ph.D. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze.
Informační zdroje pro výzkum - INFOZ programy LI a 1N projekt NK ČR konsorcia Hanuš Hemola Národní knihovna ČR.
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
Bibliotheca academica , Ostrava EIZ na VŠ po roce 2008 – koordinace a spolupráce Barbora Ramajzlová
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
/ /2003 – 10/2005 Dalším krokem je …. MetaLib verze 3 SFX verze 3 aplikace >>
Zkvalitnění elektronických služeb Univerzitní knihovny ZČU PhDr.Miloslava Faitová Tematický okruh: E/a.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
BA-CPVŠK 2007 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická – UK ZČU v Plzni
VZ Zajištění elektronických informačních zdrojů pro humanitní a společenské obory Řešitel: Západočeská univerzita v Plzni Univerzitní knihovna PhDr.Miloslava.
VZ09012 Zajištění elektronických informačních zdrojů pro humanitní a společenské obory JSTOR I. - IV.
Seminář Sledování využívání elektronických informačních zdrojů Ing. Barbora Katolická Univerzitní knihovna ZČU v Plzni Komise pro EIZ – AKVŠ.
Projekt INFOZ – VZ Národní knihovna ČR - zabezpečení elektronických zdrojů pro výzkum, vývoj a inovace zdroje konsorcia rozpočet řešitelský tým splněné.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
/ /2003 – 10/2005 Dalším krokem je …. MetaLib verze 3 SFX verze 3 aplikace >>
Statistický modul EZproxy a další aktuální vývoj MULTIDATA Praha Mgr. Petr Novák Bibliotheca academica 2009, 3.listopadu 2009, UTB Zlín.
Komise pro elektronické informační zdroje CPVŠK Hradec Králové B. Katolická ZČU v Plzni.
1  Ex Libris Ltd., Internal and Confidential NISPEZ IV. konference 13. listopadu 2012 Martin Vojnar
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
Možnosti vytváření konsorcií Seminář hudebních knihoven Hradec Králové.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
CPVŠK 2003 Asociace knihoven vysokých škol v roce 2003 Barbora Ramajzlová ČVUT Praha.
Konsorcium eIFL v České republice Setkání účastníků konsorcia Prosinec 2003 Praha, Brno.
, CPVŠK, České Budějovice Dostupnost primárních dokumentů: smlouvy, licence, vydavatelé Štěpánka Žižková Státní technická knihovna
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Databáze Elektronické informační zdroje. Obsah přednášky používané zkratky: DB a EIZ definice DB a EIZ typologie DB typologie EIZ přístup k EIZ příklady.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Databáze EBSCO. MŠMT ČR – program LI, 1N R – program LI  projekt eIFL Direct  národní licence  obory – společenské vědy, ekonomika, medicína….
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Miroslav Skokan IT Security Consultant
Archiv českého webu Petr Žabička, Moravská zemská knihovna a Masarykova Univerzita v Brně Ludmila Celbová, Národní knihovna ČR.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
6. zasedání sněmu RVŠ. Praha, Financování elektronických informačních zdrojů (EIZ) pro VaVaI na vysokých školách potřeba koncepčního řešení.
EIFL Direct PhDr.Hana Nová Národní knihovna ČR. Co je EIFL Direct EIFL Direct (Electronic Information For Libraries) největší světové informační konsorcium.
Shrnutí poznatků z konference ICOLC
Pořizování EIZ, licenční centrum, aneb na co se máme připravit Věra Svobodová, Mendelova univerzita v Brně,
Celostátní porada vysokoškolských knihoven 2005, Praha, Asociace knihoven vysokých škol ČR v roce 2005 Barbora Ramajzlová
ZDROJE INFORMACÍ NA TUL Marta Zizienová FS / informační výchova.
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
Zpráva o řešení projektu LR1305 Průběžná oponentura za období Nositel projektu: Západočeská univerzita v Plzni Řešitel projektu: Ing. Barbora.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Fond rozvoje sdružení CESNET
Vyvinuta za podpory projektů LE a LE programu MŠMT, EUPRO II
EBSCO a Souborný katalog ČR - propojení PhDr. Hana Nová
Elektronické informační zdroje na UP v Olomouci
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Identity management v UIS
Základní údaje Projekt INFOZ VZ : Účastníci: Zdroje:
Elektronické informační zdroje na VŠB-TUO
Zkušenosti z řízení a auditu rozsáhlého mezinárodního IS
Transkript prezentace:

BA-CPVŠK 2008 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická UK ZČU v Plzni

BA-CPVŠK 2008 Obsah Zajištění dostupnosti odborných elektronických informačních zdrojů na VŠ na období po skončení programu 1N Zajištění dostupnosti odborných elektronických informačních zdrojů na VŠ na období po skončení programu 1N Vzdálený přístup k elektronickým informačním zdrojům Vzdálený přístup k elektronickým informačním zdrojům

BA-CPVŠK 2008 Základní směr pro zajištění dostupnosti EIZ na VŠ po r. 2008: Základní směr pro zajištění dostupnosti EIZ na VŠ po r. 2008: Zajištění kontinuity přístupu k základním multioborovým IZ.Zajištění kontinuity přístupu k základním multioborovým IZ. Zabezpečení přístupu do stěžejních databází zajišťujících informace pro hodnocení výsledků vědy a výzkumu v ČR.Zabezpečení přístupu do stěžejních databází zajišťujících informace pro hodnocení výsledků vědy a výzkumu v ČR. Zajištění nákupu licencí k základním oborovým informačním zdrojům.Zajištění nákupu licencí k základním oborovým informačním zdrojům. Zajištění dostupnosti EIZ

BA-CPVŠK 2008 Příprava na zajištění dostupnosti odborných EIZ na VŠ z programu INFOZ Příprava na zajištění dostupnosti odborných EIZ na VŠ z programu INFOZ Jednání s poskytovateli a vydavateli EIZ a s řešiteli projektů o finančních modelech a licenčních podmínkách.Jednání s poskytovateli a vydavateli EIZ a s řešiteli projektů o finančních modelech a licenčních podmínkách. Snaha o snížení finanční náročnosti projektu. Snaha o snížení finanční náročnosti projektu. Model CoreFTE pro stanovení velikosti instituce a počtu skutečných uživatelů EIZ. Model CoreFTE pro stanovení velikosti instituce a počtu skutečných uživatelů EIZ. Finanční spoluúčast institucí. Finanční spoluúčast institucí. Zajištění dostupnosti EIZ

BA-CPVŠK 2008 Česká národní federace identit Česká národní federace identit Provozovatel federace: CESNETProvozovatel federace: CESNET Jméno: eduID.czJméno: eduID.cz Software pro federaci: ShibbolethSoftware pro federaci: Shibboleth Testovací federace: ČVUT, UK, MU, ZČU, TULTestovací federace: ČVUT, UK, MU, ZČU, TUL Federační politika: prosinec 2008Federační politika: prosinec 2008 Ostrý provoz: od Ostrý provoz: od Vzdálený přístup k EIZ

BA-CPVŠK 2008 Federace identitFederace identit zajišťuje bezpečnou výměnu autentizačních a autorizačních údajů mezi různými organizacemi a umožňuje jejich uživatelům přistupovat jednotným a bezpečným způsobem ke zdrojům a aplikacím na webu. zajišťuje bezpečnou výměnu autentizačních a autorizačních údajů mezi různými organizacemi a umožňuje jejich uživatelům přistupovat jednotným a bezpečným způsobem ke zdrojům a aplikacím na webu. Vzdálený přístup k EIZ

BA-CPVŠK 2008 IdP = Identity provider SP = Service provider TUL MU UK ČVUT ZČU … Springer Elsevier Ebsco JSTOR url adresa 6 eduID.cz WAYF? … Vzdálený přístup k EIZ AUTORIZACE (přístupová práva) AUTENTIZACE (ověření uživatele)

BA-CPVŠK 2008 Pro vzdálený přístup k EIZ nutnost jednání s jednotlivými poskytovateli databází o jejich připojení do eduID.Pro vzdálený přístup k EIZ nutnost jednání s jednotlivými poskytovateli databází o jejich připojení do eduID. Po připojení poskytovatele databáze do federace eduID mohou shibbolethovou autentikaci využívat všechny instituce zapojené do eduID.Po připojení poskytovatele databáze do federace eduID mohou shibbolethovou autentikaci využívat všechny instituce zapojené do eduID. Vzdálený přístup k EIZ přes federaci identit řeší i konsorcia v ostatních zemích (USA, UK, Finsko, Německo, Belgie, Francie, Čína- Shibboleth).Vzdálený přístup k EIZ přes federaci identit řeší i konsorcia v ostatních zemích (USA, UK, Finsko, Německo, Belgie, Francie, Čína- Shibboleth). Vzdálený přístup k EIZ

BA-CPVŠK 2008 Federace eduID je otevřená pro všechny instituce s nárokem na připojení do sítě CESNET. ( )Federace eduID je otevřená pro všechny instituce s nárokem na připojení do sítě CESNET. ( ) Postup:Postup: 1. Příprava na připojení v instituci 2. Připojení k testovací federaci 3. Připojení k eduID a možnost využívání služeb poskytovatele zapojeného v eduID. Bližší informace o federaci identit:Bližší informace o federaci identit: Vzdálený přístup k EIZ

BA-CPVŠK 2008 Děkuji za pozornost. Komise pro EIZ AKVŠ