Míchané nápoje Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účtování materiálových zásob, způsob A
Advertisements

Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Ochucování a míchání
Použití luštěnin v kuchyni
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Recepce Střední odborná škola Otrokovice
VY_32_INOVACE_11_ODV_648_Str
Vlastnosti posloupností
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Pečení rostlinných a živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
VY_32_INOVACE_10_GAS_552_Sob
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Vaření – rozdělení, způsoby
MS-Office 2010 – grafické možnosti kancelářského balíku Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
Pečení – rozdělení, způsoby
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Destilace jednoduchá Střední odborná škola Otrokovice
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Bary Střední odborná škola Otrokovice
Kontrola tlumičů pérování
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Ostatní tepelné úpravy
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
Potraviny rostlinného původu
Souvislý příklad na zásoby
Realizace logických obvodů
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Vaření živočišných potravin
Kulturní památky UNESCO České republiky - 2. část
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Základy psychologie – úvod
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Obst Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná. Dostupné z Metodického.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Inventář – funkce MSI Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Ubytovací zařízení Střední odborná škola Otrokovice
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Flambovaní ovoce
Použití zeleniny v kuchyni
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Receptury Střední odborná škola Otrokovice
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_411 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Barmanství Téma:Dělení.
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Technika obsluhy – Dělení míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Transkript prezentace:

Míchané nápoje Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /3 Autor Bc. Milena Michnová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-Tos/4-SL-1/20 Název DUM Míchané nápoje Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Technika obsluhy Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 18 – 19 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: charakteristika a dělení míchaných nápojů, povinnosti barmana, způsob přípravy míchaných nápojů a ukázky vybraných míchaných nápojů. Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Míchané nápoje, způsoby přípravy, povinnosti barmana, příklady míchaných nápojů Datum 29. 6. 2013

Míchané nápoje Náplň výuky: Charakteristika míchaných nápojů Dělení a příprava míchaných nápojů Příklady míchaných nápojů Ukázky vybraných nápojů Povinnosti barmana

Míchané nápoje Míchané nápoje jsou směsi několika druhů surovin.   Míchané nápoje jsou směsi několika druhů surovin. Patří k nejoblíbenějším nápojům nejen ve splečensko-zábavních střediscích. Začaly se připravovat asi před 200 lety v Americe. Podle pověsti byly v té době velmi oblíbené kohoutí zápasy a podnikaví barmani se snažili připravit nápoje v barvách chvostu vítězného kohouta (odtud název cocktail, cock = kohout a tail = ocas). Jsou všechny druhy nápojů, které získáváme smícháním určitých dávek lihovin, nealkoholických nápojů a přísad. Míchané nápoje Obr. 1

Základní povinnosti barmana     Barman je společník = musí mít odborné vědomosti, ale i všeobecný rozhled, znalost společenských pravidel a takt!        musí dokonale ovládat přípravu míchaných nápojů        vést předepsanou evidenci        ovládat cizí jazyky        po skončení provozu zabezpečit veškeré záležitosti   Obr. 2

Dělení MÍCHANÝCH NÁPOJŮ Rozdělují se podle nejrůznějších hledisek na: 1. Podle obsahu alkoholu: - alkoholické - nealkoholické 2. Podle množství: krátké (short) drinks dlouhé (long) drinks 3. Podle teploty podání: - studené - teplé   Obr. 3

PŘÍPRAVA MÍCHANÝCH NÁPOJŮ Postup přípravy míchaných nápojů ·       Míchané nápoje připravujeme pouze z kvalitních surovin. ·       Sladíme pouze přírodními sladidly. ·       Těžce promíchatelné suroviny mixujeme v mixéru. ·       Na studené míchané nápoje používáme kvalitní led. ·       Čerstvá vejce je zakázáno používat. ·    Nápoje obsahující CO2, vždy šumivým nápojem doléváme, nikdy jej nedávkujeme přímo do míchacího média.   Pro dokonalou přípravu potřebujeme vždy velké množství kvalitního ledu. Používáme tři druhy ledu: 1. Větší kusy – na krátké nápoje 2. Menší kousky 3. Drobný – sekaný led  

ZPŮSOB PŘÍPRAVY, PODÁVÁNÍ, ZDOBENÍ Základní suroviny pro přípravu míšených nápojů Ovocné a zeleninové šťávy, mléko, smetana, víno a vinné produkty, lihoviny, likéry, dochucovací prostředky, pochutiny apod.   Podávání MÍŠENÝCH NÁPOJŮ Míšené nápoje podáváme podle pravidel jednoduché obsluhy, na neprostřené stoly nebo barový pult před podáním zakládáme ubrousek, většinou papírový. Nápoje obsahující led, ty které je nutné promíchat, podáváme se stéblem, např. s limonádovou lžičkou. Zdobení míšených nápojů Míšené nápoje zdobíme kvalitními, jedlými surovinami, nejlépe těmi, které jsou obsaženy v nápoji (např. nápoj obsahuje jahody – zdobíme čerstvou jahodou).  

ZPŮSOB PŘÍPRAVY MÍCHANÝCH NÁPOJŮ 1.   V šejkru Do něj se vloží led, odměřené suroviny podle hustoty a promísí se. Nikdy zde nemísíme suroviny obsahující CO2.   2.   V míchací sklenici Zde se připravují čiré řidší nápoje. Postup je stejný jako u šejkru. 3.   Přímo ve sklenicích Přímá cesta, nápoje se do sklenice lijí postupně, většinou na led a v téže sklenici se podávají. 4.   V mixéru Většinou ty nápoje, které obsahují ovoce, zmrzlinu, nápoje s drceným ledem apod.

DRUHY MÍCHANÝCH NÁPOJŮ APERITIVY Nápoje především z destilátů, vermutů, či hořkosladkých likérů. Podává se před jídlem má povzbudit chuť k jídlu, nikdy ne zasytit. Obr. 4 BOWLE Je společenský nápoj, připravuje se v bowlové nádobě pro více osob. Nakrájené ovoce se vsype na cukr, zalije se koňakem, či jiným druhem lihovin, nechá se odpočinout, několik hodin, až se vyluhuje ovoce. Poté se zalije vínem a nakonec ještě šumivým vínem Obr. 5 KOKTEJLY Je druh krátkého nápoje, podává se v koktejlových sklenicích typu miska nebo špička. Dělíme je na suché (aperitivní), polosuché a sladké. Podle použitých surovin se připravují v šejkru nebo míchací sklenici. Obr. 6

FIZZ FLIP FRAPPÉ HIGHBALL ·    Osvěžující nápoje, vhodné na odpoledne a večer. ·    Připravují se v šejkru, podávají se v tumbleru nebo ve sklenici typu flétna. ·  Připravuje se z jednoho dílu cukru, dvou dílů citrónové šťávy a čtyř dílů lihoviny, dolívá se sodou nebo sektem. FLIP ·    Jsou krátké vydatné nápoje vhodné během dne. ·   Připravují se v šejkru. Podávají se v kónických sklenkách na nízké stopce nebo ve sklenkách typu flétna. ·    Připravuje se z cukru, žloutku a alkoholu.   FRAPPÉ Připravují se a podávají v tumbleru. Do sklenice se vloží drcený led a přelije se destilátem, či likérem, zdobí se plátkem citrónu nebo citrónovou kůrou. HIGHBALL ·   Osvěžující dlouhé nápoje, připravované a podávané ve vyšších tumblerech. · Připravuje se z džusů, moštů, citrusoví šťávy, sodové vody a malého množství destilátu (gin, whisky, rum, vodka). Obr. 7 Obr. 8 Obr. 9 Obr. 10

KOLÍNKA LIMONADE RICKEY SAURY · Krátké sladké dámské nápoje. ·    Připravují se a podávají ve speciální sklence o obsahu 0,08l bez ledu. ·   Nalévají se jednotlivé druhy alkoholu podle receptury nebo vlastní fantazie, tak aby vytvořily barevné vrstvy. Začínáme od nejtěžšího, lijeme přes lžičku nebo po skle. LIMONADE ·    Připravují se ze sirupu a sodové vody, zdobí se ovocem.   RICKEY ·     Jsou dlouhé osvěžující nápoje. ·     Připravuje se ze šťávy čerstvých limetek, brandy, ledu a sodové vody. ·     Připravují se i podávají v tumbleru se stéblem. SAURY ·    Jsou dlouhé osvěžující nápoje. ·   Připravují se v šejkru, podáváme v tumbleru nebo vyšší sklence na stopce typu miska nebo špička se lžičkou a podšálkem. ·    Připravují se z šťávy z citrónu, cukru, lihoviny (gin, whisky, brandy, rum). ·  Zdobí se plátky citrónu nebo pomeranče nebo třešněmi, může se přidat malé množství sodovky. Obr. 11 Obr. 12 Obr. 13 Obr. 14

SODAS COBBLER COLLINS SORBET   SODAS ·     Jednoduché míšené nápoje vhodné pro pány. ·  Připravují se a podávají v tumbleru, zdobí se plátky citrónu nebo pomeranče. ·    Připravují se z ledu, lihoviny, vody, sodovky nebo speciální limonády. COBBLER ·  Do sklenice typu miska se vloží nakrájené kompotované ovoce, zalije se alkoholem, či portským vínem. · Řadí se mezi dlouhé nápoje, prodlužuje se (longuje) pouze ledem. COLLINS SORBET  ·   Připravuje se z destilátu, citrónové šťávy a cukru,, dolévá se sodovou vodou nebo sektem. Je druh míšeného nápoje, do kterého se místo ledu přidává zmrzlina, dolévá se lihovinou, vínem, sektem, či ovocnými šťávami.   Obr. 15 Obr. 16 Obr. 17 Obr. 18

Kontrolní otázky Z jakých surovin se míchané nápoje připravují? Jaké je dělení míchaných nápojů? Popiš postup při přípravě míchaných nápojů. Vyjmenuj způsob přípravy míchaných nápojů. Popiš výrobu 3 míchaných nápojů.

Seznam obrázků: Obr. 1: [vid. 29. 6. 2013] dostupné z klipart Microsoft Office 00441709.png Obr. 2: [vid. 29. 6. 2013] dostupné z klipart Microsoft Office 00337022.gif Obr. 3: [vid. 29. 6. 2013] dostupné z klipart Microsoft Office 00236568.wmf Obr. 4: [vid. 29. 6. 2013] dostupné z klipart Microsoft Office 00236568.wmf Obr. 5: [vid. 29. 6. 2013] dostupné z klipart Microsoft Office 00236568.wmf Obr. 6: [vid. 29. 6. 2013] dostupné z klipart Microsoft Office 00236568.wmf Obr. 7 až 18: časopis MAKRO EPICURE – partner profesionálů, Makro, 2012

Seznam použité literatury: [1] Mikuláš Matejka, Irena Balagová: Technologie přípravy pokrmů 1, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, spol. s.r.o. Praha, 1996 [2] Gustav Salač, MVDr. Milan Pribula, Hana Sedláčková: Technika obsluhy a služeb, vydalo SNP – pedagogické nakladatelství, a.s. Praha, , Praha, 1996ISBN 80-85937-10-7

Děkuji za pozornost