Jaroslava Dědková jaroslava.dedkova@tul.cz Regionální marketing Jaroslava Dědková jaroslava.dedkova@tul.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Teorie a praxe městského marketingu v České republice Jiří Ježek Západočeská univerzita v Plzni Středisko pro výzkum regionálního rozvoje.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Nástroje komunikačního mixu. Komunikační politika v územním marketingu Podstatou komunikační politiky je: prosazování produktu obce na trhu a vůči cílovým.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Koncepce marketingového řízení
Marketingové prostředí
úvod pojetí a obsah marketingu
P13 MARKETING MĚST A OBCÍ Demokratická společnost by měla dát lidem příležitost spolupodílet se na rozhodnutích týkajících se jejích obce, města, regionu.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Marketing v pojišťovnictví února 2007 E :45 – 17:15 hod.
1 Magda Piroutková Zdeněk Tarant Atlas služeb PRAHA 19. listopad 2007.
Komunitní a otevřená škola
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Marketingové prostředí obce
MARKETINGOVÝ MIX.
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Řízení a kontrola ve veřejné správě
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Komunální bytová politika EKBY- 7. přednáška 4. duben 2006.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
2. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 13:00 hod. C ESTOVNÍ RUCH – PROJEKT MOS.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D
Regionální politika EU v období
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Strategie regionu, obce
Subjekty a objekty veřejných politik
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Jaroslava Dědková Regionální marketing Jaroslava Dědková
Lidé, procesy, partnerství
Kategorizace organizací destinačního managementu
Ekonomika malých a středních podniků
Lidé, procesy, partnerství
Transkript prezentace:

Jaroslava Dědková jaroslava.dedkova@tul.cz Regionální marketing Jaroslava Dědková jaroslava.dedkova@tul.cz

Marketing Slaďování produktů s potřebami trhu Proces vnímání, porozumění, stimulace a uspokojení potřeb specifických cílových trhů při využití zdrojů organizace, cesta ke zvýšení prodeje a zisku Marketing v podmínkách samosprávy je nástroj na zlepšení pozitivního obrazu města/regionu, zvýšení jeho konkurenceschopnosti a prosperity. Výsledky dobrého komunálního a regionálního marketingu se projeví větším počtem investičních a pracovních příležitostí, hezčím prostředím ve městě, pestřejší nabídkou možností bydlení a trávení volného času a zvýšenou spokojeností obyvatel, návštěvníků.

Vývoj regionálního a municipálního marketingu Marketing se začíná v rozvoji regionů a měst využívat v druhé polovině sedmdesátých let. Města, regiony i celé země stále intenzivněji soutěžily o nové investice, turisty či obyvatele. Vzniká etapa nového veřejného řízení, nový styl řízení veřejného sektoru a tím i podmínky pro vznik teritoriálního marketingu.

Koncept územního marketingu se velmi dynamicky vyvíjí Používání termínu regionální marketing je dnes již v praxi běžné (v ROP na období 2007 - 2013 je jednou z oblastí intervence EU ). O regionálním marketingu mluvíme i v případě marketingu města, mikroregionu, marketingu kraje, marketingu státu i marketingu supraregionu

Pojmy území x teritorium region x municipalita Území – širší, obecnější Teritorium – území, které s sebou nese určité vlastnosti uživatele Region – větší územní celek než je obec (subregiony, supraregiony,transregiony) Municipalita- město, obec, městská rada, zastupitelstvo

Hlavní rysy územního marketingu Marketing je obecně vnímán jako dosahování cílů organizace prostřednictvím uspokojování potřeb zákazníků. Marketing územní se zaměřuje na dosahování cílů regionů či obcí prostřednictvím uspokojování potřeb relevantních cílových skupin. Vznikl jako důsledek narůstající konkurence mezi městy, regiony, ale i celými zeměmi.

Deset znaků územního marketingu 1. zkvalitňování procesů řízení územního rozvoje a tím také urychlení adaptace na změny vnějšího prostředí, 2. dobrovolné kooperace různých aktérů "zdola", je to "měkký" koncept územního rozvoje. 3. protiklad vůči "tvrdým" konceptům územního rozvoje, které jsou realizovány "shora" na bázi právních předpisů a postupů

4.vztahy mezi aktéry teritoriálního marketingu nejsou předem regulovány definováním závazných právních vztahů a vymezením kompetencí 5.přispívá k rozvíjení tzv. networkingu - vytváření kooperačních sítí mezi aktéry veřejného a privátního sektoru a možností zapojení občanů do řízení územního rozvoje, 6.vztah mezi územním marketingem jako "měkkým" konceptem a "tvrdými" koncepty a nástroji územního rozvoje je komplementární

7.efektivní působení i tam, kde nepůsobí dostatečně rychle a kvalitně tvrdé koncepty 8.nabízí metody a nástroje přispívající k zabezpečení rozvoje daného území a dosažení jeho prosperity, 9.pomáhá uvést do souladu specifickou nabídku území s tržní prostorovou poptávkou po určitém produktu či službě, 10.přispívá k souladu nabídky lokality s potřebami trhu, a potřebami danými veřejným zájmem.

Kategorizace přístupů Územně-řádovostní hledisko Marketing měst, obcí - Lokální marketing- místa, pozemku, centra, akcí turismu……. Regionální marketing - marketing mikroregionů (euroregionů) - marketing kraje - marketing státu - marketing supraregionu

Rozdíly mezi městským a regionálním marketingem Působnost dána administrativními hranicemi města Méně aktérů,silnější neformální vazby Nižší potenciál ke konfliktům Nižší územní komplexita Iniciátoři- městští aktéři Region-společný zájem Více aktérů na větším území Aktéři z různých municipalit, větší konfliktní potenciál Externí orientace Vysoká územní komplexita Iniciátoři – instituce, agentury rozvoje

Typově-funkční hledisko město a region jako produkt externí komunikační politika a "corporate design" jako dílčí přístupy partnerství aktérů veřejného a soukromého sektoru marketing podniků veřejných služeb a institucí veřejného sektoru Komplexní teritoriální marketing: Marketing vnitřního města, městské části,turismu, akcí, maloobchodu

Marketing na úrovni regionů Vládní agentury: Czeinvest Agentury pro regionální rozvoj Ministerstvo pro místní rozvoj

Kraj či obec jako samosprávné instituce mohou zajišťovat marketingové aktivity zaměřené na svůj územní obvod, na konkrétní místo, lokalitu, pozemek nebo zónu. Metody, cíle a nástroje marketingu mohou být velmi účinné např. při propagaci strategie rozvoje územního celku - nejen směrem k vlastním obyvatelům a podnikům, ale i k vnějším cílovým skupinám.

Města a obce Jiné využití marketingu Uplatnění v neziskových organizacích při propagování lidí a jejich názorů, událostí i míst Koncepce marketingu - směna míst pobytu, průmyslových a obchodních zón cestování a image Myšlenka územního plánovaní Spojení s jinými obcemi – společná strategie

Využití mkg při řízení měst

Typologie měst a obcí Hlavní města Průmyslová města Velká atraktivní historická města Města s příjemným okolím a vybavením pro zábavu Historické obce Obce lázeňské, obce v rekreačních oblastech Příhraniční obce Satelitní obce

Marketing měst a obcí Komplexní operace Průmyslové zóny Úroveň celé obce strategie obce, zlepšení jejího obrazu v povědomí veřejnosti Je nutno přizpůsobit oborům a situacím

Služby přijímané obyvatelstvem Pozitivní a nápravné služby Kontrolní a podpůrné služby Povinné a volitelné služby Pozitivní a nápravné služby: nabídka volnočasových aktivit či vzdělávání. městská policie či některé sociální služby, nutné k nápravě vzniklých škod či řešení krizových situací

Kontrolní a podpůrné služby Jejich náplní je realizace kontroly lokálního prostředí, např. licencování nebo dohled nad rozvojem. Povinné a volitelné služby Spotřebitelé jsou povinni přijímat určité druhy služeb…….., některé služby jsou volitelné……..

Fáze procesu městského marketingu Vstupní Analytická Koncepční Realizační Kontrolní

Problematika marketingu města a obcí Města a obce jsou dynamické, dochází zde k častým změnám Veřejné služby musí města a obce poskytovat na základě potřeb a neměly by být předmětem směny na trhu Zdroje místní zprávy jsou omezené (dány SR) Výběr služeb je omezený Místní správa se netýká pouze spotřeby služeb, ale i záležitostí státní správy a řízení těchto procesů je odlišné

Provést analýzu vztahů mezi skupinami klientů a poskytovanými službami Další role: Rozvoj obce, města, regionu Rozvoj služeb společnosti přilákání investorů, návštěvníků, nových obyvatel

Kdo je zákazníkem? Obyvatelé, podnikatelé, návštěvníci a turisté, kteří v příslušném správním území žijí, pracují a tráví svůj volný čas. Kdo je konkurent? Sousední města či města a regiony s obdobnými podmínkami Regionální a komunální trh se neustále zvětšuje tak jako klesá význam státních hranic v Evropě. Z toho vyplývá, že se samospráva musí chovat jako firma vyvíjející nové produkty, tj. musí mít vlastní kvalitní marketing. Regionální a komunální marketing pomůže radnici či regionální samosprávě identifikovat individuální nezaměnitelný profil a posílit konkurenceschopnost místa.

Využití regionálního marketingu v ČR V současné době dochází v ČR již k dosti rozsáhlému uplatňování mnoha prvků teritoriálního marketingu. Spíše než o jeho programové využití se však jedná o spontánní aplikace jeho dílčích částí či prvků. Mezi nejvýznamnější znaky charakterizující současný stav územního marketingu v ČR, patří: vysoká míra centralizace kompetencí a centralizace finančních zdrojů, nedůvěra veřejného sektoru v trh, podnikání a soukromý sektor

skeptický postoj k inovacím a novým konceptům versus nekritické podléhání módním vlnám - oba tyto extrémy znemožňují využití nejlepších praktik, neexistence občanské participace, která se projevuje v dichotomii "my" versus "oni", málo profesionálů a neexistence kvalitní personální politiky, nezralost institucí a nedostatky v kontrole jejich činností, resp. záměrné přehlížení nedostatků, dosud minimální partnerství veřejného a soukromého sektoru, dominance rigidního plánování rozvoje území na úkor flexibilnějšího územního marketingu.

Z provedeného průzkumu ve městech s více než 5 tisíci obyvateli vyplývají dva podstatné závěry: Marketingové aktivity a nástroje se při řízení rozvoje měst využívají na nízké marketingově profesionální úrovni. Zavádění kvalifikovaného marketingu do správy a řízení rozvoje měst brání zejména: - nedostatek finančních prostředků, - nedostatek kvalifikovaných odborníků a specializovaných útvarů,

Realizací marketingových aktivit však již bylo dosaženo některých dobrých výsledků, zejména při: uskutečňování konkrétních projektů a spolupráce s jejich "aktéry", zlepšování práce krajských resp. obecních (městských) úřadů, zkvalitňování veřejných služeb, zvyšování kvality a účinnosti komunikace s občany