Pedosféra 1 Igor Dostal.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Půdy:.
Advertisements

Vznik, složení a význam půd
Půda v ČR Hlavní zdroj obživy.
PEDOSFÉRA = půdní obal Země Vznik půdy a její složky
PEDOSFÉRA.
Vznik půd.
PEDOSFÉRA Pedosféra je půdní kryt Země vzniklý přeměnou svrchní části litosféry působením organizmů za účasti slunečního záření, vzduchu a vody. Pedogeografie.
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
PEDOSFÉRA (pedon = půda)
Půdní obal ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová Pedosféra.
Půdy jsou všude kolem nás.
Planeta Země – Pedosféra
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Pedosféra.
PEDOSFÉRA.
PEDOSFÉRA.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.29 –PŮDA JAKO ZRCADLO KRAJINY- pracovní list
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Půda je neobnovitelný a nenahraditelný přírodní zdroj.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – pedosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Pedosféra.
Pedosféra Filip Bordovský.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: květen 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ PEDOSFÉRA – PŮDNÍ OBAL ZEMĚ 6. třída.
PEDOSFÉRA Půdní obal Země
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Půdy České republiky Igor Dostal.
PŮDY.
PEDOSFÉRA Jan Stávek 8.J.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Globální půdy
ZEMĚPIS 8. ročník PŮDY ČR.
PEDOLOGIE A OCHRANA PŮDY
PŮDOZNALSTVÍ.
Půdy, pedologie, pedogeografie
PŮDA 10 cm půdy se vytváří 100 let.
PEDOSFÉRA ZEMĚPIS 1. ROČNÍK šm. 1. Pedosféra O půdní obal Země O vznik – přeměna svrchní části zem. kůry O význam O základní výrobní prostředek v zemědělské.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Pedosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S 19 TEMA: Pedosféra – půdní obal Země.
= půdní obal Země (z řeckého slova pedon = půda) - na povrchu litosféry - základní podmínka ž ivota na Zemi.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzická geografie Datum vytvoření
Půda Anotace: Materiál je určen k výuce pracovních činností (pěstitelství) v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o půdě, jejím vzniku.
Půda (pedologie) Půda tvoří nejsvrchnější vrstvu zemské kůry, je prostoupená vodou,vzduchem a organismy, vzniká v procesu pedogeneze pod vlivem vnějších.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Pedosféra pastviny zemědělská půda sady.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
PEDOSFÉRA.
Název prezentace (DUMu): Půda
Pedosféra.
PEDOSFÉRA Přírodopis 9. třída Zpracovala: Mgr. Jana Richterová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Globální půdy
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
VY_32_INOVACE_ZE6-14 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Půdy Podle velikosti částic rozlišujeme půdní druhy:
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
Fyzická geografie Zdeněk Máčka
Pedosféra = půda na Zemi
Pedon = půda Hlavní zdroj obživy
PEDOSFÉRA (pedon = půda)
PEDOSFÉRA - půdní obal země - vzniká postupným rozpadem hornin.
Půdy.
KRAJINNÁ SFÉRA Pedosféra. půdní obal Země důležitá pro růst rostlin a fotosyntézu (výroba kyslíku)
Nauka zabývající se půdami = PEDOLOGIE
KRAJINNÁ SFÉRA Pedosféra. půdní obal Země důležitá pro růst rostlin a fotosyntézu (výroba kyslíku)
Půdy.
Transkript prezentace:

Pedosféra 1 Igor Dostal

Obsah Úvodní poznatky Vznik půdy Úrodnost půdy Složení půdy Půdní druhy Půdní typy

Co je to vlastně pedosféra? Které vědní disciplíny zkoumají půdy? Úvodní poznatky Co je to vlastně pedosféra? půdní obal Země (řec. pedon = půda) - vznikl přeměnou svrchní části zemské kůry působením organismů za účasti vzduchu, vody a slunečního záření pedologie - věda o půdě (vznik, vývoj, složení, fyzikální a chemické vlastnosti) pedogeografie - věda zabývající se půdami a jejich prostorovou diferenciací na Zemi Které vědní disciplíny zkoumají půdy?

Vznik půdy půda je obrovské bohatství Země !!! půda je přírodní útvar, který je na rozhraní mezi živou a neživou přírodou zvětráváním zemské kůry (matečné horniny) vzniká půdotvorný substrát, který se postupně mění půdotvornými procesy v půdu

Jaké půdotvorné činitele znáte? Půdy tedy vznikají půdotvornými procesy vyvolanými půdotvornými činiteli. Jaké půdotvorné činitele znáte? matečná hornina podnebí živé organismy podzemní voda reliéf území čas člověk

Úrodnost půdy Je schopnost půdy poskytovat rostlinám dostatečné množství vody, živin i vzduchu. Typy úrodnosti přirozená kulturní (umělá)

Která složka půdy je nejpodstatnější? Složení půdy Která složka půdy je nejpodstatnější? 1. pevná anorganická složka - zvětralé nerosty a horniny (90-99% půdy) 2. kapalná složka (půdní voda) – rozpuštěné minerální a organické látky  půdní roztok 3. plynná složka (půdní vzduch - N2, O2, CO2) 4. neživá organická složka (humus) – zbytky odumřelých organismů v různém stupni rozkladu 5. živá organická složka – půdní edafon (půdní organismy) a kořenové systémy vyšších rostlin - fytoedafon, zooedafon

Půdní druhy = textura, je dána poměrným zastoupením jednotlivých zrnitostních kategorií v půdě zrnitost půd a) jemnozem - částice menší než 2 mm; jílovité částice, prach, písek b) skelet (drť) - částice větší než 2 mm; krupnatý písek, štěrk, kamení zrnitostní kategorie půdní druhy lehké (písčité) b) středně těžké (hlinité) c) těžké (jílovité)

Jaké druhy půd se nacházejí v místě vašeho bydliště? a) lehké (písčité) - snadno obdělávatelné, vzdušné, dobře propouští vodu, málo jílu a humusu b) středně těžké (hlinité) - stejný podíl písku a jílu  nejúrodnější c) těžké (jílovité) - špatně obdělávatelné, na horách, váží vodu - dlouho ji drží, málo vzduchu Jaké druhy půd se nacházejí v místě vašeho bydliště?

Jaké typy půd se nacházejí v místě vašeho bydliště? Půdní typy půdní typ je základní jednotkou klasifikace půd půdní typy se určují podle uspořádání půdních horizontů půdní horizonty jsou vrstvy půdy, které vznikly půdotvorným procesem z matečného substrátu půdní horizonty se liší barvou a také vlastnostmi rozlišujeme tři základní horizonty – A (humusový), B, C příklady půdních typů: černozemě, hnědozemě, podzolové půdy, nivní půdy, rendziny, … Jaké typy půd se nacházejí v místě vašeho bydliště?

Seznam použitých zdrojů KAŠPAROVSKÝ, Karel. Zeměpis I. v kostce: pro střední školy. 1. vyd. Praha: Fragment, 2008, 152 s. Maturita v kostce. ISBN 978-80-253-0586-7. Použity kliparty z MS PowerPoint.