Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e.1.17 Technologické procesy sedimentace Vytvořeno: Ověřeno: Třída: PV1
Obecné základy potravinářské technologie Vzdělávací oblast:Základy technologie Předmět:Technologie Ročník:1. ročník Autor:Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice, názorné pomůcky Klíčová slova:sedimentace, gravitace Anotace: tento učební materiál je určen pro žáky oboru potravinářská výroba, v předmětu technologie.
Je obecné klesání částic v prostředí kapalném nebo plynném na základě rozdílnosti hustoty částic a prostředí. Nejdříve začnou sedimentovat částice s největší hustotou, tedy ty částice jejichž hustota hustotu prostředí převyšuje.
Gravitační síla (G), která částice táhne ke dnu usazovací nádoby musí být větší než síla, kterou je v prostředí částice nadlehčována.
V pivovarech sedimentují kaly z mladiny, která chladne a vážou na sebe třísloviny. Sedimentace, či usazování kalů se používá v odkalovacích zařízeních. V čistírnách odpadních vod se používá sedimentace v odkalovacích nádržích.
Pevné částice v plynném prostředí se usazují např. v cyklonech čističek obilí nebo suchých částic u dna sušící věže, kde se v jejím vrcholu rozstřikuje kapalná surovina. Ta při průchodu sušící věží schne v jemných částicích a ty u dna věže sedimentují - při výrobě mléka, pracích prášků. Nepříjemným jevem sedimentace je usazování prachu na povrch strojů a věcí.
1. Co je to sedimentace? Klesání částic v prostředí kapalném nebo plynném na základě rozdílnosti hustoty částic a prostředí. 2. Kde v pivovarech dochází k sedimentaci? Při chlazení mladinky usedají kaly s tříslovinami. 3. Kde se používá sedimentace v plynném prostředí? Při výrobě sušeného mléka, při výrobě pracích prostředků, při výrobě sušených vajec.
Sedimentační nádrže v čistírně odpadních vod
Použité zdroje ALTERA J., ALTEROVÁ, L., Technologie potravinář, nakladatelství Svoboda servis, Praha, 2005, ISBN 8O hledat-podle-technologie/sedimentace Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.