Virtualizace Monika Broukalová Pavel Kolář. Co je to virtualizace? Jako virtualizace se v prostředí PC označují postupy a techniky, které umožňují k dostupným.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Virtualizace DATA-INTER Opava Vladimír Holub
Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
Přeřazování operačních systémů v rámci Windows Server 2008 R2.
Software start počítače a operační systém.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Tomáš Baďura ARI.  Mnoho velkých společností dávno začalo prosazovat přesun výpočetního výkonu IT do velkých datových center.  Decentralizované systémy.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Architektura systému Windows
WBI Systems a.s. Barákova Říčany T: F: E: W: SQL Server 2008 R2 Základy licencování.
Virtualizace.
Zálohování a Disaster Recovery pro školy Aleš Hok
Protokol TCP/IP a OSI model
Operační systémy.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Thang Bui Toan 4.B. Co je software ?  Software je něco, co není hardware  je programové vybavení počítače (sada všech počítačových programů umístěných.
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Informační a komunikační technologie Windows 7 – hlavní panel, základní nastavení Windows 7 – přepínání aplikací.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.20 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Operační systém sítě Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Práce s dokumenty VY_32_INOVACE_10_2_02_AP.
Operační systémy Název a adresa školy
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Virtualizace PC.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Struktura operačních systémů
Virtualizace Zpracoval Martin Dvořák, ITV 22.Října 2009.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Struktura operačních systémů
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Windows 7. stejné HW požadavky jako Vista dokonce možná i o malinko nižší snaha prosadit i do netbooků, nettopů a podobných zařízení s nižším výkonem.
Klient pro správu databází MySQL 1 Klient pro správu databází MySQL Zbyněk Munzar České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Kontakty Webpage přednášky: – Slajdy (MS PowerPoint): –ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/PRG017 Technické.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Petr Krčmář Virtualizace (především linuxová) InstallFest 2011.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Nastavení serverů OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Přepínání mezi okny Lukáš Jelšina 1.A.
VY_32_INOVACE_09_INFORMATIKA_5_KLÁVESNICE1 Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní družina, Duchcov, Školní 1,
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Operační systémy - úvod
Operační systém Windows
Název školy: Základní škola Městec Králové
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
TÉMA: Počítačové systémy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Operační systém Windows
Transkript prezentace:

Virtualizace Monika Broukalová Pavel Kolář

Co je to virtualizace? Jako virtualizace se v prostředí PC označují postupy a techniky, které umožňují k dostupným zdrojům přistupovat jiným způsobem, než jakým fyzicky existují, jsou propojeny atd. Virtualizovat lze na různých úrovních, od celého počítače, po jeho jednotlivé hardwarové komponenty případně pouze softwarové prostředí (virtualizace operačního systému).

Proč virtualizovat? Možnost nanečisto testovat nové programy Provozovat nekompatibilní aplikace ze starších systémů (emulace) Testovat nastavení operačního systému Testovat vyvíjené aplikace na jinak nastaveném operačním systému Být na jednom PC ve dvou operačních systémech zároveň

Typy virtualizace Emulace - virtualizace hardwarových komponent za účelem simulace jiné hardwarové platformy (např. DOSbox) Nativní virtualizace - virtuální stroj simuluje dostatek hardwaru, aby bylo umožněno nemodifikovanému operačnímu systému běžet izolovaně od hostitelského operačního systému (např. VirtualPC)

Virtualizace nezávislá na operačním systému – nevyužívá společný hostitelský operační systém –spuštění více izolovaných virtuálních serverů na jednom fyzickém hardwaru Aplikační virtualizace – virtualizace poskytující pouze základní komponenty potřebné pro běh aplikace (např. Wine)

Emulace DOSBox – je emulátor operačního systému MS-DOS – prioritou autorů DOSBoxu je však poskytnout prostředí co nejvíce kompatibilní s MS-DOS určené k provozu starých her

Virtualizace operačních systémů

Microsoft Virtual PC – zdarma i pro komerční použití – není tak propracovaný jako VMware

Microsoft Virtual PC Důležité klávesové zkratky: PravýATL+DEL – Nahrazuje CTRL+ALT+DEL (<= tato zkratka totiž přehodí zpět do Windows) PravýALT+ENTER – Full Screen VOS CTRL+ALT+DEL – Přepne z VOS do FOS (Obráceně nejde), nesmíte mít Full Screen VOS

VMware Workstation – komerční a velmi kvalitní program – zdarma 30-denní verze programu

DĚKUJEME VÁM ZA POZORNOST