Pravda a lež Iveta Bohatová, C4A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do médií PaedDr. Zdeněk Pejsar, Ph.D.. Při vytváření pojmu multimédia je vhodné vyjít ze syntaktického složení tohoto slova. Pod pojmem multi najdeme.
Advertisements

MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
prosinec Světový den AIDS
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
1. JAKMILE JEDNOU PODRBETE PSA, MÁTE NAVŽDY VYSTARÁNO O ZÁBAVU.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
PSYCHICKÉ JEVY.
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk.
Friedrich Nietzsche Kamil Závorka C4B.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie.
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
Právo jako filozofický pojem
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
Přesvědčování X manipulace
Co je to ARGUMENT? Irena Schönweitzová FI - ŠF
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK) Logická analýza.
VY_32_INOVACE_28-08 Antická filosofie Sofisté.
Predikátová logika.
Výroková logika (analytické myšlení, úsudky)
MILOSRDNÉ LŽI ZÁLUDNOST Marie Svatošová takzvané
Politologie TEST Politi je ? A. Stát ve starém Řecku B. Stát ve starém Římě C. Politicky organizovaná společnost D. Politicky organizovaný stát.
- definice, charakteristika, průběh
Desatero 3/3 – přirozený mravní zákon
 Poslední přikázání z první desky desatera – příkazy vztahující se k Bohu.  Již ve SZ patřilo toto přikázání k identitě vyvoleného národa.  Židé světili.
Fuzzy logika, fuzzy množiny
MEDIÁLNÍ KOMUNIKACE.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Husserlova teorie přirozeného světa
Jan Patočka Lukáš Hoskovec, C4B únor 2014.
Pojetí pravdy u pragmatiků
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D..  Tři směry ve středověku  Universalia ve středověku -národ a panovník -církev a ekonomika -sloh -věda, etika, právo.
Principy etiky v medicíně ● Medicína – aplikace poznatků přírodních věd ve světě lidských vztahů ● Objektivita x Subjektivita ● Fakta x Hodnoty ● Vědění.
Principy demokracie Petr Machala.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Filosofie úvod do problému....
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Jan Patočka Adam Neckář, C4A.
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Tomáš Garrigue Masaryk
DOBRO A ZLO – etické kategorie
Krása Jen skrze Krásu si člověk hledá cestu ke Svobodě.
Výroková logika.
D OBRO A ZLO Jakub Novák, C4A. D OBRO X Z LO Nekonečná rivalita protipólů Nikdy nepoznáme dobro bez zla Nekonečná bitva Nejvyšší a nejobecnější kategorie.
Nedbalová MartinaDubová KateřinaNedbalová MartinaDubová Kateřina.
Vsetín Město ve kterém žiji
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
SVĚDOMÍ A OTÁZKA VINY Martina Horvatová Marcela Ševčíková.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Pravda a lež v lidské komunikaci
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.13_lidska_prava_opakovani Datum: Ročník: sedmý.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Immanuel Kant Kritik čistého rozumu.
Stát Definice, funkce, typy.
Sociologie pro SPP/SPR
Učení, praktické aplikace principů učení
Subjektivní práva a právní povinnosti; druhy subjektivních práv; právní nároky; právní tituly; klasifikace právní skutečnosti.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Elejská škola.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
Transkript prezentace:

Pravda a lež Iveta Bohatová, C4A

Definice pravdy a lži Pravda: je to shoda určitého tvrzení se skutečností. Lež: klam mající formu nepravdivého výroku (výrok se neshoduje se skutečností), záměrem lži je oklamat druhé za účelem získání výhody nebo vyhnutí se trestu

Pravda Relativní x absolutní Subjektivní x objektivní Teorie pravdy: korespondenční – výrok = skutečnost Koherenční – pravda = řada koherentních výroků popisující svět Konsensuální – pravda = shodnutí se určité skupiny lidí Konstruktivní – pravda je závislá na lidském vnímání a sociální zkušenosti Pragmatismus – pravda je výhodné myšlení a chování, užitečné pro co nejvíce lidí Pravdivostní paradoxy: Epimenidés řekl, že všichni Kréťané jsou lháři.

Lež Člověk, který lže je lhář Omyl není lež Malé a velké lži (podle škod, které napáchají) Lžou i zvířata např. brouk předstírá, že je mrtvý Odhalení lži: pozorování mimických znaků a gest, detektor lži, sérum pravdy? Lhaní – ztráta důvěry

Pohled na pravdu a lež Friedrich Nietzsche – hledání pravdy je důsledkem vůle k moci, pravda = vynález k získaní klidu a bezpečí G. W. F. Hegel - Pravda je soulad mezi pojmem a skutečností. Filozofové: sv. Augustýn, Tomáš Akvinský, Immanuel Kant – všichni lžou

Druhy lží Velká lež Předstírání, blafování Patologická lži Přehánění Zdvořilé lži Křivá přísaha

Další druhy Polopravda: mluvčí něco záměrně vynechá tak aby výrok vyzněl v jeho prospěch Zamlčování Mlžení Nepřímé požadavky Sebeklam Lichotka Lež dětem Obranná lež Milosrdná lež

Citáty a přísloví o pravdě Pravda vítězí. S pravdou nejdál dojdeš. První obětí války je vždy Pravda. Starý omyl je oblíbenější než nová pravda. Pravda má jednu velkou výhodu: člověk si nemusí pamatovat, co řekl. (Gilbert Keith Chesterton) Krása není vždy pravá, pravda není vždy krásná. Nejnebezpečnější nepravdy jsou pravdy mírně překroucené. (Georg Christoph Lichtenberg) Stokrát opakovaná lež se stává pravdou. ( Joseph Goebbels) Pravda je vůbec nejtěžší, co lze lidem předložit, aby tomu věřili. (Marcel Pagnol)

Citáty a přísloví o lži Lhát neznamená jen říkat to, co není pravda. Znamená to hlavně říkat víc než to, co je ve skutečnosti pravda. (Albert Camus) Lež oběhne svět dřív, než si pravda stačí obout boty. (Terry Pratchett) Lež má krátké nohy, ale umí se na ně výborně postavit. (Stanisław Jerzy Lec) Polopravda je často obrovská lež. (Benjamin Franklin) Lež je velmi nekvalitní náhražkou pravdy, avšak jedinou, kterou se až dosud podařilo vynalézt. (Elbert Hubbard) Nepravda je jako sněhová koule: čím déle se valí, tím je větší. (Martin Luther) Lež je druh násilí. (Tomáš Garrigue Masaryk)

otázky Jmenuj aspoň dvě teorie pravdy? Co je to pravdivostí paradox? Co znamená pojem malá a velká lež? Jmenuj tři aspoň tři druhy menších lží?

http://cs.wikiquote.org/wiki/Pravda#, 8. 3. 2015 http://cs.wikiquote.org/wiki/Le%C5%BE, 8. 3. 2015 http://cs.wikipedia.org/wiki/Le%C5%BE, 8. 3. 2015 http://en.wikipedia.org/wiki/Truth, 8. 3. 2015 http://en.wikipedia.org/wiki/Lie, 8. 3. 2015