Organizace zdravotnické služby v armádě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Studijně-poznávací návštěva Ankary –
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Polní chirurgický tým v MTF ROLE 3 KAIA, Afghanistan
Spolupráce ZZS s obecními samosprávami a perspektivy jejího rozvoje
V MSK je celkově 18 zdravotnických zařízení
VODA & ENERGIE.
Vyškovský cerebrovaskulární den Stávající stav budovy neurologického oddělení I a II p.
Zpracování „Protokolů o pádu pacienta“ III. čtvrtletí 2002 Zpracoval Median, s. r. o.
Zpracování „Protokolů o pádu pacienta“ I. čtvrtletí 2003 Zpracoval Median, s. r. o.
Armáda Tady máme armádu v akci s kapitánem roty..
OS ZJ KŠ PZTSKL ZDTD ZJPZTSKLPZTSKLZJPZTSKL ZD ZJPZTSKL TDZD ZJPZTSKL KŠ ZJ ZD TD PZT VZS KYN POM SKL - Krizový štáb - Záchranná jednotka - Zdravotnické.
Edinburgh 2010 O dborná část exkurze Martin Červeňák & Iveta Zůbková.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Urgentní příjem Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.
Co d ě lá chirurg Chirurg je lékař, který se zaměřuje na operativní ošetření a léčbu onemocnění či zranění. Nápl ň práce diagnostika nemoci či zranění.
Onkodobrovolníci v Krajské nemocnici Liberec Konference I slova léčí, aneb dobrovolníci na onkologických pracovištích Praha 27. února 2012 © Bc. Dana HRSTKOVÁ,
Kurz Všeobecný sanitář
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Aktuální krize zdravotnictví
Mezinárodní humanitární právo
Projekt transformace psychiatrických léčeben MUDr. O. Pěč, Mgr. B. Wenigová Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
PRVNÍ POMOC ZÁKLADNÍ POJMY 01
Xradm08 a xhast00 Operace srdce Prezentace projektu na téma:
pplk. RNDr. Michal Kroča, Ph.D. Odbor biologické ochrany Těchonín
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
* Pracovními činnostmi jsou - komplexní ošetřovatelská péče o nemocného, příjem nemocných do ordinace nebo do nemocničního ošetření, získávání informací.
ORTOPEDICKÉ ODDĚLENÍ přednosta MUDr. Zdeněk Košťál.
Fakultní nemocnice Ostrava
Letecká záchranná služba
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Bakalářské studium III. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení IV. ročník – ošetřovatelství – kombinované 559Základy řízení.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 04
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 DOPRAVA „ KREV HOSPOD Á ŘSTV Í“ 1.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
1 Vyhodnocení splnění hlavních úkolů Armádou České republiky v roce 2007 Generální štáb Armády České republiky.
Úvod do klinické medicíny I.
Nelékařské zdravotnické profese v ČR. Nelékařské profese MŮJ PROFIL zahájeno studium na SZŠ, 1. vstup do nemocnice maturita, nástup na resuscitační.
Lucie Bankovská Motlová
Rehabilitace v psychiatrii
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
Telemedicína robotická chirurgie, tele-chirurgie (telesurgery) Vít Caithaml Mezinárodní spolupráce na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT Projekt:
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Představení Uherskohradišťské nemocnice součást nemocnic Zlínského kraje.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
Zdravotní péče v ČR,.
STÁLÝ ZDRAVOTNĚ HUMANITÁRNÍ PROGRAM MEDEVAC
Třídimenzionální radary Základní takticko-technické údaje radarů:
Třídění raněných metodou START
Druhy dopravních prostředků VY_32_INOVACE_5A_14
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
KRAJSKÁ NEMOCNICE T. BATI,a.s. ZLÍN
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Polní chirurgický tým v MTF ROLE 3 KAIA, Afghanistan
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: logopedie 2007–2016
DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
následná lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Organizace zdravotnické služby v armádě

Cíle a úkoly zdravotnické služby v armádě Zachování lidské síly, záchrana života a minimalizace fyzické a psychické nezpůsobilosti. Zachování bojové připravenosti armády v průběhu války.

Struktura zdravotnické služby Zdravotnické služba je v armádě členěna do úrovní. Tyto úrovně jsou celkem čtyři a pokrývají celé spektrum péče o zraněné nebo nemocné. Označují se mezinárodním pojmenováním Role (Role 1, Role 2 …).

První pomoc Měla by přichází bezprostředně po zranění. Skládá se z evakuace postiženého z „horké“ zony. Následně je prováděn ošetření za pomoci osobního lékařského vybavení každého vojáka jako jsou obvaz a tišící prostředky (morfium) většinou jiným vojákem. Následuje Role 1 zdravotnického zabezpečení.

Role 1 Lékařský odsun na Role 1. Lékařem provedená opatření k obnovení a stabilizaci životních funkcí, tak aby byl zraněný schopen dalšího odsunu, ale také preventivních medicínských opatření, běžná ambulantní primární péče, základní zubní péče nebo laboratorní testy. Do 20 osob personálu – záleží na typu jednotky. Nejméně 1 lékař a 5 odsunových prostředků. Průchodnost 150-200 pacientů za den, 35-50 výkonů denně

Role 2 Lékařský odsun na Role 2. Třídění a příjmu raněných, resuscitace a léčba šokových stavů na vyšší úrovni než ROLE 1. Rutinně prováděná primární úrazová chirurgie ( primární ošetření ran) a omezenou lůžková kapacita pro krátkodobou hospitalizaci raněných a nemocných do doby, než budou navráceni k jednotce nebo evakuováni. Jsou dva typy - ROLE 2 LM ( Light Manoeuvre) a ROLE 2 E (Enhanced).

Role 2 Zdravotnická rota . Do 130 osob personálu. 16 lékařů. 14-28 odsunových prostředků dle typu brigády. Průchodnost kalkulována na 300 pacientů denně. Chirurgie – 2 týmy, každý denně 15-20 výkonů ( maximum 50-60 denně). Dočasná – krátkodobá hospitalizace 40 pacientů.

Role 3 Lékařský odsun na Role 3. Provádění chirurgických zákroků zachraňujících život a končetiny, sofistikované laboratorní testování. Hospitalizace pacientů Specialisté – závislost na misi – čelistní chirurgie, popáleninová, interna, neurologie, intenzivní péče atd.

Role 3 Zdravotnický prapor ,polní nemocnice. Cca 360 osob, 41 lékařů a 18 odsunových prostředků 200 lůžek, z toho 12 JIP 6 chirurgických týmů se schopností provést denně asi 80 operací

Role 4 Lékařský odsun na Role 4. Časově náročná definitivní léčba a rehabilitace. Vojenské nemocnice na území členských nebo aliančních států NATO. Ústřední vojenská nemocnice. V případě neexistence vojenských nemocnic (například v UK) jiné hospitalizační báze nebo centra.

Zdravotnický odsun Zdravotnický odsun je odsun pacientů do zdravotnických zařízení pod zdravotnickým dohledem. Cílem je rychle a šetrně dopravit raněné a nemocné na zdravotnické etapy k ošetření, zabezpečit pohyblivost vojsk odsunutím raněných a uvolnit zdravotnické etapy pro příjem dalších raněných a nemocných.

Zdravotnický odsun U Role 1 se kalkuluje se vzdáleností 5 km od místa zranění, cesta tam a zpět s vyložením a naložením by měla být proveditelná do jedné hodiny. Plánovaná doba odsunu všech zraněných z místa zranění na Role 1 je 6 hodin. K odsunu do Role 1 se používají jakékoliv dostupné prostředky, povětšinou ale pozemní vozidla a lehké vrtulníky.

Zdravotnický odsun Mezi Role 1 a Role 2 se předpokládá vzdálenost 20 km s dobou koloběhu dvě hodiny. Plánovaná doba na přesun z Role 1 do Role 2 je 8 hodin. K odsunu do Role 2 se používají pozemní a letecké prostředky, zastoupené především střednými a těžkými vrtulníky.

Zdravotnický odsun Vzdálenost Role 2 a Role 3 je předpokládaných 40 km. Doba koloběhu u pozemní přepravy (90% raněných) jsou tři hodiny u vzdušné přepravy (10% raněných) jedna hodina. Určená doba na přepravu všech zraněných po zemi je 10 hodin a vzduchem 8 hodin. K odsunu na Role 3 se opět používají jak pozemní tak vzdušné prostředky, kde jsou zastoupeny stejně jako u předešlého stupně hlavně střední a těžké vrtulníky.

Zdravotnický odsun Na přesun do Role 4 nejsou žádné určené limity. Záleží zde velmi na místě nasazení vojsk. Na přesun do zdravotnických zařízení Role 4 jsou určeny především dopravní, případně speciálně upravená letadla, ale mohou se použít i lodě a nebo vlaky.

Zdroje www.army.cz www.mod.uk www.army.mil