INSPIRE Stav a výhled.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INSPIRE – strategie transpozice směrnice v České republice
Advertisements

Enviro-i-forum Evropská environmentální informatika, historie a vývoj Prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc. RNDr. Jaroslav Ráček, Ph.D.
Geoportál Implementace INSPIRE v ČR Enviro-i-forum, Zvolen, Jitka Faugnerová Jiří Kvapil 1.
1/22 Je INSPIRE pro soukromé firmy příležitostí? Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Zvolen,
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Facility management ČSN EN
INSPIRE Závěry testování v České republice Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen,
INSPIRE Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen, Implementace INSPIRE v České republice.
INSPIRE 1. monitorovací zpráva za Českou republiku Konference Enviro-i-forum, Zvolen, JITKA FAUGNEROVÁ 1. monitorovací zpráva za Českou republiku.
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
INSPIRE Metadata v evropském kontextu, úkoly a aktivity národní INSPIRE autority vůči EC a subjektům v ČR, LMO.
Povodňový informační systém Ing
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
Metainformační systém - Metaportál MŽP ČR
1 INSPIRE v ČR 7 let poté Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Enviro-i-forum Zvolen,
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Vypracovala: Anna Kovářová.  soubor postupů, institucionálních opatření, technologií, dat a lidských kapacit, který umožní sdílet a efektivně využívat.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
Jednotný informační systém o životním prostředí (JISŽP)
Lucie Dvořáková Gabriela Homolková.  INfrastructer for SPatial InfoRmation in Europe  Infrastruktura prostorových informací v ES  Je iniciativou Evropské.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Nemoforum jako zdroj legislativních námětů v oblasti informací o území Růžena Zimová Nemoforum / Stavební fakulta ČVUT Konference ISSS, , Hradec.
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
INSPIRE a metadata pro VS ISSS Hradec Králové, 2005Dr. Ing. Bronislava Horáková, RNDr. Petr Kubíček, CSc., CAGI.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
Seminární práce z předmětu SIPOL
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Projekt GINIE - role a přínosy CAGI při vytváření Evropské geoinformační sítě.
EU a ČSÚ, Informační politika EU Jan GELETIČ 2. ročník GIN Lutín 2010.
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
- strategie pro harmonizaci politik otevřeného přístupu v Evropském výzkumném prostoru Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Sdílení dat o veřejné správě Jaroslav Svoboda MV, úsek informatiky odbor informatizace veřejné správy.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Role samosprávy v zajištění INSPIRE tématu Využití území Ing. Jitka Faugnerová Mgr. Lenka Rejentová Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín.
Adaptace on-line David Kunssberger Miroslav Lupač Agentura Koniklec, o. p. s.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
NEMOFORUM 2004 CZ-INSPIRE RNDr. Josef Hojdar, RNDr. Petr Kubíček, Doc. Milan Konečný,
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
PORADA KÚ A ÚÚP ÚAP + info z porady MMR Ing. Morche Lukáš.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Michal Kubáň Martin Nečaský Tomáš Pecha 31. března 2017
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Informační zdroje české veřejné správy
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

INSPIRE Stav a výhled

Co to je směrnice INSPIRE Nová směrnice Evropské komise ustanovující Evropskou infrastrukturu prostorových dat; Cíle: Informační podpora tvorby a aktualizace politik především v oblasti životního prostředí; Sdílení dat mezi administrativami pro lepší implementaci politik v ŽP; Podpora ekonomického růstu a budování znalostní společnosti, tvorba služeb s přidanou hodnotou;

Transpozice směrnice INSPIRE transpozice - zavedení do národní legislativy V oficiálním věstníku vyjde v průběhu dubna, pak má ČR 2 roky na transpozici do národní legislativy Za transpozici odpovědné MŽP, spolupráce MI, v budoucnu MV Vznikne samostatný zákon o INSPIRE Paralelně probíhají práce Evropských týmů pro přípravu implementačních pravidel: Metadata, síťové služby, sdílení dat a služeb, specifikace dat, monitoring a reporting V ČR nejspíše bude ošetřeno vyhláškami MI/MV

Implementace INSPIRE Připravovaná Implementační strategie INSPIRE v ČR: Společně s transpozicí směrnice vznikne implementační plán, který vytýčí cestu, jak splnit do roku 2013 následující cíle: fungující trh s geoinformacemi právní prostředí vycházející z transpozice směrnice informovaná a vzdělaná odborná i laická veřejnost komunikační kanály mezi producenty a poskytovateli dat a služeb a jejich uživateli funkční národní geoportál, přímá návaznost na Evropský geoportál

Každý zdroj dle INSPIRE prohlížení dat, jejich vyvolání, mapové služby, přístup pro tenké i tlusté klienty celoevropsky jednotná metadata, prohledávání, právní ochrana Geoportál Metadata harmonizace dat Datový sklad upload a download dat, jejich transformace, služby eCommerce, reporting

Infrastruktura INSPIRE G M Evropská úroveň DS G M Národní úroveň DS G M G M G M DS DS DS MŽP malá datová sada MMR ČÚZK

Co komu INSPIRE přinese Poskytovatel dat Povinnost standardizace, popisu a publikování dat Uživatel dat Přístup k datům Poskytovatel obsahu (content provider) Data garantovaná co do obsahu i dostupnosti Podnikatel Stejné podklady jako má veřejná správa Občan Znalost místních rizik a ohrožení stejně jako krás a výhod Více v květnu 2007 v závěrech socioekonomické analýzy dopadů INSPIRE

Budoucnost INSPIRE Další vývoj INSPIRE: V současnosti nejsou plánována žádná další prostorová data mimo oblast životního prostředí; INSPIRE je Komisí i Evropskými agenturami chápán jako zkušební prostředek pro budoucí integraci dalších oblastí – doprava, zemědělství, statistika SEIS: Sdílený evropský informační systém o životním prostředí; „INSPIRE pro tabelární data“ Provázání dat Go4 (DG ENV, EEA, DG JRC, DG ESTAT), vznik rozsáhlých datových center; Obrácený reporting – státy data vystavují dohodnutým způsobem tak, aby k nim měli všichni přístup; Pro rok 2007 se připravuje konvergence WISE (Water Information Systém for Europe) a INSPIRE

Jak se dozvědět více o INSPIRE 16. května 2007 INSPIRE Infoday V rámci konference ISZL Vše o INSPIRE 29. května 2007 INSPIRE Maratón V rámci konference GIS Mikulov Všechny technické informace k INSPIRE Osobní setkání a semináře Probíhají setkání se zástupci profesních organizací Plánovány jsou semináře na krajích Proběhnou semináře ke všem Implementačním pravidlům Email jiri.hradec@cenia.cz, lenka.uhlirova@cenia.cz Organizace CENIA, česká informační agentura životního prostředí CAGI Česká asociace pro geoinformatiku Sdružení Nemofórum

Děkuji za pozornost