DADAISMUS Mgr. Lucie Rusová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moderní umělecké směry 1. poloviny 20. století
Advertisements

Dadaismus.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Kaligram Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 11
VY_32_INOVACE_ČJPS2A0760BED
Osvobozené divadlo II Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české.
Dadaismus též Dada, byl avantgardní umělecký směr.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Guilliaume Apollinaire Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a.
DADAISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Poezie, próza a drama ve světové literatuře do II
Dadaismus I. polovina 20. století.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Soustava lineárních nerovnic
IMPRESIONISMUS Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české literatuře.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Moderní poezie počátku 20. století
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA POČÁTKU 20. STOLETÍ - OPAKOVÁNÍ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka,
Moderní umělecké směry v literatuře
Christian Morgenstern Šibeniční písně
Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie
Christian Morgenstern
Opakování Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
VÍTĚZSLAV NEZVAL (surrealismus)
Poezie ve světové literatuře
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Estetika režného zdiva v díle Jana Kotěry
Umělecké směry 20. století
DADAISMUS Jana Bobčíková.
Dadaismus byl mezinárodním stavem mysli nebo spíše životním stylem, než hnutím…
Dadaismus Předmět: výtvarná výchova. Jak vzniknul a co to je Avantgardní umělecký směr Avantgardní umělecký směr Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce.
Vztahy mezi kořeny a koeficienty kvadratické rovnice
KONSTANTIN BIEBL Mgr. Lucie Rusová
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY
Téma: Světoví básníci 1. poloviny 20. století
Malířství mezi válkami DADAISMUS
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Dadaismus.
KVINTA.  JEN TRADOVANÁ  ÚSTNÍ  UŽ ZAPSANÁ SLOVESNOST  LITERATURA  PÍSEMNICTVÍ.
SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Mgr. Marie Havránková PŘEDSTAVITELÉ SVĚTOVÉ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.
BÁSNICKÉ SMĚRY 1. POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1. pol. 20. st. Datum vytvoření25.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.9 dadaismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a.
v předválečném, válečném
Eliška Krásnohorská
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Moderní umělecké směry Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_11
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
otázky a úkoly k textům a obrázkům
Česká meziválečná poezie
DADAISMUS.
Malířství mezi válkami DADAISMUS
Transkript prezentace:

DADAISMUS Mgr. Lucie Rusová Název projektu: Moderní škola DADAISMUS Mgr. Lucie Rusová   04. 04. 2014 český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české literatuře Gymnázium Ivana Olbrachta Semily, Nad Špejcharem 574, příspěvková organizace Nad Špejcharem 574, 513 01 Semily, Česká republika Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0047

DADAISMUS vzniklo roku 1916 v Curychu ve Švýcarsku emigranti z mnoha zemí založili Kabaret Voltaire vůdčí osobností byl básník Tristan Tzara → vydával sešity DADA a 1918 vydal dadaistický manifest (spolupráce s malířem F. Picabiou) na počátku 20. let se pomalu proměnil v surrealismus Název hnutí vznikl, když Tristan Tzara zabodl nůž do Laroussova slovníku. Na tomto místě bylo slovo „dada“. Stalo se to 28. února 1916 v 8 hodin večer náhoda

DADAISMUS umělecké, literární a myšlenkové hnutí protestuje proti dosavadním konvencím uměleckým i lidským chce burcovat šokovat provokovat ZÁKLADNÍ PRINCIPY DADA 1/ náhoda 2/ pryč s dosud platnými estetickými hodnotami a normami 3/ využití nelogických souvislostí a nesmyslu 4/ mystifikace 5/ civilizace zabíjí umění ← odpor

Manifest o lásce slabé a o lásce hořké Tristan Tzara, 1920 Vezměte noviny. Vezměte nůžky. Vyberte v novinách článek tak dlouhý, jak dlouhou chcete mít svou báseň. Vystřihněte článek. Potom pečlivě vystříhejte slovo za slovem z tohoto článku a naházejte je do pytlíku. Lehce zatřepejte. Vytahujte potom výstřižky jeden za druhým a skládejte je v tom pořadí, jak jste je vytahovali. Pečlivě slova opište. Báseň se vám bude podobat. Tuto metodu skutečně používali. Jako první tak objevili tzv. automatické texty. Později jich využívá surrealismus.

Tristan Tzara vl. jménem J. Rosenstock * 1896 † 1963 vl. jménem J. Rosenstock francouzský básník původu rumunského zakladatel hnutí Dada autor manifestů dadaismu Sbírky: Kalendářní biograf abstraktního srdce Dvacet pět básní

další dadaističtí autoři V dadaismu neexistují hranice mezi uměleckými druhy a žánry, nejsou jen spisovatelé, jen výtvarníci… americký fotograf Man Ray Optická báseň ukázka č. 1

další dadaističtí autoři V dadaismu neexistují hranice mezi uměleckými druhy a žánry, nejsou jen spisovatelé, jen výtvarníci… fö böwö fümmsbö böwörö fümmsböwö böwörötää fümmsböwötää böwörötääzää fümmsböwötääzää böwörötääzääUu fümmsböwötääzääUu böwörötääzääUu pö fümmsböwötääzääUu pö böwörötääzääUu pögö fümmsböwötääzääUu pögö böwörötääzääUu pögiff německý výtvarník Kurt Schwitters Ursonate (fonetická sonáta sestavená ze zvuků, nikoli ze slov) německý básník Christian Morgernstern ukázka č. 2

otázky a úkoly Kde a jak vzniklo hnutí dada? Jmenujte osobnosti dadaismu. Charakterizujte dadaismus. Vytvořte text pomocí dadaistické metody.

zdroje ukázka č. 1 - AVANTE GUARDIA: Víkendová inspirace #6: Optická báseň. In: Avanteguardia.blogspot.cz [online]. 2011 [cit. 2014-04-04]. Dostupné z: http://avanteguardia.blogspot.cz/2013/08/vikendova-inspirace-6-opticka-basen.html ukázka č. 2 - URSONATE de Kurt Schwitters. In: Www.merzmail.net [online]. 2013 [cit. 2014-04-04]. Dostupné z: http://www.merzmail.net/ursonatepdf.pdf PROKOP, Vladimír. Přehled světové literatury 20. století: (pro výuku na středních školách). Sokolov: O.K.-Soft, 2001.