Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Advertisements

Jakub Deml Život, dílo, citáty. Jakub Deml Život, dílo, citáty.
PETR BEZRUČ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Skácela…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
¨-4-.
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
František Hrubín Život, dílo, citáty. František Hrubín Život, dílo, citáty.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty. Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty.
Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty. Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty.
Josef Jungmann Simona Coubalová C2B
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
František Ladislav Čelakovský
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. V. Sládka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. J. Erbena Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Haška…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Název Edgar Allan Poe Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
D. Vondráčková, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název Václav Hrabě Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Tropy II Marcela Jurková.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Jiří Orten Život, dílo, citáty. Jiří Orten Život, dílo, citáty.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Putování za literáty Libereckého kraje Liberec – F.X.Šalda (1868 – 1937), liberecký rodák, literární kritik, filosof.
Český jazyk a literatura
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Spisovatelé dětské literatury
George Gordon Byron Marcela Jurková.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
František Ladislav Čelakovský Mgr. Ludmila Růžičková
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._PROLETARSKA_POEZIE_PREZENTA CE_03 Název školyStřední.
Proletářská poezie 20. století.
Jan Neruda - dílo.
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Vypracoval: Ondřej Dutka
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
A. Sova – Květy intimních nálad
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
František Hrubín Život, dílo, citáty. František Hrubín Život, dílo, citáty.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Transkript prezentace:

Josef Hora Život, dílo, citáty

1891Dobříň - 1945 Praha

Úvodní faktografie Narozen v Dobříni u Roudnice nad Labem – k rodné obci se v dílech často vracel. V Roudnici nad Labem gymnázium. Po studiích (1910) do Prahy, kde se začal věnovat publicistice a sbližoval se s levicově orientovanými osobnostmi – názorově nejprve tíhnul k sociální demokracii, v r.1921 členem KSČ, ale odchází z ní v r.1929. Procestoval evropské země – SSSR, Itálii, Francii a další.

Tvorba – obecné rysy Byl básníkem, překladatelem, publicistou i prozaikem. Překládal ruské básníky, např. Lermontova, Puškina, ale i Pasternaka nebo Jesenina. Publicisticky působil v časopise Vesna, Rudém právu, Českém slovu a jiných. Prozaická tvorba nedosahovala kvalit jeho básnické tvorby. V básnické tvorbě zahájil proletářskou poezií, ale pak se čím dál více realizuje v intimní a vlastenecké lyrice.

Tvorba – 20.léta „Pracující den“ (1920) – sbírka proletářské poezie, hl.hrdinou dělník, dělnický kolektiv. Ale nenabádá k revoluci a revoltě. „Srdce“, „Vřava světa“ – další sbírky proletářské poezie. „Itálie“ – obrat k lyrice, obdiv k Itálii, její srovnávání s domovem. „Struny ve větru“ – příklon k lyrickému vidění světa, ale ještě obdiv k Leninovi a SSSR (idealizace obojího).

Tvorba – 30.léta „Kniha času a ticha“ – komplexní vydání sbírek „Tvůj hlas“, „Tonoucí stíny“, „Dvě minuty ticha“, „Tiché poselství“ – reflexivní poezie s tématikou plynoucího času a pomíjivosti. „Máchovské variace“ (1936) – protifašistická sbírka, Mácha viděn jako symbol vlastenectví a národní statečnosti. „Domov“(1938) – vlastenecká lyrika, nejznámější báseň z této sbírky „Zpěv rodné zemi“ – národ je věčný, zůstane tu i přes páchaná příkoří.

Tvorba – 40.léta „Jan houslista“ (1940) – alegorická básnická sbírka o vztahu k vlasti (motiv houslisty vracejícího se do vlasti). „Zápisky z nemoci“ (1945) – pocity ze stáří, uzavírání života.

Vybrané citáty – „Zpěv rodné zemi“ „Věčný hřbitove, Věčná kolébko v tmách zavěšená, z jámy morové stokrát k slunci rozkvetla jsi zas jako žena plná krás, tisíckrát jsi počala a nesla Děti na klíně a v polích klas.“ Jaký je básníkův vztah k rodné zemi? Co je oxymóron? Je zde obsažen? Jak vnímá roli národa? Jaký podle básníka je?

Shrnutí Básník – vlastenec, ač zprvu spjatý s levicovým prostředím, tak velmi lidský a citlivý.

Zdroje Vlastní tvorba autora.

Použitá literatura Polášková, T., Milotová D., Dvořáková Z.: LITERATURA – přehled středoškolského učiva, edice MATURITA,vyd.Ing.Petra Velanová, Cyrila Boudy514/3, Třebíč, 2005,ISBN 80- 902571-6-X Martinková, V. a kol.: Čítanka 3, Tripolia, 2001, ISBN 80-86448-08-8

Obrázky GUSTAV PALAS, VOJTĚCH ZELINKA. wikipedia [online]. [cit. 20.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Josef_Hora.jpg