ARABOVÉ A jejich výboje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Arabská říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Arabská říše stol. Rothbauerová Jana.
Kultura a věda arabské říše
= VÝPRAVY DO SVATÉ ZEMĚ = Palestiny
Arabové a jejich výboje
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Arabové a Islám Raný středověk.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Islám Petr Machala.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
AFRICKÉ REGIONY Státy severní Afriky KONEC
Islám Arabové.
Světová náboženství.
KŘESŤANSTVÍ.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Islám Arabové.
VY_32_INOVACE_06-03 Arabská říše
Byzanc, arabská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o byzantské a arabské říši.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - ISLÁM
Arabská říše Islám.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření: Arabská.
Islám Arabská říše.
RISK Náboženství.
Středověk Arabská říše Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0107.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Islám Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.05
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
Základní rysy západoevropské, byzantské a islámské kultury
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.
Anna Hradecká, Kačka Vránová
Arabové a jejich výboje
Arabové a Turci, islám uč
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Rozšíření Islámu v dnešní době
Arabská říše 7. ročník.
Islámské umění.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Islám. Monoteistické náboženství Druhé největší náboženství světa Založené na učení proroka Muhammada Stoupenci Islámu: muslimové Prameny islámu: Korán,
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
Islám Štěpán Křenovský, Jakub Šťastný, Antonín Krejča, Jan Danda, Matyáš Danda V2A 2015.
Islám a západ HISTORICKÁ PAMĚŤ A SOUČASNÁ KRIZE Duchovní kultura Evropy Král, Špála.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_07 TÉMA: Arabská říše.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Světová náboženství. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
kaligrafie architektura vitráže arabesky Ká´ba v Mekce představuje počátek islámské architektury je pokračování předislámské architektury Po smrti Muhammada.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_17 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Arabský svět, islám -žáci se naučí základní fakta o arabské společnosti.
EU peníze středním školám
ISLÁM.
STŘETÁVÁNÍ KŘESŤANSTVÍ
Křesťanství a středověká Evropa
Šablona Islám VY_32_INOVACE_D VY_32_INOVACE_D
Digitální učební materiál
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Téma (název prezentace)
Arabové, Turci, islám Označení materiálu:
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
Arabská říše.
Arabská říše.
VY_32_INOVACE_141_Jihozápadní Asie
Arabové a islám.
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

ARABOVÉ A jejich výboje

CO SE DOZVÍME ? Kdo jsou ARABOVÉ Co je ISLÁM KORÁN Kdo je MOHAMED Kde je MEKKA CORDÓBA BAGDÁD Co je MEŠITA, MINARET Arabská VĚDA, KULTURA ARABESKA

žili na Arabském poloostrově důležitá křižovatka obchodních cest ze Středomoří do Indie pásli koně, velbloudy a kozy při mořském pobřeží žili zemědělci jednotlivé kmeny mezi sebou bojovali

Mohamed (MUHAMMAD) sjednotil arabské kmeny roku 622 (začátek islámského letopočtu) vytvořil nové náboženství nazývalo se islám a uctívalo jednoho boha Alláha Mohamed se prohlásil za proroka

Islámská mešita = kostel

rozsáhlou říši vytvořil Omar Arabové dobyli Egypt, severní Afriku a jižní Španělsko (711) ve Španělsku založili stát s hlavním městem Cordoba rozkvět matematiky, fyziky, astronomie, zeměpisu, filozofie, lékařství výborní obchodníci, společný jazyk --- rychlé a snadné šíření kultury po roce 900 se říše začala rozpadat

Arabská expanze

Území ve Španělsku ovládané Araby – modře

Rozšíření islámu dnes – oranžově

CO UŽ VÍME: ARABOVÉ = pastevci a zemědělci z Arabského poloostrova ISLÁM = přísné náboženství Arabů, V PŘEKLADU „oddanost bohu“ KORÁN = svatá kniha muslimů (vyznavačů islámu) MOHAMED, rok 622 = zakladatel islámu, začátek muslimského letopočtu (hidžra) MEKKA = posvátné město muslimů, město kde Mohamed založil islám MEŠITA = chrám Arabů MINARET = věž, ze kterých muezzin svolává muslimy k modlitbě ARABSKÉ VĚDY = Arabeska = geometrické vzory na stavbách DŽIHÁD = svatá válka, snaha vojensky potlačit jiná náboženství CORDÓBA = Arabové na Pyrenejském poloostrové = MAUROVÉ, založili arabské město CORDÓBA

Zápis – Arabové - Arabský poloostrov Pastevci (kozy, ovce, velbloudi), zemědělci, obchodníci (drahé látky, zlato, drahokamy, olej) Mohamed = zakladatel nového náboženství roku 622 nl = islámu (víra v jednoho boha = alláha), sepsal svatou knihu = korán, džihád = svatá válka za rozšíření islámu na dobytá území Společný jazyk = arabština ---- rozvoj obchodu, kultury (mešity = kostely, minarety = věže, arabesky = geometrické vzory na stavbách), Výboje do Byzantské říše i do Evropy na Pyrenejský poloostrov – zde Arabové = Maurové, město Cordóba 900 – říše začíná upadat, protivníci = Turci