Prezentace – X33BMI Petr PROCHÁZKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zapojení do projektu Czech POINT. Základní informace Nejdřív! Smlouva s ČUZK (katastr nemovitostí)! •Výstupy z katastru nemovitostí jsou zpoplatněny 50,-
Advertisements

SHA-1 Secure Hash Algorithm Martin Raichl. HASH  Hašovací funkce jsou silným nástrojem moderní kryptologie. Jsou jednou z klíčových kryptologických myšlenek.
jak to funguje ? MUDr.Zdeněk Hřib
Elektronický podpis.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Certifikační autority – situace v ČR
Global network of innovation e-government – Užití IT v sociálním pojištění E-government Užití informačních technologií v sociálním pojištění.
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Bc. Jan Kotlařík. Pojmy  Naslouchání  Falšování  Napodobování – podvádění, zkreslení  Šifrování a dešifrování  Detekce falšování  Autentizace 
Šifrovaná elektronická pošta Petr Hruška
Elektronický podpis  Zákon č. 227/2000 Sb. o elektronickém podpisu  ve vyjmenovaných případech staví elektronický dokument opatřený bezpečnostními.
Ochrana aktiv v malé firmě Bakalářská práce Pavel Šnajdr – Aplikovaná informatika.
Zákon o elektronickém podpisu
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Elektronická komunikace
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
European Computer Driving Licence Modul 7 – Služby informačních sítí Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně.
Systémy realizace plateb - elektronické Jana Skákalová, Ondřej Ustohal, Michaela Hradcová, Šťastná Veronika VSRR - 1. ročník.
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Bezpečnost v Gridech Daniel Kouřil EGEE kurz.
Public Key Infrastructure Přednášky z Distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Pathfinding s využitím PostGIS Prezentuje : Jan Kolář.
Elektronická pošta Název školy
Zálohování a posílání fotografií Hrušková Markéta.
EPodpis v souvislostech. Certifikáty veřejného klíče kvalifikovaný certifikát (QC) -> zaručený elektronický podpis kvalifikovaný systémový certifikát.
David Klíma- 1 - Elektronická pošta Slouží k přenosu zpráv po internetu Každý uživatel má - zavináč Klimad – uživatelské.
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
Elektronická pošta Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří Informatika 5. ročník.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
Šifrovací algoritmy EI4. DES – Data Encryption Standard  Soukromý klíč  56 bitů  Cca 7,2 x klíčů  Rozluštěn v roce 1997.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Novelizace zákona o elektronickém podpisu – vliv na praxi Ing. Petr.
Technické řešení PostSignum QCA
BIS Elektronický podpis Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Elektronický podpis Ochrana Dat Jan Renner
Protokol SSL Petr Dvořák. Obsah prezentace  Co je SSL  Popis protokolu  Ukázka  Použití v praxi.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Elektronická podatelna a problémy s ní spojené Ing. Petr Budiš.
Feistlovy kryptosystémy Posuvné registry Lucifer DES, AES Horst Feistel Německo, USA IBM.
Hybridní kryptosystémy
VY_I/2_INOVACE_70_ Miroslav Kaňok. OBSAH Způsoby práce s em Příklad registrace Příjem pošty Odeslání pošty Úkoly.
Bezpečnost systémů 2. RSA šifra *1977 Ronald Rivest *1947 Adi Shamir *1952 Leonard Adelman *1945 University of Southern California, Los Angeles Protokol.
David PETR, Kateřina VOISOVÁ
Marcel Ondráček Martin Kasalý Petr Hanych.  je počítačový program, který slouží k prohlížení World Wide Webu  Program umožňuje komunikaci s HTTP serverem.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá IX.
ELEKTRONICKÝ PODPIS Jiří Suchomel tel.: Přihlášení na:Tester kraj Heslo:ecibudrap.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
Business Consulting Services © 2005 IBM Corporation 9. ICT Forum, Praha Elektronická daňová správa Klientský přístup k daňovým subjektům.
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_16. SYMETRICKÉ ŠIFRY  Používající stejný šifrovací klíč jak pro zašifrování, tak pro dešifrování.  Výhoda.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Elektronick ý podpis v Lotus Notes Josef Honc, M-COM LAN solution
Základy práce s portálem CzechPOINT HW, SW, tokeny, certifikáty, administrace.
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_17.  obdoba klasického podpisu, jež má zaručit jednoznačnou identifikaci osoby v prostředí digitálního světa.
Elektronický podpis a podepisování při přeshraničním styku Odbor koncepce a koordinace ISVS Elektronický podpis a podepisování při přeshraničním styku.
Jak funguje a jak jej používat?. Co to je? O je elektronická pošta, tj. způsob odesílání a přijímání zpráv pomocí počítače a sítě (místní.
Prezentace – X33BMI Petr PROCHÁZKA
Ing. Martin Kořínek eGoncentrum ORP Nový Bydžov
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Feistlovy kryptosystémy
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Elektronická pošta.
Elektronický (digitální) podpis
HASH.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Transkript prezentace:

Prezentace – X33BMI Petr PROCHÁZKA Elektronický podpis Prezentace – X33BMI Petr PROCHÁZKA X33BMI

Důvody pro zavedení elektronického podpisu - anonymita internetu možnost vydávat se za někoho jiného el. Informaci nelze jednoznačně spojit s jejím autorem u fyzické (napsané na papíře) informace můžeme použít k identifikaci např. grafologii nebo daktiloskopii v elektronickém světě nebyl žádný ekvivalent potřeba ověřeného styku mezi firmami, osobami komunikace s úřady (daňové přiznání) ekvivalent fyzického podpisu s elektronickým podpisem přebírá osoba odpovědnost ve světe internetu X33BMI

Výhody elektronického podpisu - ověřit pravost může kdokoliv za žádných okolností se nedá zfalšovat lze přímo určit odesilatele zprávy je od psané zprávy neoddělitelný (Na rozdíl od fyzického podpisu. Ten můžeme vystřihnout a přilepit jinam nebo před něj dopsat jakýkoli text) - poznáme, pokud je zpráva “na cestě” změněna umožňuje šifrování zpráv X33BMI

Jak vypadá el. podpis – představa laika X33BMI

Jak vypadá el. podpis - skutečnost HASH(kontrolní součet, matematický otisk): transformace: řetězec lib. délky -> řetězec pevné délky požadavky: vstup může bý jakékoli délky výstup musí mít pevnou délku hodnota hash je jednoduše vypočitatelná pro jakýkoli řetězec funkce je jednosměrná (irreverzibilní) funkce je bez kolizí - zástupci hash fcí: SHA-1, MD5 X33BMI

Jak vypadá el. podpis - skutečnost SHA-1 160 bitový otisk = 40 hexa znaků bezpečnější, zůstává neprolomena MD5(message digest algorithm, ver. 5): 128 bitový otisk = 32 hexa znaků až o 60% rychlejší, přizpůsobená 32 bitovým procesorům méně bezpečná, nalezeny kolize – přesto je natolik etablovaná v mnoha systémech, že se zatím stále používá X33BMI

Jak vypadá el. podpis - skutečnost X33BMI

Jak vypadá el. podpis - skutečnost X33BMI

Jak vypadá el. podpis - skutečnost Použití HASH funkcí v praxi: bezpečné posílání hesla porovnávání souborů elektronický podpis X33BMI

Jak vypadá el. podpis - skutečnost Asymetrická šifra: založena na páru klíčů jeden šifruje, druhý dešifruje klíče jsou různé a nelze jeden od druhého odvodit jeden z nich tedy lze veřejně distribuovat (veřejný klíč) druhý budeme používat k opačnému postupu šifrování (soukromý, privátní klíč) X33BMI

Jak vypadá el. podpis - skutečnost X33BMI

Jak vypadá el. podpis - skutečnost ověření pravosti veřejného klíče – CERTIFIKÁTY: spojujího konkrétního člověka s konkrétním veřejným klíčem certifikát vydávají pouze tzv. certifikační autority, důvěryhodné instituce s průkazným procesem udílení certifikátů seznam těchto autorit a jejich veřejné klíče je umístěn přímo v emailových klientech, lze tak přímo ověřit pravost certifikátů ve zkratce: certifikát říká klientovi, že osobě jménem Jára Cimrman patří účet jarda.cimrman@liptakov.cz a tento veřejný klíč… X33BMI

Jak vypadá el. podpis - skutečnost nutné atributy CERTIFIKÁTU: X33BMI

Získání elektronického podpisu nutná registrace u CA v Čechách: Czech Certification Authority spol. s r.o. (www.czechca.cz) Česká pošta a.s.(www.postsignum.cz), cena 190,- Kč free CA: THAWTE (www.thawte.com) X33BMI

Získání el. podpisu – případová studie X33BMI

Získání el. podpisu – případová studie Registrace u CA Thawte (http://www.thawte.com/email/index.html): zadání jména, národnosti, mailové schránky zadání hesla X33BMI

Získání el. podpisu – případová studie Registrace u CA Thawte: dokončení registrace: Thawte odešle mail na Vámi zadaný mail, získáváte účet u Thawte X33BMI

Získání el. podpisu – případová studie Žádost o certifikát: request a certificate vyplnění mailové schránky, volba kryptovací funkce končí instalací certifikátu do browseru X33BMI

Získání el. podpisu – případová studie Export certifikátu do souboru: u IE: Nástroje -> Možnosti internetu -> Obsah -> Certifikáty -> Osobní -> Exportovat X33BMI

Získání el. podpisu – případová studie Import certifikátu do e-mailového klienta: u Outlook Express: Nástroje -> Možnosti -> Zabezpečení -> Digitální ID -> Osobní -> Import X33BMI

Získání el. podpisu – případová studie Použití el. podpisu: X33BMI

Použité zdroje + odkazy www.root.cz (Vlastimil Klíma – Prolomení MD5) www.business.cz www.czechca.cz www.postsignum.cz http://home.vsb.cz/tomas.turecek/int http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=3&CT=415&CT1=0 (návrh zákona o elektronickém podpisu) http://home.vsb.cz/tomas.turecek/int/cv9/uloha1.html (generování MD5) http://syncml.wz.cz/bmi/bmi.ppt (umístění této prezentace) X33BMI

Konec  Děkuji za pozornost ! Petr PROCHÁZKA X33BMI