Amphitheatrum Flavium

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Advertisements

Starověk - Moderní doba
Kultura raného středověku
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
UMĚNÍ ŘÍMA.
Povstání otroků Dějepis VY_32_INOVACE_314, 16. sada, D
STAVBA ZEMĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Chceš se stát římským občanem ?
VY_ 32_INOVACE_D Tato stavba se jmenuje……… a nalezneme ji v ………..
ŘÍMSKÉ ANTICKÉ UMĚNÍ Opakování VY_32_INOVACE_5.2.VV1.12/Wi
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Maják na ostrově Faru.
VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_6 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor
Nových sedm divů světa.
Autor: Vendy Nových 7 divů světa.
Opakování Prověřování znalostí
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Vývoj politické mapy světa
Milánský dóm – Duomo di milano
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ŘÍMSKÁ KULTURA Mgr. Jitka Moskvová.
Řím.
Přestavba zimního stadionu LHK Jestřábi Prostějov
Antický Řím Architektura 2. část.
Koloseum v Římě.
UMĚNÍ A VZDĚLANOST starověkého ŘECKA – zápis do obrysu chrámu
Antické umění ŘÍMSKÁ ARCHITEKTURA VY_32_INOVACE_5.2.VV1.10/Wi
NERVOVÁ SOUSTAVA. NERVOVÁ SOUSTAVA STAVBA Základem je nervová buňka (neuron) CNS (centrální nervový systém) - mozek mícha PNS (periferní.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Mgr. Michaela Psíková. Obsah DRUHY HER HRY CIRKOVÉ HRY SCÉNICKÉ HRY AMFITEATRÁLNÍ.
 Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu  Sídlí v Paříži  Do Seznamu světového dědictví zařazuje významné památky, které vytvořila příroda nebo.
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III
Antika I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Císařství 27 př n.l..
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_15 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Postavení.
Bazilika svatého Marka
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:7. ročník Klíčová slova:Evropa, jižní Evropa, Itálie.
Název Klasické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
NOVÝCH 7 DIVŮ SVĚTA.
III/2 XV A
Název Architektura starověkého Řecka Předmět, ročník Dějepis, prima
Antické Řecko Architektura.
Z_087_Politická mapa dnešního světa světa _Poloha, rozloha, lidnatost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Věra Floriánová Třída/ročník:
Románský sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_414_VoIP AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
Římská architektura MgA. Lukáš Psík
Toskánská architektura - Siena
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
Itálie -bylo schopno pojmout sedících diváků a bylo užíváno ke gladiátorským zápasům a veřejným podívaným.gladiátorským -V Koloseu se dokonce mohly.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Řecká architektura MgA. Lukáš Psík
Z_088_Politická mapa dnešního světa světa _Státní hranice
POVRCH KRAJINY Vlastivěda Pro 4.ročník Gabriela Mikulková 2012.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Mgr. Lenka Zedníková
Římský dům Michaela Psíková.
ŘÍMSKÉ HRY Vypracovaly: Světlana Moravčíková, Lucie Zetková, 2. A.
Poznáváme – evropské a světové prostředí  Pokuste se určit dobu vzniku – stačí století  Pokuste se určit název díla, stavby, artefaktu  Pokuste se.
„chrám všech bohů“ Řím Martovo pole
VY_32_INOVACE_ZCR_685 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Evropa Téma:Jižní Itálie – pracovní list - řešení Jméno autora:Mgr.
Itálie. Základní údaje Rozloha km² Jazyk - Italština Počet obyvatel Náboženství - katolické.
Vítězný oblouk Francouzský název : Arc de Triomphe de l'Étoile
ITÁLIE KOLOSEUM.
dějiny výtvarného umění
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18-35_Spartakovo povstání Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál Digitální učební materiál
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_22_INOVACE_23_Walk around Rome_hz1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor:
Výtvarné umění starověkého Říma - architektura
Transkript prezentace:

Amphitheatrum Flavium Koloseum - Řím Amphitheatrum Flavium

Římské koloseum Stavba byla zahájena r.70 n.l. císařem Vespasiánem a otevřena Titem v r. 80 n.l. Koloseum sloužilo ke gladiátorským zápasům, pořádaly se zde naumachie, rekonstrukce bitev, popravy, zápasy se zvěří a jiná představení. Je vysoké 50 m, má eliptický půdorys (188 a 156 metrů), mělo kapacitu asi 50000 diváků (uvádí se, že s místy k stání až 70000), na vnější straně dvojitý ochoz s 80 arkádami. Hlavní použité materiály: travertin, železné svorníky, dřevo. Poničeno zemětřeseními a částečně rozebráno na stavební materiál.

Koloseum se nachází v centru Říma, na rovině mezi pahorky Palatinem, Celiem a Esquilinem.

Jednalo se o třípatrovou stavbu, která byla doplněná podzemními tunely a galerií na vrcholu (tím se zvýšila kapacita). Sloupy: přízemí – dórské, 1.patro - ionské, 2.patro - korintské. Vedle amfiteátru stála bronzová Neronova socha – „Kolos“, odsud pravděpodobně pochází název „Koloseum“.

Diváci vstupovali přízemními arkádami do zdvojeného ochozu Kolosea. Z něho pokračovali buď do hlediště, anebo vnitřními chodbami ke schodům, které ústily přímo do diváckých řad. Císař a konzul vcházeli vlastními vchody. Jednalo se o dokonalý systém, neboť diváci byli schopni opustit ve velmi krátké době. Před sluncem byli chráněni plach- tou (velarium), která byla ukot- vena na přečnívajících nosnících po obvodu římsy.

senátoři jezdci bohatí občané chudí Na S a J konci byly speciální prostory pro císaře a vestálky.

Aréna měla rozměry 76 x 46 metrů. Podlaha byla tvořená silnými dřevě- nými deskami, které byly posypané pískem. Při představení byla opatřena vysokými mřížemi zakončenými slo- ními kly jako bodci. Dopravu předmětů, scénických kulis a zvířat v klecích z podzemních pater zajišťovaly výsuvné rampy. V úzkých chodbičkách byla zvířata vypuštěna z klece a po odstranění poklopu vbíhala na jeviště. Gladiátoři přicházeli ze svých kasáren podzemním tunelem do podzemí amfi- teátru.

Odkazy: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Colosseum-profile-english.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/Map_of_downtown_Rome_during_the_Roman_Empire_large.png Fotografie z archivu autorky.