ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
19. říjen 2011 ČSÚ České Budějovice České Budějovice, 19. říjen 2011 Ing. Jiří Kotek Zdroje a využití statistických údajů pro zachycení.
Zastupitelé v obcích Moravskoslezského kraje. Analýza postojů, názorů a cílů zastupitelů v obcích do tří tisíc obyvatel Michal Kuděla Radomír Sztwiertnia.
Prezentace k semináři „ePraha – výzvy a příklady řešení“ ANALÝZA INFORMAČNÍCH POTŘEB (V PRAZE) Březen 2006 / Petr ŽIŽKA / STEM/MARK, a.s.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Inovační aktivity podniků v letech 2008–2010
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Vývoj počtu obyvatel V rámci Libereckého kraje. Příklady grafů znázorňujících vývoj počtu obyvatel na území ČR.
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
VYSOKÉ ŠKOLY v datech Ústavu pro informace ve vzdělávání.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě Ing. Markéta Arce.
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
Principy SPIS pro legislativu eGovernmentu Aleš Kučera – NOVELL eGovernment Expert Forum , ISSS, Hradec Králové.
Využití informačních a komunikačních technologií (ICT) Informační systémy ve státní správě.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ISSS 2008 VÝZKUM INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Duben 2008 / Prezentace syndikovaného výzkumu pro vybrané Krajské úřady / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.
Registry veřejné správy Koncepce a legislativní zabezpečení Konference ISSS března 2001 Hradec Králové Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Výběrová šetření Výběrové šetření o využívání informačních a komunikačních technologií v domácnostech a mezi jednotlivci.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sběr a zpracování statistických dat Praha, 21. dubna 2008 Ústav informačních studií.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Jednotlivé projekty MSp
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
ISSS 2003 ePUSA – Elektronický portál územních samospráv – stav projektu ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
Portál veřejné správy CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Vladimír Hořejší Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Miloš Polák, Věra Varmužová, Ivana Dušková SENIOŘI V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Tisková.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 1: Charakteristika MSP.
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Hl. m. Praha.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Jihomoravs ký kraj.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Jihočeský kraj.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Pardubický kraj.
UŽIVATELÉ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ V ČR
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
On-line vyjadřování k existenci sítí
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
23 / 9 / 2010.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
Prezentace výzkumu Zbiroh 2018
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Transkript prezentace:

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006 Hradec Králové Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický úřad

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Základní informace 1.Šetření o využívání informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě (pravidelně od roku 2003) 2. Šetření o využívání informačních a komunikačních technologií v podnikatelském sektoru (pravidelně od roku 2002) 3. Šetření o využívání informačních a komunikačních technologií v domácnostech a mezi jednotlivci (pravidelně od roku 2003) 4. Průzkum webových stránek vybraných institucí (nepravidelné šetření – za veřejnou správu bylo realizováno v roce 2004) Výsledky šetření jsou publikovány na:

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Metodologie šetření Cíl šetření: získat informace o používání informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě Frekvence sběru dat: roční (2003, 2004, 2005, 2006), pilotní šetření v roce 2002 Referenční období: Sběr dat: leden až duben následujícího roku Základní soubor: 6689 organizací veřejné správy (r. 2004) Použité třídění: právní forma organizace (organizační složka státu, kraj, obec) Výběrový soubor: všechny obce (6301 obcí), kraje (13) a organizační složky státu (375) Metoda sběru dat: dotazník zasílaný poštou (dotazník je možné vyplnit a odeslat i elektronicky) Dotazník: otázky se zaměřením na infrastrukturu, lidské zdroje a on-line služby Návratnost: 93,9% (2004) Publikace: 2003, 2004

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Výsledky

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Infrastruktura ( ) Podíl z celkového počtu organizací Výrazný nárůst v roce 2004

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vysokorychlostní připojení k internetu (31.12.) Podíl z celkového počtu organizací Nárůst o 49% Nárůst o 85% Nárůst o 64%

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Počet specialistů na informační technologie ve veřejné správě, dle právní formy organizace ( ) Celkem: 5817 Celkem: 141 Celkem: 1387 Průměrný počet specialistů Průměrný počet: 1 Průměrný počet: 11 Průměrný počet: 16 Specialisté: jsou zaměstnanci, kteří jsou experty pro hardware, software a služby v oblasti informačních a komunikačních technologií a jejichž hlavní činností je umožňovat využívání ICT jiným osobám (např. programátoři, technici, správci sítí, projektanti výpočetních systémů, atd.).

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Informace a on-line služby na webových stránkách veřejné správy ( ) Podíl z celkového počtu organizací s webovými stránkami

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Specifické informace na webových stránkách velkých obcí ( ) Podíl z celkového počtu velkých obcí s webovými stránkami

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Použití internetu ve vztahu k veřejné správě - jednotlivci Podle věku Struktura uživatelů internetu, kteří použili internet ve vztahu k veřejné správě (2005) Procento uživatelů internetu, kteří použili internet ve vztahu k veřejné správě, podle pohlaví, věku a vzdělání (2005) Podle vzdělání 3% 11%

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Použití internetu ve vztahu k veřejné správě - jednotlivci Typický uživatel, který používá internet ve vztahu k veřejné správě je zaměstnán, je ve věku 35 až 44 let a má středoškolské vzdělání s maturitou. Informace na www stránkách veřejné správy nejvíce vyhledávají jednotlivci ve věku 35 až 44 let, dále 25 až 34 let a 45 až 54 let. Komunikaci s orgány veřejné správy přes internet a on-line služby nabízené na webových stránkách úřadů využívají v podstatě jenom jednotlivci s vyšším vzděláním (VŠ a SŠ s maturitou). Nejmladší generace v podstatě nepoužívá. Podíl uživatelů internetu, kteří použili internet ve vztahu k veřejné správě (podle účelu použití) (2005)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Podíl ekonomických subjektů, které používají internet k interakci s orgány veřejné správy, (podle typu interakce a velikosti subjektu) ( ) Použití internetu ve vztahu k veřejné správě - podniky Podíl ekonomických subjektů, které používají internet k interakci s orgány veřejné správy, (podle typu interakce) ( )

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Procento podniků používajících internet k on-line vyplňování formulářů veřejné správy – mezinárodní srovnání (2005) Průměr EU 25: 33% Zdroj: Enterprise survey 2005, Eurostat %

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Děkuji za pozornost