1 SPOTŘEBNÍ DANĚ NA ENERGETICKÉ PRODUKTY ZKUŠENOSTI A NÁZORY VELKÝCH PODNIKŮ 23.09.2008 Luděk Piskač – tajemník SVSE +420.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Světová energetika a návrh české ekologické daňové reformy Brno Ing. Jiří Jíše CONTE spol. s r.o.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Využívání druhotných zdrojů energie
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
1 XVII. Seminář energetiků Aktuální situace a řešené problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství II. Miroslav Krejčů.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Cenová úroveň roku 2008, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2009, aktuality SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů Partyzánská.
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
1 Sdružení velkých spotřebitelů energie Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce ČEZ, co odběratelé mohou očekávat, jak.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
1 Souhrnné výsledky 11. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
Úvodní prezentace pro diskuzi o podpoře OZE z peněz spotřebitelů elektřiny.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
1 Souhrnné výsledky 12. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
Nový zákon o ochraně ovzduší
Transkript prezentace:

1 SPOTŘEBNÍ DANĚ NA ENERGETICKÉ PRODUKTY ZKUŠENOSTI A NÁZORY VELKÝCH PODNIKŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ; Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE), člen IFIEC EUROPE IFIEC EUROPE

Postřehy doplněno Předpokládaná platnost novely: , pravděpodobněji ale Zavedení elektronických daňových podání: pracuje se na něm, patrně ale bude funkční až v závěru 2009 Bude snaha o srovnání daňových podmínek pro: Domovní kotelnu, blokovou kotelnu a výtopnu 2

Postavení SVSE Organizace zastupující zájmy průmyslových spotřebitelů v souladu s direktivou EU 96/92/EC Člen evropské části Mezinárodní Federace Průmyslových Spotřebitelů energií - IFIEC EUROPE Sdružení má 52 členy: největší průmyslové firmy s celkovou spotřebou cca elektřiny:20 TWh; tj. 24 % spotřeby ČR plynu:2 mld. m3; tj. 22 % spotřeby ČR Na činnosti SVSE se podílí dalších cca 50 nečlenských průmyslových firem Základní cíl: Ceny energie – nejnižší možné bez balastních zátěží 3

4 Vytvořit v Evropské unii světově nejvíce dynamické a konkurenceschopné ekonomické prostředí A kde jsme nyní? Lisabonská strategie

5 Růst cen elektřiny v ČR a Evropě

6 Průměrné ceny – dopad na průmysl minimální varianta – výběr (zdroj: Dotazníky SVSE) průměrná cena vvn - celková průměrná cena vn - celková průměrná cena vn i vvn - celková průměrná cena vvn - silová průměrná cena vn - silová průměrná cena vn i vvn - silová celková spotřeba průmyslových VO Náklady průmyslu na silovou elektřinu Celkové náklady průmyslu - VO Nárůst/pokles oproti roku předchozímu - silová Nárůst/pokles oproti roku předchozímu - celkem Nárůst oproti roku celkem Nárůst/pokles oproti roku předchozímu - silová 16% 4%4% Nárůst/pokles oproti roku předchozímu - celkem 13%13%13%5%5% Nárůst oproti roku celkem 0%28%45%52% Nárůst oproti roku silová 0%41%64%71% Cena liberalizace - Kumulované náklady průmyslu navíc do roku:

Globální klimatické změny (1) „Ekologická“ opatření EU – jednostranná a osamocená: Nejednoznačný cíl Opatření nejsou implementována celosvětově => Minimální význam pro ekologii, obrovský dopad do cen Evropská Unie:  Podíl na světových emisích CO: 15%  Vysoká závislost obyvatelstva na průmyslu; ČR 45 %, v Evropě nejvyšší  Konkurence globální – zvýšené náklady nelze promítnout do cen výrobků

Globální klimatické změny (2) "Ekologická" opatření EU:  EU ETS  Masivní podpora OZE  REACH  Spotřební daně na energie K tomu navíc:  Růst ceny výrobních vstupů => Neustálé zhoršování pozice průmyslu

Globální klimatické změny (3) EU ETS po roce 2012:  Návrh EU – plně aukční systém  IFIEC EUROPE – konkurenční návrh  ECOFYS STUDY ( Základní principy: povolenky zdarma na základě benchmarkingu vypořádání po uplynutí roku na základě skutečné výroby Přínos pro odběratele: Odstranění windfall profit; úspora 55 mld. Euro/rok Určitá šance na přežití, prosíme o podporu!

10 Výsledek snah EU: naprosté pokřivení trhu: tvrdá administrativní regulace x verbální podpora trhu => vytvoření podmínek pro extrémní růst cen => popření Lisabonské strategie Důsledky: Likvidace vlastního průmyslu Inflační tlak, snížení životní úrovně obyvatel Globální klimatické změny (4)

11 EU přijala tento záměr před cca 6-ti lety  Radikální změna situace – nepředvídaný všeobecný nárůst cen  Obrovský cenový tlak na odběratele (průmysl i domácnosti), státy své plánované příjmy již mnohonásobně obdržely v DPH  Zvýšení administrativní zátěže: pro firmy i státní aparát  zdanění energií je nutno zrušit Spotřební daně na energie (1)

12  Pokud již zaváděny jsou, měla být zdaněna pouze primární paliva  Zdanění sekundárních produktů (zejména elektřiny) = opětovné pokřivení záměru  ČR opět nevyužila všechny možnosti úlev  Další ztížení situace vlastnímu průmyslu Spotřební daně na energie (2)

13 a) Přístup celní zprávy - administrativní požadavky, znalost problematiky, vstřícnost, rozdílnost názorů, konflikty a způsob řešení, (použil někdo z Vás soudní cestu),...  Metodický pokyn – vysoce pozitivní hodnocení  Přístup – korektní a profesionální snaha o max. využití osvobození od daně v rámci legislativy konzultace s jinými správami v rámci republiky a GŘ cel  Negativum: neuznání některých režijních spotřeb - osvětlení, vytápění,...  Citelně chybí prováděcí vyhláška Praktické zkušenosti (1)

14 b) Jaký vliv má spotřební daň na ekonomiku Vaší společnosti - celková odvedená částka a % z celkových tržeb, % poklesu zisku z tohoto titulu Odváděné částky za pololetí: statisíce – miliony (desítky milionů) za společnost Procento z tržeb: 0, % extrémy: 0,025%.. x.. hutní plyny 2% Pokles zisku o: 0,25 – 4% extrémy: 0,08%.. x.. hutní plyny 20%, odvod 40 mil. Kč/rok!!! Poznámka: všichni respondenti mají podstatnou část výroby osvobozenu Praktické zkušenosti (2)

15 c) Administrativní zátěž Vaší firmy - návrhy na zjednodušení postupů, jaké změny byste pokládali za nejužitečnější, co by Vám pomohlo…  Administrativní zátěž – odhadována hod/měsíc/společnost; pro některé ale podstatně vyšší, nutnost externího zajištění  Prováděcí vyhláška - nutnost  Osvobodit vše, co přispívá k ekologii: Druhotné zdroje (hutní plyny), KVET, výroby ekologických produktů (odsířovací vápenec pro uhelné elektrárny), ekologická likvidace odpadních plynů…  Zjednodušení klasifikace podle převažující výroby (např. převažující činnost firmy metalurgie = veškerá spotřeba osvobozená)  Zavedení elektronické komunikace - vyplňování a hlavně odesílání daňových formulářů Praktické zkušenosti (3)

16 Zákon č. 261/2007 Sb., část 45, §8, odst. 1, písm. g) § 8 - Osvobození od daně (1) Od daně je osvobozen plyn určený k použití, nabízený k prodeji nebo použitý: … g) k jinému účelu než pro pohon motorů nebo pro výrobu tepla, i když při takovém použití vzniká technologické teplo Konkrétní spory (1)

17 Použití zemního plynu k likvidaci odpadních plynů, vznikajících v chemické výrobě Spalovací jednotky na ZP – účel minimalizace emisí znečisťujících látek do ovzduší, nikoli vytápění; teplo je teplem odpadním a je vypouštěno do ovzduší. Společnost požádala celní úřad o vydání povolení k nabytí plynu osvobozeného od daně pro výše uvedený účel. Žádost byla zamítnuta s odůvodněním, že se jedná o použití zemního plynu pro výrobu tepla. Zákon o dani z plynu však pojem „výroba tepla“ nedefinuje. Energetický zákon: za výrobu tepla se považuje využití paliv k získání tepelné energie, která se předává teplonosné látce; v tomto případě nesplněno. Spor trvá. Konkrétní spory (2)

18 Použití zemního plynu v jednotce parního reformingu Stanovisko odběratele: plyn použitý v parním reformingu je součástí technologického procesu a neslouží pro ohřev. Znalecký posudek pana Prof. Ing. Karla Obroučky, CSc., znalce jmenovaného rozhodnutím Krajského soudu v Ostravě pro základní obor energetika, specializace termochemika tepelných zařízení, dává odběrateli za pravdu. CÚ Ostrava nechce uznat osvobození ani po doložení výše zmíněným posudkem. Neexistuje jasný výklad zákona a správce daně neuznává stanovisko a argumenty znalce z oboru. Spor trvá, pravděpodobně skončí u soudu. Konkrétní spory (3)

19 Zákon č. 261/2007 Sb., část 45, §8, odst. 1, písm. g) § 8 - Osvobození od daně (1) Od daně je osvobozen plyn určený k použití, nabízený k prodeji nebo použitý: … g) k jinému účelu než pro pohon motorů nebo pro výrobu tepla, i když při takovém použití vzniká technologické teplo Osvobození by se mělo vztahovat na všechny obdobné případy!!! Konkrétní spory (4)

20 Zdanění energií úplně zrušit, nebo alespoň:  zdanění jen na minimální povinné úrovni  nezpřísňovat povinnosti uložené Směrnicí EU  využít všech dostupných úlev  zohlednit vliv sílicí české koruny vůči EURu  vypracovat prováděcí vyhlášku k zákonu  upřesnit klasifikace podle NACE a využít úlev pro „energeticky náročný podnik“ Zásady do budoucna (1)

21  v žádném případě nezdaňovat druhotné energetické zdroje, např. hutní plyny, jejichž využívání je jinými zákony podporováno  nezvyšovat poplatky za emise do ovzduší; pokud není jiného východiska, tak realizovat poplatky na nejnižší možnou míru; současně zrušit poplatky za emise CO2 (každý podnik je motivován účinností spalovacího procesu) Zásady do budoucna (2)

22 EU propaguje trh, zároveň jej ničí regionálními administrativními opatřeními… Postoj evropského průmyslu: Výkyvy světových cen průmysl nezajímají, neboť se dotýkají všech konkurentů stejně. Skutečnou hrozbou jsou však regionální distorze (EU vůči světu, ČR vůči EU).

23 Děkuji za pozornost! Asociace Energetických Manažerů Sdružení velkých spotřebitelů energie Ing. Luděk Piskač ; IFIEC EUROPE