Estetika režného zdiva v díle Jana Kotěry

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kaligram Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 11
Advertisements

Funkcionalismus I. polovina 20. století.
Románský sloh.
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÝ SMĚR
Sdružení Devětsil a jeho podoby
Surrealismus, Čechy 20. století. Nejznámější představitelé Jindřich Štýrský Toyen – vl. Jménem Marie Černínová Václav Tikal a Václav Zykmund /Ra Mikuláš.
Kubismus I. Polovina 20. století.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Srovnávací a vědomostní test
Umění a kultura za 1. republiky
5. Nástin historického vývoje RD
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Bauhaus
Umělecké směry 20. století
Otto WAGNER jako inspirativní pedagog
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ÚHEL POHLEDU.
ČESKÝ KUBISMUS Jiří Salajka.
VY_32_INOVACE_3D.9.02 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
FUNKCIONALISMUS Jana Bobčíková.
Vzdělání, kultura a sport v poválečném Československu
Karel TEIGE (1900 – 1951) ARCHITEKTURA JAKO VĚDA NEBO UMĚNÍ? Vlivný, průbojný teoretik a duchovní vůdce mladé generace Karel TEIGE byl toho názoru, že.
Architektonické skvosty rodinného bydlení v České republice
NÁRODNÍ DEKORATIVISMUS Obr. 4: Palác Adria od Pavla JanákaObr. 5: Palác Adria od Pavla Janáka.
MODERNA JANA KOTĚRY Obr. 24: Urbánkův dům (Mozarteum) od Jana Kotěry
ARCHITEKTURA PRVNÍ REPUBLIKY aneb MEZINÁRODNÍ SLOH JE NÁM VLASTNÍ
František Lydie GAHURA a Vladimír KARFÍK Architektura Zlína
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Funkcionalistický Zlín – architekti
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Funkcionalismus v Liberci
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
KUBISMUS.
Výtvarné směry 2. poloviny 20. století
KUBISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SECESE.
ARCHITEKTURA JAKO ODRAZ DOBY III. aneb OBRAT JINÝM SMĚREM
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Architektura první poloviny 20. století
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Umění a věda První republiky
Kultura a věda v první republice 1. část. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Moderní a současná architektura Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_15 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Název.
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Nakladatelé, knižní kultura, revue,
Kubismus Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, Kubismus v malířství Autor: Mgr. Olga Pasovská.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_22-06
TÉMA: KULTURA A ŽIVOT V PŘEDVÁLEČNÉM ČESKOSLOVENSKU
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-12
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
KUBISMUS Metelková Surov.
Kultura v předválečném Československu
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Kultura a věda mezi válkami
KUBISMUS.
Česká meziválečná poezie
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Transkript prezentace:

Estetika režného zdiva v díle Jana Kotěry Obr. 12: budova Muzea v Hradci Králové Obr. 13: vlastní vila Jana Kotěry na pražských Vinohradech

ESTETIKA ODHALENÉ CIHLY A REŽNÉHO ZDIVA vliv odkazu Jana Kotěry a inspirace holandskou architekturou Obr. 14: vila pro sochaře Bohumila Kafku od Pavla Janáka (1924) Obr. 15: vila pro malíře Václava Špálu od Otakara Novotného (1932)

ESTETIKA ODHALENÉ CIHLY A REŽNÉHO ZDIVA vliv odkazu Jana Kotěry a inspirace holandskou architekturou Obr. 16: Gymnázium J. K. Tyla od Josefa Gočára v Hradci Králové s plastikou Vítěz od sochaře Jana Štursy Obr. 17: Někdejší Koželužská škola od Josefa Gočára v Hradci Králové

LE CORBUSIER a PURISMUS Obr. 18: puristické krematorium v Nymburce od Bedřicha Feursteina z roku 1924 Původem švýcarský architekt, urbanista a malíř. Mnohdy bývá považován za nejvýznamnějšího architekta 20. století Na počátku dvacátých let 20. století byl předním představitelem purismu, tedy architektonického směru, který pracoval se základními geometrickými tvary a dekorativnost zcela odmítal. Ke kráse celkového účinku měla postačit čistota konstrukce, barva a sktruktura stavebního materiálu Říkával, že „dům je stroj na bydlení“, ale také tvrdil, že „stavba se stává architekturou teprve tehdy, když zapůsobí na náš cit“ Jako příkladná ukázka tohoto stylu v české architektuře může posloužit budova krematoria v Nymburce od Bedřicha Feursteina, který tak reagoval na přezdobené pardubické krematorium Pavla Janáka

Karel TEIGE (1900 – 1951) Obr. 19: Karel TEIGE jako typograf, grafická úprava básně Počitadlo od Jaroslava Seiferta (sbírka Na vlnách TSF) Kritik a teoretik umění, výtvarník, publicista, překladatel z francouzštiny, především však iniciátor a organizátor kulturního dění. Vůdčí osobnost uměleckého svazu DEVĚTSIL Podílel se ve 20. letech na vzniku ryze českého směru v poesii, tzv. POETISMUS, ve 30. letech se přiklonil k surrealismu Tvůrce fotokoláží Jako typograf upravil mnoho knih, např. sbírky Jaroslava Seiferta a Vítězslava Nezvala Vedle poesie se teroreticky věnoval výtvarnému umění a avantgardním architektonickým směrům „Život je trpký a ženy drahé.“ (oblíbený citát Karla Teigeho)