ZVUKY A TÓNY VLASTNOSTI TÓNŮ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HV-1 Hudební výchova DUM č. 9 Prima – kvarta osmiletého studia
Advertisements

Zvuky a tóny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Odehnalová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
PŘELIDNĚNÍ ZEMĚ OBŽIVA A MIGRACE
Pozorně si přečtěte povídku
Hudba 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_ Hudební nástroje TÉMA: smyčcové.
HV-1 Hudební výchova DUM č. 4 Prima – kvarta osmiletého studia
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1 Autor: Lenka Poláková
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 06 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Charakteristiky.
KOMORNÍ SMYČCOVÝ ORCHESTR
ICT Zvuk - tón Anotace: Materiál slouží k seznámení s hudebními pojmy. Prezentace obsahuje úkoly k procvičení pojmů, je prezentována interaktivně.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vlastnosti tónů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Odehnalová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Vlastnosti zvuku Iva Garčicová,
ICT VLASTNOSTI TÓNŮ – výška tónů
Hudebně výrazové prostředky
Autor: Mgr. Hana Kalousková
Hudební výrazové prostředky
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Název Notopis 1 Předmět, ročník Hudební výchova, 1. ročník
Česká hymna a Státní symboly
Tón, jeho výška a barva.
Zvuk Zdroje zvuku.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
A K U S T I K A Z V U K O V É J E V Y.
Martin Dvořáček kvarta 2014/2015
ICT – 2 – 3 – 1 Hudební výchova PL 1 - ukolébavka
přehled – hudební pojmy, osobnosti apod.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv42/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Hudební nauka na 1. stupni ZŠ Autor:
venkovská, městská, chráněná krajinná oblast
EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
2.1 Hudební vyjadřovací prostředky
Hudební výrazové prostředky
Hudební výrazové prostředky
Kyslíkaté kyseliny.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_885_4TR_HV Autor: Mgr. Monika Bittová.
HudebnÍ KoŘENÍ.
ICT – 2 – 3 – 28 HV - Bohuslav Martinů
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv41/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Hudební nauka na 1. stupni ZŠ Autor:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
ICT 2 – 3 – 25 HV František Škroup – Kde domov můj
Hudební výchova-5.ročník ZŠ „Otázky ke kritickému myšlení“
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ICT 2 – 3 – 31 HV HUDEBNÍ NÁSTROJE STRUNNÉ
Název nástroje není saxofón, ale saxofon
Základy hudební abecedy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_540_Notové písmo3 AUTOR: Mgr. Jarmila Šochová ROČNÍK, DATUM:
Tón. Výška tónu (Učebnice strana 170 – 171) Zvukům vyvolaným pravidelnými kmity říkáme tóny. Vytvářejí je například hudební nástroje. Při hře na kytaru.
Anotace Žáci se rozdělí do 3 skupin. Skupiny si jedna po druhé volí otázku. Pokud na ni odpoví dobře, připočítávají se jí příslušné body. Pokud ne, má.
Člověk a příroda Fyzika Zvukové děje VII. ročník ZŠ (praktická) Zvuk a zdroje zvuku Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Hudební výrazové prostředky
Pravěké hudební nástroje
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 1. Co slyšíš?
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Význam matematiky v hudbě
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Orchestrální hudba Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CO JE A JAK VZNIKÁ ZVUK ?.
Třídění hudebních nástrojů na smyčcové, bicí, dechové.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Transkript prezentace:

ZVUKY A TÓNY VLASTNOSTI TÓNŮ

ZVUKY SE DĚLÍ NA TÓNY A PAZVUKY. ZVUKY A TÓNY ZVUKY JSOU VŠE, CO SLYŠÍME OKOLO SEBE. ZVUKY SE DĚLÍ NA TÓNY A PAZVUKY. TÓN JE ZVUK HUDEBNÍ. PAZVUK JE ZVUK NEHUDEBNÍ. TO ZNAMENÁ, ŽE JE HRANÝ NA HUDEBNÍ NÁSTROJ NEBO ZAZPÍVANÝ. PAZVUKY JSOU TŘEBA RÁNY KLADIVA, ZVUKY ZVÍŘAT NEBO ZVUKY DOPRAVNÍCH PROSTŘEDKŮ.

POZNÁŠ, CO VYDÁVÁ TÓN A CO VYDÁVÁ ZVUK? TÓNY ZVUKY TÓNY

TÓNY MAJÍ 4 VLASTNOSTI: BARVU VÝŠKU DÉLKU SÍLU ZDE MŮŽETE PRO ZAJÍMAVOST SHLÉDNOUT ZÁZNAM NEJSILNĚJŠÍHO ZVUKU SVĚTA: STAČÍ KLIKNOUT NA ODKAZ. http://www.tyden.cz/rubriky/veda/planeta-zeme/poslechnete-si-nejsilnejsi-zvuk-dejin-z-japonskeho-zemetreseni_199881.html TÓNY MAJÍ 4 VLASTNOSTI: BARVU VÝŠKU DÉLKU SÍLU

VÝŠKA TÓNU 8 6 1 3 4 7 5 2 OBRÁZEK JE CELÝ POMOTANÝ. ZKUS ŘÍCI, JAKÁ VĚC BUDE VYSOKO, A KTERÁ NÍZKO.

http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/ARP-Solina_Crescendo_Sustain_clean.ogg ZDE SI MŮŽEŠ POSLECHNOUT NĚKOLIK TÓNŮ A ZKUSIT POZNAT, JESTLI JSOU VYSOKÉ NEBO NÍZKÉ. TATO ZVÍŘATA SE LIŠÍ VÝŠKOU SVÝCH HLASŮ! V HUDEBNÍ VÝCHOVĚ SE SVOU VÝŠKOU LIŠÍ TÓNY.

DÉLKA NOT NOTIČKY MAJÍ HOSTINU A VELICE RÁDY JEDÍ TŘEŠINKY. KOLIK TŘEŠINEK U JEDNOTLIVÝCH NOT NAPOČÍTÁŠ, TAK DLOUHO TUTO NOTU HRAJEME. POZOR, KAŽDÁ NOTA MÁ JINÝ POČET SNĚDENÝCH TŘEŠNÍ. NOTY SE LIŠÍ SVOU DÉLKOU!

NOTIČKY MAJÍ STÁLE CHUŤ NA TŘEŠINKY. PROSÍM, DEJ TŘEŠINKÁM DO BŘÍŠEK TOLIK TŘEŠNÍ, KOLIK KAŽDÁ SNÍ.

SÍLA TÓNU Lev jako mocný král zvířat, musí mít velikou sílou a silný hlas, aby si získal úctu všech ostatních zvířátek. Pokud zařve svým hlasem, slyší ho všichni široko daleko. Naopak malá myšička má slabý tichý hlásek, aby ji neslyšela velká zvířata, která by ji mohla ublížit.

SÍLA TÓNU V HUDBĚ ZNAMENÁ, JAK MOC SILNĚ ZAHRAJEME TÓN NA HUDEBNÍ NÁSTROJ. STEJNĚ JAKO VIDÍME ROZDÍLY V HLASE LVA A MYŠKY, TAK I NA HUDEBNÍ NÁSTROJE MŮŽEME HRÁT SILNĚ NEBO SLABĚ. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/80/Violin_fingered.ogg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/74/Rock_beat_ride_cymbal.ogg

BARVA TÓNU URČITĚ VŠICHNI ZNÁTE BARVY JAKO ČERVENÁ, ŽLUTÁ, ZELENÁ,… V HUDBĚ, ALE BARVA TÓNU ZNAMENÁ DRUH HUDEBNÍHO NÁSTROJE, NA KTERÝ TEN DANÝ TÓN ZAHRAJEME. JINOU BARVU TÓNU TEDY MAJÍ NAPŘÍKLAD HOUSLE A FLÉTNA NEBO BUBÍNEK A TRIANGL. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Gemshorn_pitch_F.ogg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/eb/Whiskey-youre-the-devil-violin.ogg