registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. červen 2013 VY_32_INOVACE_TOS_080309 DOZÁŽNÍ LIKÉR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.
DOZÁŽNÍ (EXPEDIČNÍ ) LIKÉR Stupeň sladkosti šampaňského, sektu a dalších šumivých vín zajišťuje teprve další proces, a to přidání dozážního (expedičního) likéru. obr. 1
Sklepmistr na závěr sekundárního kvašení znovu přidá do vína tekutinu Sklepmistr na závěr sekundárního kvašení znovu přidá do vína tekutinu. Jedná se o cukr rozpuštěný ve víně nebo ve směsi vín, přidává se i hroznový mošt a někdy i trocha vinného destilátu. obr. 2
Obsah cukru ostatně nepředstavuje žádné kvalitativní hledisko, jde o prostou záležitost chuti. Kolem roku 1900 byla například poptávka především po sladkých vínech, kdežto dnes je zájem spíše o druhy suché. obr. 3
Stupeň sladkosti šumivého vína, a tím také chuťovou orientaci vína , od tvrdého (trpkého) po velmi sladké, můžeme vyčíst z příslušných označení na etiketě.
Brut Natural, Brut non dosage nebo Brut Zéro (méně než 3 gramy na litr) Extra Brut (méně než 6 gramů na litr) Brut (méně než 15 gramů na litr) Extra Sec nebo Extra Dry (12 až 20 gramů na litr) Sec (17 až 35 gramů na litr) Demi – Sec (33 až 50 gramů na litr) Doux (více než 50 gramů na litr)
Použitá literatura PEHLE, Tobias a Ulrike EHRLACHER. Šumivá vína: šampaňské. 1. vyd. Čestlice: Rebo, 2008, 295 s. Lexikon. ISBN 978-80-255-0048-4.
Citace zdrojů obr. 1: Znalec vín [online]. 2009 [cit. 2013-06-15]. Dostupné z: http://www.znalecvin.cz/expedicni-liker/ obr. 2: Notes sur 'le blog OR [online]. 2009 [cit. 2013-06-15]. Dostupné z: http://leblogor.typepad.fr/offrir_et_recevoir/vinissime/ obr. 3: Choosing a Champagne wine [online]. 2012 [cit. 2013-06-15]. Dostupné z: http://www.mood4web-preprod.com/en/champagne/choosing-a-champagne-wine