Množinové pojmy – množina, prázdná množina, podmnožina, rovnost množin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Advertisements

Autor Mgr. Šárka Čížová Anotace
Sčítání a odčítání lomených výrazů
Výraz a jeho hodnota SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj Anotace
Číselné obory – racionální čísla a operace s nimi
Operace s lomenými výrazy
AutorMgr. Lenka Závrská Anotace Očekávaný přínos Tematická oblastOperace s reálnými čísly Téma PředmětMatematika RočníkPrvní Obor vzděláváníUčební obory.
Rozklad mnohočlenů na součin pomocí vzorců
Mnohočleny- výpočty pomocí vzorců
Úprava mnohočlenu na součin pomocí vzorců
Úvod do Teorie množin.
Číselná osa, intervaly SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
Vlastnosti sčítání a odčítání
Odmocniny SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj Anotace
Náročnější úpravy algebraických výrazů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miluše Nováková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Procenta SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj Anotace
Desetinná čísla SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj Anotace
VÝRAZY V ÚLOHÁCH AutorMgr. Lenka Závrská Anotace Prezentace PowerPoint je určena pro studenty druhých ročníků všech učebních oborů, je zaměřena na osvojení.
Převody jednotek objemu,
Množinové pojmy – průnik, sjednocení, rozdíl množin
Zlomky – usměrňování zlomků, porovnávání zlomků
Násobení lomených výrazů
Poměr, měřítko SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj Anotace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_76.
procenta SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj Anotace
Zaokrouhlování SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj Anotace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_63.
POMĚR AutorMgr. Šárka Čížová Anotace Prezentace PowerPoint je určena pro studenty prvních ročníků všech maturitních oborů,je zaměřena k osvojení pojmů.
Dělení mnohočlenu jednočlenem
Lomený výraz, smysl lomených výrazů
ÚMĚRA SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj Anotace
ÚROK AutorMgr. Lenka Závrská Anotace Digitální učební materiál je určen pro studenty prvních ročníků všech učebních oborů, slouží k osvojení pojmů úrok,
INTERVALY SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj Anotace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_70.
Převody jednotek délky, obsahu
Znaky dělitelnosti SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj Anotace
Mocniny s celočíselným exponentem
Násobení mnohočlenů SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj Anotace
DRUHá a třetí odmocnina
Mnohočleny- výpočty pomocí vzorců
Vlastnosti násobení a dělení
Mnohočleny – sčítání a odčítání
Dělení mnohočlenu dvojčlenem
VÝRAZY OBSAHUJÍCÍ MOCNINY AutorMgr. Lenka Závrská Anotace Prezentace PowerPoint je určena pro studenty druhých ročníků všech učebních oborů, je zaměřena.
VÝRAZY OBSAHUJÍCÍ ODMOCNINY AutorMgr. Lenka Závrská Anotace Prezentace PowerPoint je určena pro studenty druhých ročníků všech učebních oborů, je zaměřena.
Lomené výrazy – smysl výrazu
Druhá mocnina dvojčlenu, rozdíl druhých mocnin
Souhrnné opakování - příklady k procvičení
Složené lomené výrazy SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj Anotace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_66.
Absolutní hodnota reálného čísla
Číselné obory-racionální a iracionální čísla
Operace s množinami Matematika Autor: Mgr. Karla Bumbálková
Množiny Matematika Autor: Mgr. Karla Bumbálková
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_42_INOVACE_12_19 Název materiáluZákladní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
MNOŽINY RNDr. Jiří Kocourek. Množina: skupina (souhrn, soubor) nějakých objektů.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MNO ŽI NY Kristýna Zemková, Václav Zemek
Definiční obor a obor hodnot
MNO ŽI NY Kristýna Zemková, Václav Zemek
Kvadratické rovnice - kořeny rovnic
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Aritmetická posloupnost - součet
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MNOŽINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
MNOŽINY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
MNOŽINY RNDr. Jiří Kocourek.
Transkript prezentace:

Množinové pojmy – množina, prázdná množina, podmnožina, rovnost množin Autor Mgr. Lenka Závrská Anotace Digitální učební materiál je určen pro studenty prvních ročníků všech učebních oborů, slouží k osvojení množinových pojmů – množina, prázdná množina, podmnožina a rovnost množin. Výukový materiál slouží také k zopakování číselných množin – čísla přirozená, celá, racionální a reálná. Očekávaný přínos Žák bude znát pojmy: množina, prázdná množina, podmnožina, rovnost množin a upevní znalosti číselných množin. Tematická oblast Operace s reálnými čísly Téma Množinové pojmy - množina, prázdná množina, podmnožina, rovnost množin Předmět Matematika Ročník První Obor vzdělávání Učební obory Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělávání Název DUM Š22_S1_01_Množinové pojmy - množina, prázdná množina, podmnožina, rovnost množin Datum 29.1.2013 SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj

Množina je souhrn nějakých předmětů, který chápeme jako celek prvky množiny – jsou předměty, jejichž souhrn vytváří danou množinu příklad: množina: SOŠ Josefa Sousedíka prvky množiny: žáci SOŠ Josefa Sousedíka množina je jednoznačně určena svými prvky žáci naší školy tvoří množinu SOŠ Josefa Sousedíka

Množina množinu označujeme velkými tiskacími písmeny (např. množina A, množina B…) známe-li všechny prvky nějaké množiny, zapíšeme množinu tak, že tyto prvky vypíšeme do množinových závorek například množinu A, jejímiž prvky jsou právě čísla 0, 1, 2, 3, 4, 5, správně zapisujeme: množina A = {0, 1, 2, 3, 4, 5} zápis množiny výčtem prvků {1, 2, 3, 4} pomocí vlastností prvků (x ∈ N; x < 5)

Číselné množiny množina všech přirozených čísel označuje se velkým písmenem N vyjadřují počty osob, zvířat, věcí některé její prvky : 1, 2, 3, 4, 5,… množina všech celých nezáporných čísel označujeme N0 jedná se o nezáporná celá čísla, což jsou čísla přirozená a 0 některé její prvky: 0, 1, 2, 3, 4, 5,…

Číselné množiny množina všech celých čísel značíme velkým písmenem Z umožňují vyjádřit změnu (např. teploty nebo výšky), přírůstek a úbytek některé její prvky: -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3,… množina všech racionálních čísel značí se písmenem Q některé její prvky: -1; 0; 1; 4 12 ; - 2 3 ; 3,75 každé racionální číslo se dá zapsat jako zlomek, v jehož čitateli je číslo celé a ve jmenovateli je číslo přirozené ( 256 = 256 1 ; -21 = - 21 1 ; 33, 5 = 335 10 ; 0, 86 = 86 100

Číselné množiny množina všech reálných čísel značíme písmenem R některé její prvky: -1; 0; 1; 4/12; - 2/3; 3,75; √5, -√3, 𝜋

Prázdná množina prázdná množina je množina, která neobsahuje žádný prvek značí se symbolem ∅ příklad: jsou-li všichni žáci vaší třídy ve škole, pak množina nemocných žáků je prázdná

Podmnožina A ⊂ B N ⊂ Z Z (celá čísla) N (přirozená čísla) o množině A říkáme, že je podmnožinou množiny B (píšeme A ⊂ B), jestliže každý prvek množiny A je zároveň prvkem množiny B A ⊂ B N ⊂ Z Z (celá čísla) N (přirozená čísla)

Podmnožina příklady: každá třída SOŠ Josefa Sousedíka je podmnožinou celé školy SOŠ Josefa Sousedíka mějme množinu A = {1, 2, 3} a množinu B = {0, 1, 2, 3, 4, 5}, pak množina A ⊂ B každá množina A je podmnožinou sebe sama: píšeme A ⊂ A prázdná množina, je podmnožinou každé množiny

Rovnost množin množiny A a B se rovnají, jestliže obsahují tytéž prvky zapisujeme A = B příklady: množina A = {0, 1, 2, 3}, množina B = {2, 1, 0, 3}, množiny A a B se rovnají, A = B množina A jsou přirozená čísla (A = N), množina B jsou celá kladná čísla (Z+), množina A a B se rovnají, A = B

Zdroje Literatura: CALDA, E., PETRÁNEK O, ŘEPOVÁ J. Matematika pro střední odborné školy a studijní obory středních odborných učilišť. 6. vyd. Praha: Prometheus, 1996, 184 s. ISBN 80-719-6041-1 CALDA, E. Matematika pro dvouleté a tříleté učební obory SOU. 1. vydání. Praha: Prometheus, 2002. 239 s. ISBN 80-7196-253-8 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Závrská.