Nobelovu cenu za chemii dostala trojice vědců, přenesli chemii do kyberprostoru Nobelovu cenu za chemii získali ve středu podle agentury DPA tři američtí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Maria Curie-Skłodowska
Advertisements

Marie Curie-Sklodowska 19.–20. století
MARIE CURIE-SKLODOWSKÁ ( ) životopis
ALFRED BERNHARD NOBEL Nobelova cena.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
19 – 20 století.  Byl to vynikající fyzikální chemik  Narodil se v Praze v rodině profesora práv  Studoval na gymnáziu v Praze (zajímaly ho především.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Teoretická výpočetní chemie
Francouzský fyzik a matematik
Nobelova cena Udělována od rokuUdělována od roku 1901 ve švédském Stockholmu Ustanovena z dědictvíUstanovena z dědictví Alfredem Nobelem, vynálezcem dynamitu.
Vědecký a technický pokrok na konci 19.století
Věda v 19. století I. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Svět RNA katalýzy Daniel Svozil 1. podzimní škola teoretické a výpočetní chemie ÚOCHB, ,
Wilhelm Conrad Röntgen
Významné osobnosti fyziky a chemie
Alfred Nobel Vynálezce dynamitu.
Science fiction & fantasy
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Slavní chemici a jejich objevy
VY_32_INOVACE_3D.9.05 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Pierre Curie Nikola Kolev 9.B.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
PIERRE CURIE francouzský chemik a fyzik profesor na Sorboně
Antonie Henri Becquerel
Člověk a společnost Dějepis 20. století Věda – objevy pro život VY_32_INOVACE_11 Sada 23 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213.
Poznej Evropu – Švédsko
Nové radioizotopy Od protonového čísla 104 Vopálková Markéta 4.C.
Molekulární základy dědičnosti
Enrico Fermi – 1942 Chikago, řetězová reakce, zaměření na energetiku
Osobnosti v chemii Richard Horký.
Herbert Alexander Simon  Narozen 1916 v Milwaukee ve státě Wisconsin  Syn elektroinženýra (vynálezce a později patentový právník) a klavíristky  1937.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D9_20 Sada DUMDějepis 9 PředmětDějepis Název materiáluNobelova cena Anotace Prezentace vysvětluje ocenění.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Nobelova cena Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Marie Currie-Sklodowská
Radiologická fyzika Michal Lenc podzim 2011.
Fotosyntéza II Jiří Šantrůček Úvod: Růst podmíněn výměnou látek v
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 KOCH VY_32_INOVACE_F05 Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov.
DRUHÁ FÁZE PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE – OBJEVY A VYNÁLEZY NOBELOVA CENA Autor: Nikola Šimánková, 8.ročník.
Marie Curie-Sklodowská
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Sir Alexander Fleming (6. srpna 1881 – 11. března 1955)
Nobelovy ceny. Nobelova cena Každoročně udělované ocenění za významný vědecký výzkum, technický objev nebo za přínos lidské společnosti Uděluje se v oblasti:
Jaroslav Seifert „Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 NOBEL VY_32_INOVACE_F04 Sada 2 Člověk a společnost ZŠ Pačejov.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_10_Švédsko Téma:
Marie Curieová-Sklodowská
Fyzika – vybrané kapitoly
ÚVOD DO FYZIKY.
Akademický sochař Jaroslav Jurčák
Marie Curie Sklodowska
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_15 Název Arnošt Lustig Téma hodiny Autoři druhé.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Věda, vynálezci, objevitelé
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_13
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Elektronový obal atomu
Poznej Evropu – Švédsko
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Martin Pivnička
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov
Průmyslová výroba Z čeho je vyrobena učebnice, které suroviny potřebujeme, které obory průmyslu? Struktura průmyslu Průmysl se dělí na tři odvětví: 1.
Wilhelm Conrad Röntgen
Transkript prezentace:

Nobelovu cenu za chemii dostala trojice vědců, přenesli chemii do kyberprostoru Nobelovu cenu za chemii získali ve středu podle agentury DPA tři američtí vědci Martin Karplus, Michael Levitt a Arieh Warshel za své vícerozměrné modely komplexních chemických systémů, které se používají v počítačových programech k predikci chemických procesů. Oznámila to porota ve Stockholmu s tím, že „přenesli chemii do kyberprostoru”.

:52 - Stockholm „Počítačové modely odrážející skutečný život jsou klíčové pro většinu pokroku v současné chemii,“ dodala akademie ve svém prohlášení. Všichni tři chemici mají americké občanství. Karplus, narozený v roce 1930 ve Vídni, se mimo jiné věnoval kvantové chemii, molekulární dynamice a jaderné spektroskopické magnetické rezonanci. Warshel, narozený v roce 1940 v kibucu Sde Nahum, působil v oblasti molekulární biochemie a biofyziky. Je pionýrem počítačových simulací biologických systémů. Té se věnoval i Michael Levitt, narozený v roce 1947 v jihoafrické Pretorii. Specializoval se na simulace DNA a vytváření proteinů i predikci makromolekulárních struktur.DNA Karplus působí ve Štrasburku a na univerzitě v Harvardu, Levitt na Stanfordské univerzitě a Warshel na Univerzitě v Jižní Kalifornii. Nobelova cenaNobelova cena se uděluje od roku 1901, a to za mimořádný přínos v oborech lékařství, fyzika, chemie, ekonomie, literatura a v oblasti mírového aktivismu. Ocenění nese jméno švédského vynálezce dynamitu Alfreda Nobela (1833–1896).

Každý voják nosí v torně maršálskou hůl Každý CHEMIK nosí v torně NOBELOVU CENU ZA CHEMII