Základy práce s počítačem – lekce III. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Advertisements

Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
MS Windows.
Jak na web První krůčky Lukáš Reindl. Co je potřeba Budeme potřebovat počítač, na kterém běží alespoň nějaký jednoduchý textový editor (ve Windows Notepad.
Základy práce s počítačem – lekce V. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
5.0 WINDOWS. Windows  Je operačním systémem počítače – základním programem, který oživuje počítač.  Existuje několik druhů:  - Windows 98  - Windows.
Modul 2 : Práce s počítačem a správa souborů. Rada úvodem - Internet ví všechno, zkuste a
Základy práce s počítačem – lekce I. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Základní pojmy v informatice –II.
Průzkumník Program pro práci se soubory. Otevření Buď přímo na ploše, nebo otevřít libovolnou složku (např. dokumenty) a kliknout na záložku „složky“.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
VY_III/2_INOVACE_35_Složky, soubory a programy Složky, soubory a programy Miroslav Kaňok.
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
VY_32_INOVACE_In 6.,7.04 Složka - operace se složkami Anotace: V prezentaci se žák seznámí se složkou, jejím vytvořením a nastavením. Žák si v průběhu.
Diskový manažer Total Commander
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Základní operace v OS 2011.
OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS
VY_III/2_INOVACE_40_Schránka ve Windows Schránka ve Windows Miroslav Kaňok.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
Práce se složkami Složky slouží k přehlednému uspořádání dat Můžeme do nich ukládat různé programy, hudbu, fotky… Lze jich vytvořit libovolné množství.
T1: Základy práce s počítačem
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Práce s operačním systémem
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Práce v OS Windows - soubory Autor: Jaroslav.
Základní pojmy v informatice –II.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Operační systém Windows
VY_III/2_INOVACE_30_Operační systémy Operační systémy Miroslav Kaňok.
HROMADNÉ PŘEJMENOVÁNÍ SOUBORŮ POMOCÍ PROGRAMU TOTAL COMMANDER Vytvořil: Petr Šolín.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Práce s dokumenty VY_32_INOVACE_10_2_02_AP.
Základy ovládání operačního systému Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Jak učit tvorbu www stránek Navarová Adéla. Proč učit tvorbu www stránek? Prezentace na internetu (Výrobky, firmy, celebrity, kluby…)
Tlačítko START Pro žáky šestého ročníku předmětu Informatika.
Základy práce s OS Windows
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: prosinec.
Klávesové zkratky Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_17_Klávesové_zkratky Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Ovládání aplikací (9). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Orientace na pracovní ploše počítače
Spuštění programu ve windows
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
Co se všechno naučíme??? Synchronizace dat Google Disc
Zástupce Zástupce souboru (anglicky file shortcut) je v informatice typ souboru používaný v systému Microsoft Windows. Umožňuje odkazovat na data, která.
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Informační a komunikační technologie
Windows – Tento počítač a složky
Operační systém Windows
INFORMATIKA – složky a soubory
Operační systém Windows
Malování - uložení a otevření obrázku
Transkript prezentace:

Základy práce s počítačem – lekce III. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU

▫ Opakování ▫ Kopírování, přesun, přejmenování souborů ▫ Typy souborů ▫ Práce s okny Obsah lekce

▫ Soubor – skupina dat, která je obvykle výsledkem naší činnosti v nějakém programu a je uložena pod určitým názvem – má název, příponu a specifický vzhled ikonky Souborový systém

▫ Ikona podobná souboru ▫ Liší se malou šipkou v levém dolním rohu ▫ Cesta, která vede k programu či složce ▫ Usnadní hledání např. přes nabídku Start Zástupce

Okna

▫ Přehledná kategorizace souborů ▫ Umožňuje pracovat se stromovou strukturou ▫ Tento počítač – disk C – kořen stromu Složka / Adresář

▫ Na ploše vytvořte novou složku s názvem Kurz práce s pc ▫ V této složce vytvořte 3 složky – Lekce I. – Lekce II. – Lekce III. ▫ Ve složce Lekce III. vytvořte složku Podklady Cvičení

▫ Spusťte prohlížeč Internet explorer ▫ ▫ Vyhledejte osobu Mikuláš Bek – Uložte profilovou fotografii do složky Lekce I. ▫ Vyhledejte libovolné další dvě osoby a uložte jejich fotky do zbylých dvou složek Lekce II. a Lekce III. Cvičení

▫ Přejmenujte fotografie dle příjmení osob na fotografii ▫ Vytvořte novou složku přímo na ploše s názvem Foto MU ▫ Přesuňte tam stažené fotografie ▫ Smažte postupně vytvořené adresáře Cvičení

▫ Vytvoření ▫ Přejmenování ▫ Přesunutí ▫ Vytvoření zástupce ▫ Smazání ▫ Klávesové zkratky – CTRL + C – CTRL + X – CTRL + V ▫ Koš – Po odstranění se soubor ocitne v koši, je možné jej obnovit Práce se složkami

Průzkumník

▫ přístup k velmi důležitým součástem operačního systému ▫ Každý verze operačního systému Windows má nabídku mírně odlišnou Nabídka Start

▫ Základy obsluhy osobního počítače – Hana Zukalová ▫ Literatura