Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní filmový archiv v digitálním věku
Advertisements

VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
Spisová služba a její vazba na datové schránky
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Přehled fondů a sbírek archivů ČR na Internetu
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
Internetový průvodce po fondech
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
Nové trendy a možnosti v oblasti digitalizace Jiří Polišenský.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Řešení problematiky standardizace archivních pomůcek v digitální podobě v českém archivnictví Michal Wanner odbor archivní správy a spisové služby MV.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Skartační řízení elektronicky
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
Otto Chmelík, Státní okresní archiv Děčín
Krajská digitalizační jednotka Kraje Vysočina
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
Možnosti a formy zpřístupnění archivních fondů nebo jejich součástí veřejnosti v elektronické podobě. Projekt výzkumu a vývoje Ministerstva vnitra VE.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
1 Digitální archiv - součást cesty k řízení znalostí v muzeu Walter Schorge Národní technické muzeum v Praze.
Některé digitální knihovny Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: Poslední aktualizace:
Úprava popisu archivního materiálu v českém prostředí
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
Úvod mapy pro orientační běh cíle práce stav řešené problematiky očekávané výsledky výsledky ukázka aplikace budoucnost aplikace.
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Archivnictví a spisová služba
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta 2004 – 2010 Usnesení vlády č. 679 ze Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS – Hradec Králové.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Příprava novely knihovního zákona, novela autorského zákona Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna ČR Tel.
Digitalizace a archivace dokumentů státní sociální podpory
Informační kulturní portál
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Pracoviště pro dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě (digitální archiv)‏
Informační systém archivu České národní banky
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
Vaše jistota na trhu IT Architektura informačních systémů paměťových institucí ► Ing. Petr Vršek ►ICZ a.s. ► , Praha
INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2008 © Copyright IBM Corporation 2008 Správa obsahu v podání IBM 7. – 8. dubna 2008 ibm.com/cz/public Daniel Beneš.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních autorit.
Systém DESA DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ SPISOVNA A ARCHIV
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Elektronická podoba evidence, ochrany a zpřístupnění sbírky matrik SOA v Plzni PRAHA
Nové standardy v českém archivnictví
Možnosti spolupráce při vytváření digitálních sbírek Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR.
Kramerius 4 – nová generace systému pro digitální knihovnu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě ,
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
Elektronické úřadování v archivní legislativě a spisových normách ústředních úřadů. Národní archiv Archivní Praha 4
© Adolf Knoll National Library of the Czech Republic Zpřístupnění digitálních dat Přehled.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Digitální zpřístupnění knihovních sbírek Adolf Knoll Národní knihovna České republiky
Archivní VadeMeCum v Národním muzeu PhDr. Martin Šámal 2015.
PhDr. Libor Blažek. Digitalizace v archivech obecně Využitelnost ochrana fyzického stavu nejohroženějších archiválií, možnost lepšího zpřístupnění nejvyužívanějších.
Zahájení úvodní slova představení projektu etapy projektu představení projektového týmu Národní digitální archiv.
Stav zpracování historických knihovních fondů ve správě NPÚ.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
Práce s datovými úložiště Jan Málek. Cíl studia Získat přehled o základních životních fázích dokumentu, povinnostech původce při jeho uchování a typech.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Správa archiválií a využívání dokumentů u původců. Archivy a další tzv
Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk Věra Jurmanová Volemanová Dr. Ing. Zdeněk Kadlec Martin Krčál E-prezenční výpůjčka / M.Krčál.
Archivní správa sídlo: Ministerstvo vnitra, Milady Horákové 133, Praha 6 1. Oddělení řízení, metodiky a kontroly archivů a spisové služby 2. Oddělení řízení,
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Odbor archivní správy a spisové služby MV
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Otevřená data v České republice
Transkript prezentace:

Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz Miroslav Kunt, Národní archiv kunt@nacr.cz Konference Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2010 2. prosince 2010

Východiska od roku 2000 soustavně pořizovány informace o archiváliích (archivní pomůcky) elektronicky v aplikaci Janus2000 velké množství listinných archivních pomůcek od 50. let 20. stol. (30 bm, desetitisíce stran) rozběh soustavné digitalizace a úplné vyloučení originálů z půjčování sledování trendů, zájem veřejnosti

Problémy a předsudky nedostatek prostředků prioritou byl dlouhou dobu tisk archivních pomůcek, nikoli jejich digitální prezentace - celkově zastaralá metodika účelové aplikace pro prezentaci digitalizovaných archiválií – potenciální roztříštěnost i v rámci archivu autorské právo – vyvrácené tvrzení, že základní archivní pomůcky typu „inventář“ a „katalog“ jsou autorským dílem, se stále vrací obava, že archivářům přibude práce

Řešení prezentace dat zpracovaných v Janus2000 prostředky poskytovatele aplikace v rámci technické podpory možnost řídit zveřejňování dat vlastními silami integrace dat celostátní evidence archiválií využití některých výsledků projektu VaV MV VE 20072009 (viz minulé konference) oddělení strukturovaných metadat (u poskytovatele aplikace) a reprodukcí archiválií (spravovány v archivu, na jeho serveru) postupné zavádění nových poznatků

Badatelna.cz, portál pro zveřejnění archivních pomůcek a reprodukcí archiválií

Možnosti vyhledávání v datech celostátní evidence archivních fondů zúčastněných archivů vyhledávání znakových řetězců v záznamech o archiváliích rejstříky – vyhledávání a tvorba „generálního rejstříku“ (přibližně 70% rejstříkových záznamů byla duplicita) zobrazení hierarchické struktury záznamů o archiváliích zobrazení digitalizovaných archiválií a skenovaných archivních pomůcek data z více archivů pohromadě (připraven Literární archiv Památníku národního písemnictví)

Nedostatky a rozvoj řada věcí není dokončena (rejstříky, tisk záznamů) nebo řešení není dosud dostatečně komfortní v krátkodobém horizontu se předpokládá zejména možnost streamování videa a zvuku zlepšení mapování dat internetovými vyhledávači zveřejnění vybraných dat pouze v badatelně příslušného archivu (licenční smlouva – např. vysílání české redakce BBC v Národním archivu) administrátorské rozhraní pro analýzy činnosti uživatelů

Co by se nám dále líbilo umožnit harvestování prostřednictvím OAI- PMH Jednoznačná identifikace záznamů popis původců a archivů napojení na autoritní záznamy => teoreticky zvládnuto, ale problém (nezaplatitelných) kapacit dodavatele a čekání na novou metodiku pro zpracování archiválií (mezinárodní standardy, zejm. EAD)

Zveřejněná data cca 90 archivních fondů a sbírek s elektronickou archivní pomůckou (s možností vyhledávání v ní) cca 240 archivních fondů a sbírek nebo jejich částí s digitalizovanou archivní pomůckou (obrazy, možnost pouze prohlížet) 4 archivní fondy s digitálními reprodukcemi archiválií - primárně dokumenty německých okupačních orgánů, které jsou vyřazeny z půjčování

Zveřejněné archiválie Německé státní ministerstvo pro Čechy a Moravu – 86 tisíc image (http://www.badatelna.cz/fond/2199) Státní tajemník u říšského protektora v Čechách a na Moravě (digitalizována zatím jen část fondu) (http://www.badatelna.cz/fond/959) První světová válka – negativy (http://www.badatelna.cz/fond/2218) Ministerstvo vnitra Vídeň – šlechtický archiv (pouze šlechtické erby) (http://www.badatelna.cz/fond/4552)

k 16.11.2010

Nejčastěji vyhledávané řetězce znaků Jeden ze zdrojů budoucí analýzy uživatelských požadavků

Děkuji za pozornost