Hlavní rostlinolékařské směry v oblasti pícninářství a výhledy do budoucna Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko Zemědělský výzkum, spol. s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vědecký výbor fytosanitární a životního prostředí (prezentace člena) Mgr.S.Sýkorová,CSc. VÚRV Praha, Oddělení šlechtitelských metod.
Advertisements

AGRITEC, výzkum, šlechtění a služby, s.r.o. Agritec Plant Research, s.r.o.
Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha Oddělení hygieny půdy.
SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Zdroje včelí pastvy.
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
geneticky modifikované rostliny
INTEGROVANÁ OCHRANA ROSTLIN
Rostlinná produkce obsah přednášky
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
Spotřeba pesticidů v ČR
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Projekt na cvičení „Obecná fytotechnika“
Zavíječ kukuřičný v roce Zavíječ kukuřičný v roce 2002.
Zemědělství České republiky.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Krajina a životní prostředí
Biopotraviny ve školním stravování
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe Ing. Blanka Černá, CSc. Národní agentura pro zemědělský výzkum
Zemědělský výzkum, spol. s r. o. (Statut výzkumné organizace, řeší výzkumné projekty NAZV, TA a MŠMT) Agrolab,
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
© Zouhar Role katedry ochrany rostlin v pozici garanta fytosanitární péče ČR.
VÝBĚR - z populace rostlin se vyberou ty rostliny, které mají nějakou zajímavou vlastnost. Umělým výběrem tak člověk vybral např. z planých druhů travin.
Magisterské studijní programy FVL a FVHE
Pícniny - rozdělení a využití
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Presentace pro vědecký výbor fytosanitární a životního prostředí.
23. září 2009, Ústí nad Labem, Odborný seminář 1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav vodního hospodářství krajiny Doc. Ing. Miroslav DUMBROVSKÝ,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. (P5)
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
Sady a zahrady Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Polní plodiny Filip Bordovský.
Právní úprava ochrany lesa
Mendelova univerzita v Brně (P 2) MENDELU
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
1 Název práce: Šlechtitelský program lesních dřevin Zpracovali: Tauchman, Bače.
Hospodářské rostliny 4. ročník
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
Kukuřice setá (Zea mays)
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY I
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
Ochrana rostlin - složky
Praktikum z genetiky rostlin JS Genetické mapování mutace lycopodioformis Arabidopsis thaliana Genetické mapování genu odolnosti k padlí.
Semenářství Semenářská terminologie. Odrůda – soubor jedinců stejného druhu vyznačující se určitými vlastnostmi, které se při reprodukci zachovávají Rozmnožovací.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Čerpání finančních prostředků z PRV PRV v období operace Pozemkové úpravy – 3,5 mld. Kč - kontinuální příjem žádostí 1 výzva příjem žádostí.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Návrhy změn požadavků podmíněnosti a greeningu Lubomír Smrček Podklady pro prezentaci pocházejí z materiálů odboru přímých.
Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko
mák setý: charakteristika a pěstování
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Užitkové rostliny, které se pěstují na polích nazýváme polní plodiny.
Hospodářské rostliny Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_10_Ekosystémy.
Pracovní skupina CROSS COMPLIANCE
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
Úzkořádková technologie pěstování kukuřice Smutný V., Šedek A.
Biopotraviny.
3D model: Pythium oligandrum parazituje mycelium fytopatogena
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Transkript prezentace:

Hlavní rostlinolékařské směry v oblasti pícninářství a výhledy do budoucna Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko Zemědělský výzkum, spol. s r.o. Troubsko Národní fytosanitární workshop , MZe ČR

Pícniny Kukuřice Slunečnice Pšenice Ječmen Řepa cukrovka Mák Meziplodiny Minoritní plodiny LAKR Virologie Mykologie Entomologie Herbologie Rostlinolékařská opatření v technologických postupech Přímá ochrana Rezistentní šlechtění Studium kvality

V poslední době ukončené nebo v současnosti řešené projekty Inovace ochrany světlice barvířské (Carthamus tinctorius) proti významným houbovým patogenům Ovlivňování biodiverzity hmyzu v krajině různými způsoby zemědělského využití půdy a zemědělskými technologiemi se zaměřením na škůdce trav a jejich bioregulátory ( VST Zubří) Inovace pěstitelské technologie máku (Papaver somniferum) (VUO Opava) Výzkum a inovace metod integrované ochrany hrachu (Pisum sativumL.) proti vybraným hmyzím škůdcům (Agritec Šumperk) Ověření nových přístupů k ochraně řepky ozimé proti stonkovým krytonoscům založených na přesnějším monitoringu jejich výskytu a chování v porostu a testování (sub)populací blýskáčka řepkového na rezistenci proti pyrethroidům. (VUO Opava)

Kontaminace pšenice mykotoxiny a reziduí pesticidů v různých pěstitelských systémech a možnosti jejich eliminace Vliv patogenních mikroorganismů a jejich sekundárních metabolitů na kvalitu a hygienickou nezávadnost objemných krmiv Volné a vázané formy fusariových mykotoxinů v cereáliích a produktech zpracovatelských technologií, strategie kontroly a možnosti minimalizace (VŠCHT Praha) Produkce kvalitních a bezpečných cereálních produktů s využitím různých strategií ochrany kukuřice a skladovaných produktů (VURV Praha)

Molekulární diagnostika Fusarium spp. pomocí specifické polymerázové řetězové reakce (PCR) Introdukce nových znaků pro zvýšení kvality a stability produkce odrůd vybraných jetelovin metodami hybridizace Přínosy a rizika dlouhodobého a plošného používání minimalizačních půdoochranných technologií zpracování půdy a zakládání porostů

Geneticko-šlechtitelské a technologické aspekty trvale udržitelného pícninářství n Markerování rezistence n QTL u kukuřice a BYDV n Markery u jetele a BYMV a Fusarium spp. n Přímá ochrana jetelovin n Škůdci vzcházejících a semenných porostů (významnost, škodlivost, indikace ošetření) n Plevelná spektra n Introdukce do technologií pěstování

Nástroje n erudovaný tým n mykotoxikologická laboratoř s osvědčením SÚJB n akreditovaná virologická laboratoř n osvědčení o způsobilosti pracoviště pro zkoušení účinnosti přípravků na ochranu rostlin n ISO 9001/2001 a ISO 14001/2005

Výsledky n Certifikované metodiky n Minoritní indikace – významná role MZe a SRS n Odrůdy (Rezista, Fresko) n Metodiky ochrany rostlin – kapitoly pícniny, kukuřice n Terminologie chorob pícnin n Publikace n Přednášky

Ochrana vzcházejících porostů jetelovin před žírem listopasů rodu Sitona n proti žíru listopasů na vzcházejících jetelovinách bylo insekticidní mořidlo ELADO 480 FS navrženo k rozšířenému použití v těchto dávkách: n vojtěška setá 20 l/t osiva n jetel luční 15 l/t osiva n v roce 2009 se po doplnění žádosti o toxikologický posudek předpokládá využití mořidla Elado 480 FS v jetelovinách zemědělskou praxí

Ochrana semenných porostů vojtěšky před klopuškami n Biscaya 240 OD byl na základě tříletých výsledků navržen a v listopadu 2008 schválen k minoritnímu použití do semenných porostů vojtěšky proti fytosugním klopuškám z čeledi Miridae v dávce 0,3 l/ha

Temata k řešení n Udržitelné zemědělství n Konvenční, ekologické n Konkurenceschopnost, kvalita produkce n Farmáři, zpracovatelé, státní správa n Potravinářská a nepotravinářská produkce n Management rizik

Temata k řešení n monitoring škodlivých činitelů, kontinuální studium druhového a rasového spektra patogenů n diagnostika škodlivých činitelů n rostlinolékařské vstupy do technologií pěstování n rezistentní šlechtění - výběry donorů

Výsledky sledování bázlivce kukuřičného v letech 2006 až 2008 n z výsledků tříletého pozorování lze konstatovat, že dochází k postupnému rozšiřování a k nárůstu počtu jedinců bázlivce kukuřičného v porostech kukuřice n toto rozšiřování se velmi liší jak ve sledovaných oblastech, tak i ve způsobu pěstování kukuřice n v monokultuře počet jedinců zachycených ve feromonových lapácích je výrazně vyšší než u kukuřice pěstované v osevním postupu.

Pícninářské priority diagnostika patogenních činitelů mj. i pomocí PCR využití markerů a MAS pro tvorbu nových materiálů s rezistencí k vybraným virovým a houbovým patogenům (metodologie) tvorba mezidruhových hybridů s novými vlastnostmi krmivářská kvalita včetně kukuřice – antinutrienty včetně mykotoxinů inovace ochranných strategií studium nových potenciálně nebezpečných škůdců pro území ČR

Jiné plodiny n minoritní plodiny – znalost škodlivých činitelů, možnosti ochrany n LAKR – semenářské technologie včetně optimální ochrany

Návrhy řešení n shoda odborné veřejnosti na tematu n široká uživatelská sféra n nehledání senzací za každou cenu n koordinace zadavatele n vyváženost přístupu ke zdrojům n zakázka na dlouhodobější činnost n veřejné soutěže - ano, ale určitá nahodilost

Děkuji za pozornost