Indie – Hinduismus a kastovní systém

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala Ludmila Kebzová
Advertisements

Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Afrika – FGS Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KASTY.
Sociální stratifikace Ondřej Turek, 1A Čili rozdělení společnosti 2010.
Starověká Indie.
Jižní Asie Přibližná mapa Jižní Asie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Předmět OBČANSKÝ A SPOLEČENSKOVĚDNÍ ZÁKLAD Ročník a obor 3. ROČNÍK ZDRAVOTNICKÝ ASISTENT, 4.ROČNÍK K OPAKOVÁNÍ Kód sady OSVZ/ZA/03+04/01 Kód DUM OSVZ/ZA/03+04/01.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
VY_32_INOVACE_Dj Indie-prezentace
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Světová náboženství.
Kněz dnes znamená osobu, většinou muž, který je v daném náboženském společenství oprávněn a povolán konat pravidelné bohoslužby, zejména přinášet oběti,
ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012
VY_32_INOVACE_3D.6.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INDIE.
Starověká Indie.
Starověká Indie.
RISK Náboženství.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Starověká Indie 6. ročník
Náboženství v Indii I. Název školy
Indie.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Náboženská mapa současného světa
Mimoevropské regiony – Jižní Asie – Indie
Severní Afrika Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
IZRAEL-MRTVÉ MOŘE Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
ASIE - Tibet. ASIE - Tibet OBSAH Mapa Základní informace Sídla Náboženství Vlna sebeupalování Zajímavosti.
Starověká Indie Petr Machala.
AUSTRÁLIE -Uluru /Ayers Rock/ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
Austrálie - SES Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Jižní Asie.
Kultura starověké Indie
ASIE-NEJLIDNATĚJŠÍ KONTINENT
Afrika – SES - obyvatelstvo
VY_32_INOVACE_13 Asie - Jižní Asie - pracovní list
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
Oceánie – Cookovy ostrovy
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
usazování hebrejsko – židovských
INDIE VYPRACOVALA: KAROLÍNA ZABLOUDILOVÁ. ZÁKLADNÍ INFORMACE o Oficiální název: Indická republika (další označení Bharat nebo Hindustan) o Hlavní město:
NÁBOŽENSTVÍ. Vysvětli tyto kategorie a ke každé uveď příklady náboženství. provází lidstvo už od pravěku. Ovlivňuje život většiny lidí na Zemi, ateisté.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_LIDSKÉ RASY ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
VY_32_INOVACE_214_Indie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
INDICKÁ FILOSOFIE I. CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_mix2_zsv01
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
VY_32_INOVACE_D6.14   Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_28DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
VY_32_INOVACE_49A_Jižní Asie
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2-35_Starověká Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
INDIE VE STAROVĚKU s. 137.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Kultura a vzdělanost ve starověké Indii
INDIE.
Indie Uč. str
Transkript prezentace:

Indie – Hinduismus a kastovní systém Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488 Geografie Indie – Hinduismus a kastovní systém Autor: Mgr. Jaromír Vaněk

Hinduismus a kastovní systém INDIE Hinduismus a kastovní systém

OBSAH Náboženství v Indii Kruhový diagram Hinduismus Vznik a vývoj hinduismu Kastovní systém Zdroje

Náboženství v Indii Indická náboženství neoznačují víru v pravém slova smyslu, protože příslušnost k nim nesouvisí s vyznáním. Jedná se o spojení náboženských a filosofických tradic; o dharmu, tedy o způsob života. V čele žádného z náboženství nestojí uměle vytvořená instituce a neexistuje žádný kanonizovaný soubor posvátných písem.

Hinduismus Hinduismus je s přibližně 900 miliony věřícími třetím největším náboženským společenstvím na světě. Hlavní podíl věřících tvoří obyvatelé Indie, Nepálu, Bangladéše a Srí Lanky. V Evropě vyznává hinduismus asi 1,5 milionu osob, zejména ze Spojeného království, Nizozemska a Německa. V České Republice se podle posledního sčítání lidu v roce 2001 k hinduismu hlásí 767 obyvatel.

Vznik a vývoj hinduismu Stejně jako u ostatních náboženství není lehké přesně datovat vznik hinduismu. Od 2. tis. př.n.l., kdy severozápad Indie obsadily kmenu Árijů, se postupně vyvíjel z původního náboženství. Název hinduismus získala tato víra až kolem roku 1000 našeho letopočtu, kdy do Přední Indie pronikly kmeny perských muslimů. Je odvozen od slova „Hindu“, což byl perský název pro řeku Sindhu, tedy dnešní Indus.

Posvátná řeka Ganga

KASTOVNÍ SYSTÉM Kastovní systém je vžitý pojem pro rozdělení společnosti na základě postavení či majetkových a rodových poměrů. Slovo „casta“ (rod, rasa) pochází z portugalštiny a bylo užíváno v 16.stol. v době portugalské nadvlády v Indii. Je jím popisováno umístění v sociální vrstvě, které je přiděleno hned po narození a v průběhu života je neměnné.

Nejvyšší složku tvoří „bílá“, kněžská vrstva tzv. brahmánů Nejvyšší složku tvoří „bílá“, kněžská vrstva tzv. brahmánů. Brahmáni jsou prostředníky mezi bohy a lidmi a během obřadu předávají nabyté vědomosti obyčejným lidem. Dnes patří do varny brahmánů nejen kněží, ale také učitelé, vědci a administrativní pracovníci. V indické společnosti zabírají asi 6% z celkového počtu obyvatel.

Nejnižší vrstvou jsou šúdrové zastoupeni černou barvou Nejnižší vrstvou jsou šúdrové zastoupeni černou barvou. Jsou to příslušníci podrobených domorodých kmenů (dnes již potomci těchto rodů), kteří plní úkoly dělníků, služebníků, či spíše otroků. Na rozdíl od prvních tří varen nebyli šúdrové plnoprávní.

Další vrstvou jsou kšátrijové – bojovníci v barvě červené Další vrstvou jsou kšátrijové – bojovníci v barvě červené. Jejich úkolem bylo chránit jak obyvatele, tak stáda kočovných Árjů a pořádat válečné výpravy za účelem rozšíření majetku a území. Třetí skupinou jsou „žlutí“ vaišové - obchodníci, zemědělci a řemeslníci. Jejich úkol byl stejný jako je dnes, tedy starat se o materiální zajištění kmene, resp. státu. Vaišové byli a jsou nejpočetnější varnou, přísluší k nim více než polovina všech Indů.

ZDROJE Internetové zdroje http://ling.kfunigraz.ac.at/~rombase/cd/data/ethn/topics/data/caste.cs.pdf http://susta.cz/orient/buddha.pdf http://www.project-syndicate.org/commentary/macwan1/English http://www.prayer.cz/indie/indie_0033.php http://www.kamat.com/mmgandhi/gandhi.htm http://www.nabozenstvi.apu.cz/buddhismus.html KAREL KAŠPAROVSKÝ. Zeměpis II. v kostce pro SŠ. Praha: Fragment, 2008. ISBN 978-80-253-0585-0. Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora.